Sfeerverslag Amsterdam Comic Con

op 09 september 2017 door

Vorig weekend was het zo ver: Amsterdam Comic Con. Demi en Marjolein waren erbij op de zaterdag en doen voor jullie verslag. 

Marjolein

Om 10:07 had ik afgesproken met Demi bij Station RAI. Voor mij is het ongeveer een half uurtje reizen dus ik was er al wat eerder. Daar begon de pret voor mij al. Zo tof om al die cosplayers langs te zien lopen: van bekende personages tot minder bekende. Van Harry Potter tot Disney, van Harley Quinn tot furry's. Waarom heb ik nou geen kostuum?

Eenmaal in de RAI dacht ik wel dat het een beetje klein was, maar ik ging snel op zoek naar de workshop room voor mijn eerste activiteit. Deze was helaas niet heel makkelijk te vinden waardoor het de hele dag daar best rustig was. De "ruimte" zat tussen de Main Stage en een worstelring waardoor soms niet alles goed te volgen was. Als eerste waren hier Roderick Leeuwenhart en Sophia Drenth. Zij hebben allerlei tips gegeven over het zelf uitgeven van boeken. Ze zijn beide zeer tof en het was zeker nuttig. Er is toch enigzins een stigma op boeken die zelf uitgegeven zijn wat taalgebruik betreft, maar Sophia vertelde dat zij een professionele redacteur in de hand had genomen. Ik ben later op de dag naar haar kraam gegaan en heb daar haar boek Bloedwetten aangekocht. Daar kreeg ik zelfs een speciale thee bij. 

Daarna was het tijd voor het Doctor Who weerwolvenspel. Ik had nog nooit weerwolven gespeeld, maar vond het erg leuk. Onze favoriete Doctor Who karakters waren de kolonisten en hadden elk hun eigen talent. De eerste ronde was ik Rose Tyler wiens talent was dat zij, wanneer de Timelords overlegde wie zij gingen vermoorden, haar ogen half open mocht doen. Hierdoor werd ik uiteraard gelijk gesnapt en vermoord. Ik vond het echter zo leuk dat ik ook de ronde later op de dag heb meegespeeld en toen heb ik zelfs een keer gewonnen! 

Hierna was er weer een interessant panel over de staat van Science Fiction met Johan Klein Haneveld, Roderick Leeuwenhart, Theo Barkel en Hannes Wielant. Ik had een Swirl gekocht en zat achterin waardoor ik jammer genoeg soms niet alles kon verstaan, maar er is onder andere besproken waarom 1984  van George Orwell plotseling zo veel verkocht werd nadat Trump president is geworden. 

Vervolgens werd de nieuwe Star Trek serie Discovery besproken die binnenkort op Netflix verschijnt. Zelf kijk ik hier erg naaruit. Voor de trekkies onder ons is er binnenkort een dag van The Flying Dutch waar de eerste afleveringen uitvoerig kunnen worden besproken.

Hierna ben ik door de hal met alle activiteiten en verkoopkraampjes gelopen. Ik wilde graag de escape room doen, maar dat kon niet in je eentje. Er waren heel veel toffe dingen. Kennelijk was Waterstones er ook, want een vriendin van mij stond achter die kraam. Helaas heb ik haar niet gevonden. Wel heb ik mij enorm laten oplichten door drie verrassingstasjes te kopen, want ik ben een sucker voor verrassingen. Ik heb een Harry Potter tasje, een Lord of the Rings tasje en een Doctor Who tasje gekocht. Wat daarin zat zie je hieronder.

3ab5e43efa09b196d3c5ae5fb7bfc25d.jpg

00a0f96800488db8e38379d1f08162dd.jpg

518460493a9c92b2c4e826551e54dacf.jpg

Daarna snel door naar de Main Stage, want ik wilde dolgraag een goed plekje voor het LOTR panel. Toen de cosplaycontest was afgelopen bleek echter dat het programma was veranderd en was dus niet goed gecommuniceerd. Dit was in Rotterdam ook het geval dus dat is wel een klein beetje jammer van de organisatie, maar wat wel kwam was het Doctor Who panel en daar was ik ook blij mee. Uiteraard werd er uitvoerig gepraat over de nieuwe Doctor en iedereen vind het super dat dat eindelijk een vrouw is. Na het Doctor Who panel was er een horrorpanel. Ik ben blijven zitten, maar had hier niet zo veel mee. En toen was het eindelijk tijd voor het LOTR panel met John Rhys-Davies en Billy Boyd, ofwel Gimli en Pippin. Deze mannen zijn geweldig! Wat een mooie stemmen en wat een persoonlijkheden. Billy heeft zich laten knuffelen door een fan en heeft voor ons gezongen. Uiteraard zong ik mee. Ik had tranen in mijn ogen en was weer een beetje verliefd.

