SFF op vakantie, een terugblik deel 2

op 22 oktober 2018 door

Inmiddels zijn we halverwege oktober en kunnen we zeggen dat onze vakanties voorbij zijn. Alle leden van de Hebban sciencefiction en fantasyclub hebben jullie eerder laten zien welke boeken er mee zouden gaan in de koffer. Nu sluiten we de reeks af met twee terugblikartikelen. Welke van de ingepakte boeken hebben we gelezen en welke vonden we het leukste? In deze tweede terugblik kijken we terug op de vakanties van Demi, Marjolein, Yvette, Cindy en Janneke.

Demi

Deze vakantie ging ik naar Engeland toe met een georganiseerde busreis. Cambridge, Oxford, Bath - ze kwamen allemaal voorbij. Elke dag was er wel iets te doen en een plek waar we naartoe gingen, dus ik had alleen 's avonds tijd om te lezen. Na lang getwijfeld te hebben nam ik maar één boek mee in mijn overvolle koffer. Dat werd Birdsong van Sebastian Faulks. Dit boek had ik vlak voordat ik wegging gekregen om te recenseren, en aangezien de omvang leek het me een goed idee om al een stuk op vakantie te lezen. Het is de jubileum editie van een boek over de Eerste Wereldoorlog die twintig jaar uit kwam. Het gaat over een jonge Engelsman die in Frankrijk verliefd wordt op een oudere getrouwde vrouw. Hun wegen scheiden zich en de Engelsman wordt een officier in het leger, niet ver van de plek af waar zijn geliefde woonde. Het was vrij bijzonder om zo'n boek te lezen in Engeland, het land dat met goede moed aan de oorlog begon en dacht dat de soldaten al met Kerstmis thuis zouden zijn. De lezer weet beter, en de beschrijvingen van de oorlog waren realistisch en meeslepend. De romantiek was wat minder, maar wel nodig om het grote contrast tussen romantisch Frankrijk en de verwoestende loopgraven te benadrukken. Het boek heb ik uiteindelijk thuis uit gelezen - ik was te druk met sightseeing en winkelen!

Marjolein

De vakantie is alweer zo lang geleden dat ik weer toe ben aan vakantie. Ik heb alle boeken gelezen en de meeste ook op Mallorca. Alleen Eerste Leven heb ik weer terug in Nederland uitgelezen. Dit vond ik een heel leuk origineel verhaal. Het was wel grappig. Ik had eerst bijna al mijn boeken in mijn koffer, maar bij de bagagedrop off bleek dat mijn koffer te zwaar was. Thuis was hij gewoon 19 kilo. Toen ik Bloed op het zand en Winter eruit haalde en in mijn rugtas deed was de koffer plots 2 kilo lichter. Beide waren net zo goed als hun voorgangers. Ook Heir of fire en Crown of Midnight van Sarah J. Maas deden hun voorgangers eer aan. Uiteraard liggen de vervolgdelen nu naast mij om binnenkort te lezen. De andere twee boeken di ik bij mij had waren ook beide origineel en lekker weg te lezen. Dat waren The Jewel en Poison's Kiss.

Yvette

Mijn twee weken vakantie zijn wat actiever geworden dan de bedoeling: parasailen, raften, klimmen, wandelen en zwemmen. Daarbij was het veel te warm weer om veel te gaan lezen, dus mijn te-lezen-lijstje is korter gebleven dan de bedoeling. Het Herdersleven van James Rebanks las ik uit en nu weet ik heel veel over rassen schapen en hoe hard en nuchter het leven in The Lake District is. Mooi boek. Debuut Moeders van anderen van Mirthe van Doornik las ik voor de leesclub en voor mijn rondje klassiekers las ik het korte doch vreemde boek Het eiland van Dr. Moreau van H.G. Wells.

Het pareltje van de vakantie is Among Others van Jo Walton. Dit boek vond ik zo leuk dat ik er een hele blog aan heb besteed. Het is een kleine ode aan de SF-boeken en in het bijzonder de vrouwelijke SF-lezer. De buitenstaander van Stephen King heb ik netjes aan mijn schoonvader gegeven zonder te lezen (maar wel met een knipoog of hij hem een keer terug uitleent). Waar ik niet aan toe kwam of niet in kwam was Zilverdolk, Het laatste woord en The Fifth Season. Op naar de volgende vakantie!

