Sterke vrouwelijke personages

op 08 maart 2019 door

Vandaag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Helaas is het nog steeds nodig dat er gestreden wordt voor gelijke kansen en rechten voor vrouwen over de hele wereld. Het is nog niet vanzelfsprekend en daarom blijft een dag waarin we aandacht geven aan de strijdbaarheid van vrouwen nog altijd actueel. Eerder schreven we al over de fantastische schrijfster Ursula Le Guin en Een Ode aan de schrijfsters. Wij geven vandaag onze favoriete strijdsters en sterke vrouwen uit de fantasyboeken.

Merel: Arya Stark

Jong als Arya Stark is, toont ze al karakter. Als dochter van Ned Stark, heer van het noorden, is het de bedoeling dat ze een goed huwelijk sluit en, op kortere termijn, leert borduren en zich als een dame leert te gedragen. Dat is nou niet bepaald aan haar besteed. Eigenzinnig als ze is, wil ze liever leren vechten. Van haar halfbroer Jon krijgt ze een zwaard, Naald, van haar vader 'danslessen'. Ik bewonder haar omdat ze weigert zich te conformeren aan de rol die vrouwen opgelegd hebben gekregen. Nadat haar vader onthoofd wordt en ze Koningslanding ontvlucht, staat haar een harder leven te wachten. Ze is moedig en weet zich zo zonder familie toch maar mooi zelf staande te houden!

Yvette: Vasja 

In een dorp op het randje van de wildernis in het noorden van Rusland, een wereld waarin vrouwen alleen geschikt zijn voor het huishouden en kinderen te baren, gaat Vasja haar eigen weg. Ze kan niet zijn wie ze is en worstelt met de vooroordelen in de maatschappij. Ze is een wildchild dat gelooft in de natuurwezens en demonen, terwijl Rusland op een kritisch punt staat wat betreft een nieuwe religie. Vreemde zaken en meisjes die niet passen worden dan al gauw voor heks uitgemaakt, door de duivel bezeten en rijp voor het klooster gevonden (of erger).
Na wat achtergrondinformatie te hebben opgezocht kwam ik erachter dat Vasilisa ook een echt verhaal uit de Russische folklore is. De kans is groot dat Arden dit heeft verweven met haar verhaal. In dat verhaal is Vasja de dochter van een priester. Ze kan paardrijden, met pistolen schieten en ze komt verkleed als jongeman aan bij de koning, die vervolgens weigert te geloven dat ze een meisje is. Daarop krijgt ze diverse testen om te kijken of ze een jongen is. Tenslotte vraagt de koning of zij/hij met hem wilt baden, waarop ze een briefje schrijft: “Ah King Barkhat, raven that you are, you could not surprise the falcon in the garden! For I am not Vasily Vasilyevich, but Vasilisa Vasilyevna”.Uniek, vastberaden, pittig, onbaatzuchtig en een ijzersterke wil zijn eigenschappen die ik heel erg bewonder in haar.

Eline: Vin

Vin is het hoofdpersonage uit de Mistborn- trilogie van Brandon Sanderson. Ze probeert te overleven in een stad overgenomen door een soort dictator, de Opperheer, door mee te lopen met een dievenbende. Haar overleving is voor een groot deel het gevolg van kracht die ze zelf ‘Geluk’ noemt en de kracht blijft niet onopgemerkt. Haar pad kruist met dat van een machtige magiër (een Nevelaar), genaamd Kelsier, die vastbesloten de de Opperheer te verslaan. Met Vin en haar ‘Geluk’ aan zijn zijde denkt hij eindelijk een kans te maken…als Vin hem durft te vertrouwen.
Vin is een personage dat me heel erg aanspreekt en iemand die ik ongelooflijk ‘badass’ vind (om het met een Engelse term te benoemen). Ik bewonder hoe ze haar mannetje staat in een maatschappij die meer chaos dan orde is. Ze is bikkelhard en wijkt niet terug voor gevaar. Hoewel ze geen makkelijk leven (gehad) heeft, vecht ze toch voor de hoop dat het goede terug kan keren en daar heb ik respect voor.