Hierna vertrokken wij weer naar huis, want uiteraard was Demi ook bij dit panel. Ik vond het een geslaagde dag en heb gemerkt dat een Comic Con veel leuker is als je van tevoren al plant wat je gaat doen. Het is erg klein dus als je de activiteiten niet van tevoren plant kan ik mij voorstellen dat je het minder naar je zin hebt.

Demi

Voor mij begon de ochtend al om 6.45 's morgens. Ik had mijn tas al de dag van tevoren ingepakt, maar toch controleerde ik het nog voor de zekerheid even voor ik naar het station vertrok. Ik nam de trein om 8.03 op station Wijchen, waarna ik nog drie keer moest overstappen voor ik op eindbestemming Amsterdam RAI aankwam om ongeveer 10.07 uur. Ondanks dat ik nog nooit zo ver gereisd heb met de trein verliep alles vlekkeloos. Een goed begin van de dag dus, en op het station vond ik al snel Marjolein en liepen we naar de RAI. Het viel niet te missen met al die mensen die verkleed of niet allemaal dezelfde richting op liepen.

Eenmaal in de RAI werden we afgevinkt op de lijst met pers instanties en kregen we een groene stempel op onze hand. Daarna waren we vrij om rond te lopen op de Comic Con en aangezien we allebei andere activiteiten hadden splitsten wij hier op. Ik ging alvast even rondlopen bij de Shopping Hall om te zien wat er allemaal te koop was. Ik maakte een snel rondje aan de buitenrand van de Hall en zag al heel wat gave dingen, zoals de bekende auto's uit films als Back to the Future, maar ook echte props uit de film Nightmare on Elm Street. Deze keer zonder de acteur van Freddy Krueger, die er vorig jaar wel was. Misschien maar goed ook, want de props zelf waren al eng genoeg om naar te kijken!

aa08e5774ecdc2eeb78bca4018250925.jpgd930a70824445e81eb12727cbda08af4.jpg

Tot mijn verrassing zag ik dat de acteurs en artiesten ook in deze hal zaten. Natuurlijk kon ik het niet laten om even 'aapjes te kijken', en ik zag mijn eerste glimps van onder andere Billy Boyd en Carice van Houten. Heel gaaf!

Na mijn snelle ronde zag ik al veel leuke dingen, maar ik moest terug naar de andere hal waar de Main Stage was. Deze was vrij klein voor een Main Stage en ook laag, waardoor je in de achterste rijen niet heel goed zicht had op het podium. Michael Madsen was de eerste acteur wiens panel ik graag wilde volgen, en hij kwam het podium op met zijn bekende cowboyhoed en zonnebril op. Als Quentin Tarantino fan was het gaaf om een acteur te zien die regelmatig met hem gewerkt heeft. Zo ook in één van mijn favoriete films ooit: The Hateful Eight. Ik kan bij deze ook bevestigen dat zijn stem in het echt nóg schorrer en rauwer is dan in de films. Zo erg zelfs dat ik moeite moest doen om hem goed te verstaan, maar er werden leuke vragen aan hem gesteld en hij gaf uitgebreid antwoord. 

Ik kon blijven zitten op mijn plekje, want tien minuten later kwam Ellie Kendrick het podium op - de actrice van Meera uit Game of Thrones. Zij was hartstikke leuk en vriendelijk en was heel goed te verstaan door haar zuivere Britse accent. Een verademing na meneer Madsen! Ook hier werden er leuke vragen gesteld, en Ellie is het met ieder van ons eens dat Bran (uit GoT) wel wat dankbaarder mag zijn voor Meera. Zij heeft hem immers heel lang en heel ver gedragen op een slee door de ijskoude sneeuw, en nog wel wat meer dan dat. Ze vertelde ook over een bepaalde actiescène waarin ze soms tegen lucht moest vechten omdat er pas in de post-productie een tegenstander erin zou worden gezet. Er was daarnaast nog een vraag over haar rol in The Diary of Anne Frank, een mini-serie van de BBC een aantal jaar terug. Ze vertelde dat ze het een bijzondere rol vond, maar tegelijkertijd ook lastig om op de juiste manier Anne neer te zetten. Nog een leuk feitje: bij een Game of Thrones editie van Kiss, Marry, Kill (een family friendly editie dus!) zou ze de drie draken kiezen. Apart, maar wie kan ze anders nu écht vertrouwen in Game of Thrones? 

