The Shirley Jackson Awards

op 13 maart 2019 door

Maart is de maand van de prijswinnende boeken in de Hebban Reading Challenge. Lezers van Scifi/fantasy en horror zullen de belangrijke prijzen wellicht al eens gehoord hebben. Namen zoals de Harland Awards, de Nebula en de Hugo klinken misschien al bekend. Er zijn er echter nog veel meer en een aantal wat onbekendere zullen we laten terugkomen deze maand. Zo krijgen we straks ook een groot en gevarieerd aanbod om af te vinken voor de challenge. Vandaag een prijs genoemd naar de bekende koningin van de gothic fiction: The Shirley Jackson Awards.

Shirley Jackson

8a930e1d695ef5ae228f19d9f15864b2.jpgShirley Ann Jackson (San Francisco, 14 december 1916 – North Bennington, 8 augustus 1965) was een Amerikaans schrijfster. Jackson schreef een zestal romans en talloze korte verhalen, waarvan haar werk The Lottery (1948) het bekendst is. Typerend voor haar schrijfstijl was de horror- en fantastische inslag waarmee vertellingen waren opgebouwd. Ze was getrouwd met criticus Stanley Edgar Hyman. Onlangs kwam haar werk weer in de belangstelling, doordat The Haunting of Hill House verfilmd op Netflix verscheen. Haar bekendste uiterlijke kenmerk, de bril, is nu het logo van de Awards.

Shirley Jackson Awards

De Shirley Jackson Awards worden sinds 2007 elk jaar uitgegeven aan de beste fictie in psychologische suspense, horror en dark fantasy. De jury bestaat uit boekcritici, schrijvers, uitgevers en editors onder toezicht van een Board of Commission. De eerste jury bestond uit John Langan, Sarah Langan, Paul G. Tremblay en  F. Brett Cox.  De Awards worden elk jaar uitgereikt in juli op de Readercon conferentie over verbeeldingsliteratuur.

Boeken in deze categorie

De ene keer zul je de genomineerde boeken in de thrillersecties vinden, de andere keer bij horror, soms bij literatuur en soms valt het onder dark Fantasy. Dat maakt boeken uit deze categorieën uniek, wat vreemd, niet te plaatsen en uitermate geschikt voor een genremelange. Ze vallen niet onder een typisch genre. Niet voor de mainstreamlezer dus. Eigenlijk net als de boeken van Shirley Jackson zelf.

Er zijn prijzen te winnen in de categorieën :

Novel, Novella , Novelette, Short Story (kort verhaal), Collections (verhalenbundels) en Anthologies (samengestelde bundels). In dit artikel zullen we alleen de romans en de novelles behandelen, dan laten we de kortere verhalen en de verhalenbundels voor een volgend artikel.

Voor de challenge zullen we alleen een lijstje geven met het Beste Boek en de Beste Novelle. De nominaties voor 2018 zullen bekend worden gemaakt in april.

2007

  • Novel: Generation Loss - Elizabeth Hand
  • Novella: Vacancy  - Lucius Shepard

2008

2009

  • Novel: Big Machine - Victor LaValle
  • Novella: Midnight Picnic - Nick Antosca

2010

  • Novel: Mr. Shivers  - Robert Jackson Bennett
  • Novella: Mysterium Tremendum - Laird Barron

2011

2012

  • Novel: EdgeKoji Suzuki
  • Novella: SkyKaaron Warren

2013

2014

2015

2016

2017

Mocht je de categorie prijswinnend boek al afgevinkt hebben, dan kun je ook de categorie 9. Lees een spannend verhaal uit onze eigen Scifi & Fantasy Challenge afvinken.

Welk suspenseboek van afgelopen jaar zou dit jaar kans maken op een Shirley Jackson Award?

 

 

 Reacties op: The Shirley Jackson Awards

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Shirley Jackson

Shirley Jackson

Shirley Jackson (San Francisco, 14 december 1916 – North Bennington, 8 augustu...

Lijsten