Vanessa: Lirael

Lirael groeit op bij de Clayr. Een woongemeenschap van vrouwen die stuk voor stuk een gave voor het zicht hebben. Ze wonen in het koude noorden van het land op een ijzige gletsjer. Alle Clayr hebben een gebruinde huid, blond haar en blauwe of groene ogen, behalve Lirael zij heeft een witte huid en donkere haren en ogen. Alle Clayr verkrijgen in hun tiener jaren het zicht, maar het zicht van Lirael laat zich jaar op jaar wachten. Lirael voelt zich steeds meer een vreemde in haar eigen huis. Op het punt dat ze een drastische beslissing wil nemen wordt ze geholpen door de Abhorsen en de machtige zieners tweeling van de Clayr. Ze krijgt een baan aan bij de immense bibliotheek van de Clayr en ontdekt daar een mysterieus wezen dat haar leven ineens een ander pad op stuurt. Een pad dat haar in contact brengt met de doden.

Lirael vind ik een karakter waarmee ik me kan identificeren. Ze voelt zich een buitenbeentje en heeft de tofste baan in een indrukwekkende bibliotheek. Ik zou wel een dagje willen ruilen. Alhoewel

Janneke: Sorcha

Ik ga voor Sorcha van Juliet Marillier :). Zij zet alles op alles in om haar broers te redden van een permanent leven als zwaan. Zelfs als ze daarvoor de liefde van haar leven moet opgeven. Sorcha is de enige dochter van Colm van Zeven Wateren, een heer van het Ierland van vroeger. Zij is de zevende in de familie en heeft de gave om met het volk van het woud te praten. Wanneer de slechte tovenares Oonagh met haar vader trouwt veranderen haar broers in zwanen. Sorcha is de enige die haar broers kan redden door tips van het volk van het woud. Haar toewijding en liefde is groot, voor haar broer, voor de vondeling waar ze voor zorgt, maar ook voor het vreemde volk waar ze terecht komt. De Britten: het volk waar Ierland mee in oorlog is.

Die toewijding, vastberadenheid en liefde maakt Sorcha voor mij een echte held. Haar verhaal loopt door in haar nazaten en familie, waar de andere vijf boeken over Zeven Wateren over gaan.

Vanessa :Molly uit de Robin Hobb-reeks

Molly is een van de eerste vrienden van Fitz de hoofdpersoon uit een deel van de boeken van Robin Hobb. Ze heeft lang donker haar en is klein van stuk. Tevens kan ze best opvliegend zijn. Ze is twee jaar ouder dan Fitz en laat niet de kaas van haar brood eten. Ze woont samen met haar vader in de kaarsenwinkel van haar overleden moeder. Omdat haar vader zijn ellende in alcohol verdrinkt, regelt zei het reilen en zeilen van de winkel. Fitz is weg van haar.
Het leven en de liefde van Molly gaat niet over rozen, ze verliest haar vader en de winkel en ze krijgt te maken met de ziellozen. Ze krijgt kort een relatie met Fitz, maar ze verliezen elkaar op een hartverscheurende manier. Ze vind troost bij een oude getrouwe van Fitz en leeft een tijdlang een redelijk veilig leven buiten het zicht van de intriges van het hof. Maar het lot en het hof beslissen anders…

Ik vind Molly een boeiend karakter. Ondanks alles wat ze voor haar kiezen krijgt blijft ze haar vrouwtje staan en dealt ze met wat het leven haar voor de voeten werpt. Ik wou dat ik zo sterk was.

Yvette: Mia

Ik hou van het koelbloedige vechtersbazinnetje Mia, de sarcastische moderne humor, de Romeinse invloeden en het ijzersterke verhaal van Nimmernacht en Godsgraf! Mia is als Kling in dienst van de Rode Kerk, maar trekt steeds haar eigen wraakplannetjes. Haar loyaliteit schuift van her naar der, maar ze blijft in dienst van de schaduw. Ze is een bad-ass dametje, stoer met een voorkeur voor vrouwen en het donker. Geen standaard vrouwelijk personage.

Wat vinden jullie sterke vrouwelijke personages uit de fantasy?Reacties op: Sterke vrouwelijke personages

Meer informatie

Gerelateerd

Gesponsorde boeken