Na dit panel had ik weer ongeveer een uur vrije tijd en ging ik terug naar de Shopping Hall om nu wat grondiger te kijken. Ik maakte de fout om ergens maar random te beginnen, waardoor ik vaak langs dezelfde gangen liep omdat ik niet meer wist of ik daar al gelopen had. Maar goed, er was zeker genoeg om naar te kijken! T-shirts, beeldjes, knuffels, posters, boeken, manga - noem maar op. Er waren wel een paar kraampjes die niets met een Comic Con te maken hadden, zoals eentje met Aziatische lampen en zakken met allerlei kruiden en andere etenswaren. Verder had ik mij erg verheugd op het kraampje van Waterstones Amsterdam, maar hoe vaak ik ook rondliep door de dag heen, ik kon hem gewoon niet vinden. Marjolein ook niet vertelde ze me later, dus de vraag is of het kraampje er eigenlijk wel was. Jammer!

Gelukkig was er wel de Bruna met een heel smal tafeltje. Haast gelijk pakte ik twee boeken op en rekende ik af. Dit waren de Ridder van de Zeven Koninkrijken van George RR Martin en Norse Mythology van Neil Gaiman. Twee auteurs van wie ik groot fan ben en ook een 'In de ban van...' artikel voor heb geschreven op deze spot, hier en hier

b454b0f87d5857569a8b28a38415898a.jpg

Met mijn buit in handen vloog de tijd voorbij en keerde ik wederom terug naar de hal met de Main Stage. In die hal waren trouwens ook de eetgelegenheden, worstelring en een afgesloten ruimte waarin de workshops werden gehouden. Drukke boel dus, wat soms voor geluidsoverlast veroorzaakte bij de panels. Over het algemeen waren de panels wel gewoon te volgen, maar de geluidsinstallatie daar zorgde soms wel meerdere keren gedurende een panel voor een ontzettend schelle piep die pijn deed aan je oren. Ook had het geluid van de microfoon wel wat harder mogen zijn in die drukke hal. 

Om 13.00 kwam Carice van Houten op het podium. Het was een druk bezocht panel met veel mensen die er staand bij stonden omdat alle stoelen bezet waren. Het pluspunt was dat dit panel natuurlijk gewoon in het Nederlands kon worden gehouden, waardoor iedereen het goed kon volgen. Uiteraard werden er veel vragen gesteld over Game of Thrones, maar ook over de verschillen tussen een Nederlandse en een buitenlandse set. Zo vertelde Carice dat vooral in Amerika je echt als een sterretje wordt behandeld met je eigen trailer en stoel enzovoort. In Nederland aan de andere kant is iedereen lekker nuchter en moet je je niet zo aanstellen. Iedereen is gelijk op de set en je wordt absoluut niet als een prinsesje of iets dergelijks behandeld. Ze heeft liever de nuchtere Nederlandse aanpak, deelde ze met ons. Zelf kwam Carice ook nuchter over en gaf uitgebreid antwoord op de vragen. Er werd ook gevraagd naar haar rol in De Gelukkige Huisvrouw, en ze vertelde dat ze geen 'method actor' is en dat ze dus niet maanden van tevoren research doet voor een rol en haarzelf afteigert. In plaats daarvan houdt ze het heel erg bij zichzelf en haar intuïtie en vertrouwt ze daarop. In haar acteerwerk kan je zien dat die aanpak heel goed lijkt te werken.

