Scifi/Fantasy en de challenge: Nederlandse en Vlaamse debuten

op 23 november 2018 door

Voor elke auteur is het eerste boek bijzonder, ook als er daarna nog tientallen volgen. Speciaal voor de November Nedermaand zetten we daarom het eerste boek van enkele bekende Nederlandse en Vlaamse auteurs én van een paar debutanten op een rijtje. In de Hebban Reading Challenge kun je er de categorie ‘Nederlands debuut’ of ‘Vlaams debuut’ mee afvinken.


Van deze auteurs heb je misschien al enkele boeken gelezen, maar ken je ook hun (genre)debuut? Met deze boeken begon het allemaal. Lees ze voor je Reading Challenge en ontdek of ze kunnen tippen aan hun latere werk.

 • SchaduwstrijdJaap Boekestein Sinds de tijd van Ware Magie in chaos eindigde, zijn de nakomelingen van de laatste aartsmagiërs verschoppelingen zonder land of eerbaar beroep. De jonge halfmagiër Margen de Magere gaat op zoek naar fortuin en een gemakkelijk leven.
 • Drägan Duma - Zij Die HoortPatty van Delft Jill blijkt door haar bloedlijn van vaders kant voorbestemd te zijn om in Drägan Duma opgeleid te worden tot Drägnnymare.
 • Bloedwetten: VonnisSophia Drenth Volksvertegenwoordiger Roan Storm wil de van bloed afhankelijke Ath’vacii uitroeien. Als ze hem een van hen maken moet hij vechten tegen de bloeddorst die door zijn aderen raast.
 • De val van Nieuw VersaillesPaul Harland Isabelle weet wat haar te doen staat nadat Dordolane, die als tiran over het rijk Thule heerst, alles wat haar lief is heeft vernietigd (beperkt leverbaar).
 • SlangenkuilPepper Kay Dit tweede deel van de Kit Guardner-serie was Kays debuut. Interstellair privédetective Kit Guardner onderzoekt de dood van een vrouw die is aangevallen door vraatzuchtige buitenaardse slangetjes.
 • NeptunusJohan Klein Haneveld In het jaar 2143 vertrekken negen enthousiaste astronauten naar Neptunus om deze mysterieuze blauwe planeet te onderzoeken. Tijdens de reis slaat het noodlot toe.
 • HellevangerJack Lance Na twee bundels met korte verhalen was dit Lance’ eerste boek. Als Rachel ’s nachts wakker wordt in een bos kan ze zich niets meer herinneren, maar ze moet wel iets ongewoons hebben meegemaakt.
 • Meestermagiër - Het eerste zwaard: Sperling W.J. Maryson Om het onnoembare kwaad dat de wereld Aiden bedreigt te keren, begint een reisgezelschap van negen gezellen onder aanvoering van de jonge Jyll aan een speurtocht naar de Vijf Aartszwaarden en het Boek van Kennis.
 • VuurproefBianca Mastenbroek Frederik Vaillant, de nieuwe Heer van Heezop, arresteert gewaardeerd dorpslid Anna van Asten op verdenking van hekserij. Samen met haar man strijdt Anna voor haar eer en de waarheid.
 • WortelboomThirza Meta Iedereen die bij de geboorte van Mashanger betrokken was, is veroordeeld tot een eeuwig leven. Ze maken deel uit van een eindeloze cirkel, beginnend bij zijn wederopstanding.
 • Leerling tovenaar vader & zoonThomas Olde Heuvelt Toen Travis Lauper een pact met de duivel sloot, beroofde die hem van iets wezenlijks. Hij probeert zijn zoon voor eenzelfde lot te behoeden en raakt verwikkeld in een strijd met de dood zelf. Eerder publiceerde Thomas Olde Heuvelt al De Onvoorziene (niet meer leverbaar), maar dit boek is zijn debuut bij een grote uitgeverij.
 • BronRik Raven Schrijver Rolf Dorinth lijkt het gemaakt te hebben. Wanneer de ‘bron van verhalen’ opdroogt, stort zijn fijne leven rondom hem in. Samen met zijn buurjongen begint hij aan een mystiek verhaal dat zichzelf lijkt te schrijven en dat steeds diepere sporen in het echte leven nalaat.
 • De schrijvenaar van ThyllPeter Schaap Een speciaal soort inkt is in staat de werkelijkheid te veranderen. Als de bron is uitgeput, gaat Zaranthe van Thyll op zoek naar een magisch schrijvenaarsboek terwijl het schrijvenaarsgilde hem en het boek probeert weg te schrijven. Eerder schreef Peter Schaap al enkele jeugdboeken. Zijn jeugdboekendebuut was Prinses Esmarijntje en de wensdiamant (nieuw niet meer leverbaar).
 • De Kettingen van AmarathJ. Sharpe Nadat iemand agente Cindy vertelt dat hij haar zusje in zijn macht heeft, raakt ze betrokken bij bizarre gebeurtenissen.
 • Profeet van de duivelAdrian Stone Marak ondergaat de Proef om na te gaan hoe groot zijn talent voor magie is.
 • Aan de oevers van de nacht Tais Teng Hans d'Ancy is een kind van de ellendige Onderstad. In zijn alternatieve wereld eindigde de Gouden Eeuw nooit en is praktische magie heel wat betrouwbaarder dan techniek. Hans’ avonturen brengen hem van Groot Amsterdam naar het hof van magisch Jenne en diep in het Azteekse rijk. Tais Teng publiceerde meer dan honderd boeken. Zijn eerste jeugdboek was De heerser van Mordan (niet meer leverbaar).
 • HydrhagaKim ten Tusscher In Hydrhaga worden dromen werkelijkheid. De jonge en rebelse Lumea probeert de beperkingen die haar thuisland haar oplegt te ontvluchten door in te gaan op een uitnodiging om deze legendarische stad te bezoeken.


