Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

SFF-boek van het jaar verkiezing 2022

op 28 december 2022 door

Het einde van het jaar nadert. De tijd van de terugblikken, evalueringen, lijstjes en nog meer lijstjes. Zo ook bij de Hebban Club van Scifi/Fantasy. Wie dit jaar onze spot heeft gevolgd, kan tot de ontdekking zijn gekomen dat de genres SF/Fantasy/Horror heel veel diversiteit aan boeken waarborgen. Die diversiteit komt ook terug bij de lezers en bij de Clubleden. Nu leek het ons wel leuk om eens te kijken naar wat het Boek van het Jaar zou zijn bij jullie en bij ons. Welk boek, dat je dit jaar hebt gelezen, spreekt het meest tot je verbeelding, maakt de diepste emotie bij je los, geeft de beste verrassingen tijdens het lezen of laat je nog weken nasidderen? Wij willen het graag weten en daarom kondigen wij nogmaals aan...

Het favoriete SFF-boek van het jaar 2022!

Wij - Vanessa, Lieke, Janneke en Yvette - maken een eindejaarslijstje met favorieten. Wat is dat moeilijk, zeg. Een top 3, een top 5, alleen fantasy of ook SF? En wat te denken van genremelanges en horror? Na lang beraad maken we allemaal een top 3, maar de lijst had nog eindeloos door kunnen gaan. We kiezen ze gewoon allemaal, want ons genre is net zo divers als onze lezers.

Onze favorieten

Vanessa

Ik heb dit jaar weing SFF voor volwassenen gelezen. Mijn beste boek in die categorie is Gallant. Een mooi sprookjes achtig verhaal. Daarnaast heb ik De naam van de wind herlezen, dat blijft een van de beste Fantasy verhalen.
Ik heb dit jaar wel veel SFF jeugdboeken gelezen. Het beste boek uit die categorie was voor mij Het weeshuis aan de azuurblauwe zee. Al gooit Het gefluister achter de deur van dezelfde schrijver TJ Klune ook hoge ogen. Beide verhalen vertellen over moeilijke thema's zoals diversiteit, dood en depressie maar zijn op zo'n prachtige manier geschreven dat beide boeken hoog in mijn top lijst staan. Mijn top 3 is dan,

1) De naam van de Wind

2) Het weeshuis aan de azuur blauwe zee

3) Gallant

en als bonus Het gefluister achter de deur.

Yvette

2022 stond voor mij in het teken van de GV100 en daarom las ik heel wat jeugdboeken. Er zitten enkele pareltjes tussen die terecht op de lijst staan van de mooiste boeken. Echter kan ik deze boeken niet meetellen voor de verkiezing van Scifi-Fantasy boek van het jaar. Ik ging dan ook eens kritisch kijken en kwam eigenlijk tot de ontdekking dat ik weinig echte genreboeken las. Heel wat op het randje of zaten in de horrorhoek en geen enkel 5 sterrenboek, maar ik ben toch tot een top 3 gekomen (min of meer op dezelfde lijn zelfs).

Mijn top 3:

1) Kerkhof van Neil Gaiman, super origineel, goede opbouw, sympathieke personages en een prachtverhaal.

2) Space opera/ Verlichting/Juniper & Thorn, allemaal sterke 4-sterrenboeken, allemaal even goed, al is de ene een letterlijke komische Space Opera (lees: Songfestival in de ruimte), de andere meer een droom en weer andere een historische roman gemengd met sprookje en horror.

3) Duistere dageraad van Jay Kristoff, ondanks dat het niet helemaal mijn verwachtingen kon overtreffen, toch een goede afsluiter.

Mijn favoriete graphic novel van afgelopen jaar was Dagen van Zand, terecht een prijzenwinnaar, maar geen SFF. Op de voet gevolgd door Paper Girls, heerlijke jaren 80 coming-of-age, alienmonsters en tijdreizen.

Lieke

  1. The Testaments van Margaret Atwood. Deze is meer speculative fiction dan harde scifi, maar het is mijn lievelingsboek van dit jaar, dus het telt gewoon. Ik zeg meestal een tikkeltje laf dat mijn favorieten in willekeurige volgorde staan, maar, nope, dit is mijn onbetwiste nummer 1 van 2022. Atwood schetst een gruwelijk beeld van een totalitaire maatschappij waarin vrouwen meewerken aan hun eigen onderdrukking en het blies me omver. Het is zelfs beter dan The Handmaid's Tale!
  2. Life after Life van Kate Atkinson. Ik vind Atkinson altijd goed, maar ik had nog nooit iets scifi-igs van haar gelezen. En dit verhaal over hoe Ursula na haar dood elke keer haar leven opnieuw begint en hoe deze levens door allerlei subtiele details soms volledig anders verlopen: wow! Natuurlijk probeert ze Hitler te vermoorden (wat moet je anders doen met historische voorkennis?), maar het gaat vooral over de relatie met haar familie, haar romantische relaties en haar beroepskeuze. De kleine dingen waar het in het leven echt om gaat, maar waar je soms minder invloed op hebt dan je denkt. Echt een prachtige roman.
  3. Slade House van David Mitchell. Ik heb dit jaar een hoop Mitchell gelezen en het is moeilijk een favoriet te kiezen uit het al gelezene. Maar ja, het moet en dan kom ik uit bij Slade House, want het is zo interessant en spannend en tragisch en creepy. Het werkt ook als je verder helemaal niets van Mitchell gelezen hebt, denk ik, want de horror ontvouwt zich heel geleidelijk. Pff, dit is echt een gave mindf*ck.

Net buiten mijn top 3: The Hod King van Josiah Bancroft en Unbury Carol van Josh Malerman.

Jullie top 3

Wij hebben onze keuzes al gemaakt. Aan jullie de taak ook een top 3 door te geven in het opmerkingenveld beneden. Let op:

  • Geef maximaal een top 3 gelezen boeken. Nummer 1 levert drie punten op, Nummer 2 twee punten en Nummer 3 één punt. Op de laatste dag van het jaar maken we de uitslag bekend. De titel met de meeste punten krijgt de titel Het favoriete SFF-boek van het jaar 2022.
  • Het boek MOET dit jaar gelezen zijn, het mag dus een ouder boek zijn. Zet het ook op je heb-ik-gelezen-lijst.
  • Novelles en korte verhalen tellen ook mee, gedichten niet.
  • Zowel Engelstalige als Nederlandstalige boeken dingen mee, het gaat tenslotte om jouw favoriet.
  • Geef van je nummer 1 ook een reden waarom je deze nu net zo goed vindt. Wie weet overtuig je anderen om deze ook te gaan lezen.
  • Vul je favorieten in voor 31 december!

Veel succes! Denken jullie er ook aan mee te doen met de Hebban Reading Challenge 2023?



Reacties op: SFF-boek van het jaar verkiezing 2022

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Patrick Rothfuss

Patrick Rothfuss

Patrick Rothfuss studeerde Engels en Filosofie aan de universiteit van Wisconsin...

Neil Gaiman

Neil Gaiman

Neil Richard Gaiman (Portchester, 10 november 1960) is een Engelse schrijver van...

Margaret Atwood

Margaret Atwood

Margaret Atwood (Ottawa, 1939) is een Canadese schrijfster. Ze schrijft romans e...