Na dit panel bouwde de spanning gestaag op bij mij. Ongeveer twee uur later zou het Lord of the Rings panel komen waar ik het meeste naar heb uitgekeken. Alleen liep de Cosplay Contest die ervoor kwam nogal uit, omdat die zelf ook later begon. Wel mijn complimenten trouwens voor de geweldige Aquaman en Mera die de Contest hebben gewonnen. Helaas kregen we toen te horen dat de Lord of the Rings panel was verplaatst naar het einde van de dag en dat nu het Doctor Who panel zal komen. Ik begrijp dat het soms onmacht is voor de organisatie wanneer ze dingen op het laatste moment moeten omgooien, maar ik vond het wel vervelend dat ik nog een extra uur moest wachten terwijl ik al eerder naar huis had willen gaan. De RAI liep al aardig leeg, en ik besloot om een hamburger te kopen als avondeten. Het koste maar liefst 8,50 euro, maar aan de andere kant is dat gewoon te verwachten bij een beurs. Gelukkig smaakte hij goed, en ik at hem op bij de Main Stage en bleef daar wachten tot het eindelijk zo ver was: Billy Boyd en John Rhys-Davies kwamen het podium op! Wat zijn dat toch leuke mensen. Je kan goed zien dat ze nog steeds na al die jaren goede vrienden zijn. Ze maakten grappen met elkaar en waren heel vriendelijk. John sprak een paar zinnen in Khuzdul, de taal van de Dwergen. Ook ging hij een paar keer tijdens het panel staan om een monoloog te houden, wat heel leuk was. Hij had veel tips voor mensen die de acteer/regiewereld in willen. Het was heel prettig om naar hem te luisteren met zijn bekende zware stem. Billy was ook leuk om te horen met zijn Schotse accent. En toen gebeurde er iets magisch - een fan vroeg hem of hij zijn liedje wilde zingen die hij voor The Hobbit films had opgenomen, maar omdat hij geen gitaar had om hem te begeleiden vroeg hij of het goed was of hij in plaats daarvan Edge of Night kon zingen uit de derde film van Lord of the Rings. Natuurlijk was dat goed - ik had er al op gehoopt dat hij het zou zingen en nu gebeurde het echt! Wat was dat mooi zeg. Ik kan nu gewoon zeggen dat ik het live heb gehoord van heel dichtbij! Echt een kippenvel moment. Ik raad het ten zeerste aan om het liedje op YouTube te zoeken. Als je 'Amsterdam Comic Con Billy Boyd' invult krijg je trouwens een filmpje van de hele panel te zien!

Ik was blij dat ik toch gebleven was voor dit panel. Toen die was afgelopen vond ik Marjolein en liepen we tevreden terug naar het station. waar we weer onze eigen weg gingen. Vroeg in de avond kwam ik weer thuis.

Conclusie

De Con was over het algemeen heel leuk. Er hing een goede sfeer en er waren veel gave cosplayers - zo was er een Chewbacca en een Groot uit Guardians of the Galaxy. Wel zijn er een aantal verbeterpunten: zo was de Con met twee hallen vrij klein. Het heeft absoluut meer baat met meer hallen. De Main Stage zou in een rustiger plekje moeten staan en niet bij de drukke eetkraampjes en de worstelring. Het podium van de Main Stage mag ook groter en hoger zijn, en het geluid wat harder (en het liefst zonder schelle piepen natuurlijk!). Het was jammer dat het panel van Lord of the Rings op het laatste moment werd verplaatst, maar dit is ook onmacht voor de organisatie. De panels werden wel goed begeleid met duidelijke en redelijke regels (foto's en filmen mag, maar ga niet de hele tijd met een mobieltje voor je uit filmen.) 

Pluspunten waren de vriendelijke organisatie, de geweldige gasten, en de leuke Shopping Hall (al had die wel een stuk groter mogen zijn, met meer comics en boeken!). De hallen waren ook goed belicht door de grote ramen, waardoor er haast geen lampen nodig waren. De panels waren leuk en de gasten gaven uitgebreid antwoord. 

Al met al was het een leuke dag voor ons, en we weten zeker dat als er op de verbeterpunten wordt gelet de volgende editie nóg beter en sterker wordt. See you next time, Amsterdam!

Ben jij op de Comic Con in Amsterdam geweest? Zo ja, wat vond jij ervan? Zo nee: zou je de volgende keer wel overwegen te gaan na ons verslag te hebben gelezen?Reacties op: Sfeerverslag Amsterdam Comic Con

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Roderick Leeuwenhart

Roderick Leeuwenhart

Roderick Leeuwenhart deed een studie Animatie aan de Hogeschool voor de Kunsten ...

Sophia Drenth

Sophia Drenth

Sophia Drenth woont en werkt in Amsterdam. Haar boeken en verhalen vielen meerde...

Johan Klein Haneveld

Johan Klein Haneveld

Ik ben fanatiek lezer van jongs af aan, fan van SF en fantasy, en zelf ook schri...

George Orwell

George Orwell

George Orwell was een Brits schrijver, journalist en criticus. Hij wordt beschou...