Deze auteurs publiceerden afgelopen jaar (eind 2017 of ergens in 2018) hun eerste boek. Houd ze in de gaten, want daar zal het vast niet bij blijven.

 • Beet Marc Kerkhofs Een vreemd wezen hecht zich aan George en zet zijn hele wereld op zijn kop.
 • De GodendochterPeter M. Kuiper Helena, Suzan en dr. Wo gaan op zoek naar de ‘oude goden’.
 • Midland: De terugkeerMarguerita Le Roy Sammy’s nachtmerries zijn geen gewone dromen.
 • De komeet: Doktoren van de staat Johan Lubbers In een land waar de staat totale controle heeft over het gebruik van magie moeten vier mensen beslissen aan welke kant ze staan.
 • RaafCarine J.A. Maes Een verloren prins trekt naar het oosten om zijn lotsbestemming te vervullen.
 • SchaduwkoninginGarvin Pouw Drie nimfen proberen een zwaard in handen te krijgen.
 • Pangaea, verloren WereldTycho Scholten De vrede op supercontinent Pangae wordt verstoord als Egar een stad van zijn buurland binnenvalt.
 • WintercodePen Stewart Chloë Sol Ramsey staat op het punt om toe te treden tot de Orde van Wintermagiërs, die het machtsevenwicht tussen de mensen van het Paternaat en de oorspronkelijke rassen van Laersinweld bewaart, als ze het doelwit wordt van een klopjacht. Van Pen Stewart verschenen eerder al korte verhalen in diverse bundels. Wintercode is haar romandebuut.
 • Het groene kristalEsther Wagenaar Een groep wetenschappers stort neer op Terra 7, een planeet die minder vredig is dan gehoopt werd.

Al deze boeken zijn (als het goed is) nog verkrijgbaar. Je vindt ze op de website van de auteur of de uitgeverij en in diverse webwinkels (tweedehands op Boekwinkeltjes.nl) en soms ook als e-book op Smashwords, Kobo, iTunes en/of Amazon. Enkele boeken zijn ook gewoon te verkrijgen of te bestellen in de (tweedehands)boekhandel.

Deze lijst is natuurlijk bij lange na niet compleet. Mis je jouw eigen debuut of dat van je favoriete auteur? Noem het dan in een reactie onder dit artikel.


Welk Nederlands of Vlaams debuut las jij voor deze categorie?

Je kunt je ook al aanmelden voor de Hebban Reading Challenge 2019. Volgend jaar staan er 12 thema's centraal.Reacties op: Scifi/Fantasy en de challenge: Nederlandse en Vlaamse debuten

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jaap Boekestein

Jaap Boekestein

Jaap Boekestein schrijft fantasy, science fiction, horror, thriller, kinderboeke...

Patty van Delft

Patty van Delft

Patty van Delft is geboren en getogen in Den Haag. Na jarenlang voor de klas ges...

Sophia Drenth

Sophia Drenth

Sophia Drenth woont en werkt in Amsterdam. Haar boeken en verhalen vielen meerde...

Pepper Kay

Pepper Kay

Auteur van science fiction detectives, fantasy romans en thrillers. In 2010 kwa...

Johan Klein Haneveld

Johan Klein Haneveld

Ik ben fanatiek lezer van jongs af aan, fan van SF en fantasy, en zelf ook schri...