Cindy

De stapel die klaar lag voor de vakantie is voor een deel meegaan. Uiteindelijk heb ik de populaire ACOTAR serie thuisgelaten omdat ik de box niet wilde beschadigen en ik nog wat boeken van de bieb had om uit te lezen. Dus wat heb ik wel gelezen? Om te beginnen Plaag en Angst uit de Gone serie van Michael Grant. Heerlijk makkelijk boeken waar ik echt van heb genoten. Dit geldt ook voor De 100: Dag 21 van Kass Morgan. Daarna was Een jaar later van William R. Forstchen aan de beurt. Alhoewel dit boek iets minder sterk is dan zijn voorganger is het een sterk boek dat je laat nadenken over wat als...En last but not least De tovenaars van ooitgeschreven door Cressida Cowell. Wat is dat een leuk kinderboek. Een spannend avontuur en onverwachte, oonvoorwaardelijke vriendschap.

Op de terugweg ben ik aan Godsgrave van Jay Kristoff begonnen, maar ik kwam niet verder dan de eerste 10 pagina's. Die ligt nog op de stapel om te lezen, maar andere boeken hebben nu even voorrang.

Janneke

Stiekem ben ik niet één maar twee keer op vakantie geweest deze zomer en kon ik een beetje valsspelen met de hoeveelheid boeken die ik wilde lezen. Dat is het voordeel van een kindje hebben dat nog niet naar school gaat, we konden onze vakantie opknippen rondom de schoolvakanties. In juni en september hebben we heerlijk gekampeerd in Zuid-Frankrijk en daar is er menig boek doorheen gegaan. Ik heb meer gelezen dan dat ik van plan was mee te nemen. Uiteraard heb ik eerst Stars Above van Marissa Meyer uitgelezen voor we vertrokken. Ook heb ik op vakantie voor de Hebban debuutprijs enkele titels uitgelezen waaronder Aantekeningen over het verplaatsen van Obelisken van Arjen van VeelenVan mijn voorgenomen boeken heb ik een begin gemaakt in A little life van Hanya Yanagihara maar Wees Onzichtbaar, Warbreaker en Pachinko zijn ongelezen weer mee naar huis gegaan. 

Toch heb ik meer gelezen op beide vakanties dan dat ik mij voorgenomen had. Zoals elke vakantie heb ik Wulfs Den en Roxie's Protectors van Marisa Chenery herlezen. Een heerlijke guilty pleasure. Ook heb ik, al is dit misschien wat valsspelen, de audiobooks van The Wolf Gift, the Wolves of MidwinterHarry Potter and the Philosophers Stone, Harry Potter and the Chamber of Secrets en Harry Potter and the Prisoner of Azkaban geluisterd in de auto. Op vakantie ontdekte ik ook de boeken van Jen Minkman. Van haar las ik Het Boek van Voorheen, De Wereld achter het Water, Het Laatste Licht en De Jongen uit het Woud. Van Eva de Wit las ik Weerzien in Italië wat mijn uitstapje naar feelgood was voor de vakantie en ik maakte in september een goed begin in De Naam van de Wind van Patrick Rothfuss Reacties op: SFF op vakantie, een terugblik deel 2

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Sebastian Faulks

Sebastian Faulks

Sebastian Faulks (1953) is een Engelse journalist en schrijver. Hij is de z...

Gena Showalter

Gena Showalter

New York Times bestsellerauteur Gena Showalter heeft zich in relatief korte tijd...

Marissa Meyer

Marissa Meyer

De Amerikaanse schrijfster Marissa Meyer maakte in 2012 haar YA-debuut met de ro...

Sarah J. Maas

Sarah J. Maas

Sarah J. Maas maakte als zestienjarige blogger al furore op FictionPress, waar...

Amy Ewing

Amy Ewing

Amy Ewing groeide op in een stadje vlakbij Boston. Ze verhuisde naar New York om...