Speel een verhaal

op 23 maart 2018 door

De zomer komt eraan! Tot die tijd moeten we nog een regenachtige lente doorstaan. Hoe kom je die dagen beter door dan met een goed boek? Of met een gezelschapsspel? Of een combinatie van die twee?
In dit artikel lees je over gezelschapspellen met een scifi of fantasyverhaal. Heb je altijd al een actieve rol in een boek willen spelen? Dan heb ik een paar spellen voor je gekozen waarbij dat kan.

Legacy of Dragonholtfffe9170efe9f945672041958982f0e8.jpg

€80,-
1-6 spelers: coöperatief
In Legacy of Dragonholt creëert de speler een held. Je kiest een ras, zoals mensen, elfen en dwergen en kent deze krachten toe. Vervolgens duik je in één van de zes boeken om een rol in een verhaal te spelen rondom het plaatsje Dragonholt. Je keuzes hebben invloed op de verloop van het verhaal. Als je iemand doodt terwijl later blijkt dat je zijn hulp nodig hebt, dan heb je pech. In de basis is Legacy of Dragonholt een ‘kies je eigen avontuur’-boek met spelelementen. De vormgeving is zeer mooi en met zes boeken ben je als speler wel even zoet.

Voor: Het spel ziet er prachtig uit.
Tegen: Het is nog even wachten op de uitbreiding.

The Lord of the Rings: The Card Game0a73e25f26b01e202b512d4b89477ed5.jpg

v.a. €35,-
1 – 4 spelers: coöperatief
The Lord of the Rings: The Card Game is geen spel waarbij je in een boek duikt, maar een strategisch kaartspel. De kaarten daarentegen, vertellen wel degelijk een verhaal. Je reist door Tolkiens Midden-Aarde om deze te ontdoen van Orcs en andere slechteriken. Door nieuwe kaarten te kopen kan de speler zijn strategie aanpassen. Het spel is uniek, omdat het integenstelling tot andere kaartspellen zelfs individueel gespeeld kan worden. Het spel wordt ook wel eens een living card game (LCG) genoemd, omdat er regelmatig uitbreidingen uitkomen waarmee het avontuur verder wordt verteld. Dit spel kwam al uit in 2011, maar is door het doorlopend verhaal en flexibiliteit nog steeds erg populair.

Voor: Een vertrouwde wereld en veel strategie.
Tegen: Het kan zijn dat je Midden-Aarde-moe bent. Hahaha! Grapje natuurlijk.

T.I.M.E. stories6f7823afc387784c9c4865d4f06842c2.jpg

€45,-
2-4 spelers: coöperatief
In T.I.M.E. stories ontrafel je een mysterie in een gesticht terwijl je door de tijd reist. Het spelbord vertelt het verhaal waar jij een belangrijke rol in speelt. Het is één van de weinige verhalende spellen voor wie van sciencefiction houdt. Er meer over vertellen zou teveel spoilers geven. Het is echter jammer dat gekozen is voor de setting van een gesticht. Een spel met een tijdreiselement zou uit de rijke geschiedenis van de wereld kunnen putten, maar T.I.M.E. laat dit liggen. Uitbreidingen zijn er onder andere met zombies en een fantasywereld. 

Voor: Zeer originele uitwerking.
Tegen: Na één spelronde ben je klaar en zal je de uitbreidingen moeten kopen.

Tales of the Arabian Nights878eebd5c8980c600a1ee3821413788a.jpg

€60,-
1 – 6 spelers: competitief
Voor je ligt een grote landkaart. Jij bent Aladdin of een andere bekende uit de Sprookjes van duizend-en-één Nacht. Je reist al dobbelend over de kaart en voor je het weet word je meegesleept in een groots avontuur. In Tales of the Arabian Nights blader je door een ‘kies je eigen avontuur’-boek terwijl je vijanden maakt en rijkdommen vergaart. Met het dikke boek kun je nog jarenlang dit spel spelen en nog steeds in nieuwe situaties belanden. Het is verfrissend om eens niet in harnas tegen draken te vechten.

Voor: Een heel dik boek in een originele setting.
Tegen: Euh… Zit je dit nog te lezen? Ga dit spel kopen!

Dungeons and Dragonsa7bf687669509b79246ac67a1fdc52f0.jpg

v.a. €20,-
2 - x spelers: coöperatief
‘Je wordt zonder kleren wakker in een weiland. Wat doe je?’ Een typische zondagmorgen of de start van een spelletje D&D? De Dungeon Master (spelleider) kan jou en je vrienden in elk mogelijke situatie plaatsen. Vervolgens is het aan de spelers om met hun verbeelding het spel aan te gaan. Er zijn boeken te koop met kant en klare werelden waarin spelers naar hartenlust kunnen avonturieren. D&D staat bekend om een diepe, rijke fantasygeschiedenis.

Maar het gaat verder. Je kan met de spelregels helemaal je eigen avontuur maken. Heb je zin in een avontuur op Zweinstein*? Dat kan! Op reis door de wereld van The Expanse? Geen probleem! Het is voor een beginner nogal overweldigend, maar met D&D kun je alle kanten op.

Voor: Ultieme vrijheid.
Tegen: Zonder ervaren dungeon master is het spel moeilijk op te pakken.

Heb jij leuke of slechte ervaringen met één van deze games? Heb je spellentips voor een vervolgartikel? Kom maar op met die comments!

-Toon-

* Heb je de nieuwe Fantastic Beasts trailer al gezien? OMG!!! :)Reacties op: Speel een verhaal

Meer informatie