Meer dan 4,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid

Het zilte nat

op 22 mei 2017 door

Arrrgggh maties!  

Captain Sparrow kiest ook weer voor het ruime sop in de nieuwe Pirates of the Caribbean film. Dit vijfde deel genaamd Salazar’s Revenge (Dead Men Tell No Tales) gaat 25 mei in première, maar omdat wij bij de Club van Scifi/fantasy van boeken houden, duiken wij eens onze boekenkast in op zoek naar epische zee-avonturen binnen de sciencefiction, fantasy en aangrenzende genres.

Welkom aan boord dit schip vol heldhaftige piraten. Laat je onderdompelen in de (onderwater)wereld vol eenarmige kapiteins en verleidelijke waterdeernes.

Piraten ahoy!

Op fictiegebied spreken de piratenverhalen zeer tot de verbeelding, van romantische zeehelden tot aan gruwelijke battles en gevechten onder water. Klassieke verhalen van Sabatini en Robert E. Howard deden de lezers halverwege de vorige eeuw ook al laten leven. We zullen vandaag een paar titels laten passeren en hopen dat je voor dit thema overstag gaat.

R.A. Salvatore schreef een aantal boeken over de held Drizzt waaronder de Transition trilogie. In deel twee van deze serie gaat Drizzt in opdracht van Captain Deudermont de strijd aan met de beruchte piraten van Sword Coast. Actie en avontuur komen volop aan bod in The Pirate King, zeker een aanrader als je van spannende fantasy houdt en in het Engels leest.

Lees je graag nog meer lange reeksen, denk dan eens aan de De boeken van de levende schepen. In deze trilogie gaat het over de piraat Kennitt en zijn aartsrivalen, de handelsfamilie Vestrit. Robin Hobb weet het leven aan boord van de zeilschepen treffend weer te geven en het lijkt alsof je zelf een avontuur vol zeemonsters en magie op zee tegemoet gaat. De boeken hebben een open einde en zijn met elkaar verbonden, zodat je ze moeilijk los van elkaar kunt lezen. Stap daarna verder in de andere trilogieën van Robin Hobb over de nar.

Net als Pirates of the Caribbean speelt het boek van Michael Crichton zich af in de Caribische sferen van een paar eeuwen terug. Michael Crichton, bekend van de dinosauruswerelden van Jurassic Park, schreef ook historische fictie zoals het boek Piraten, dat zich afspeelt rondom Jamaica. De ideale plek voor kapitein Hunter, een handige jonge duvel uitgerust met een aantrekkelijk uiterlijk, een scherp oog voor buitenkansjes en elastische mores. En bij piraten hoort goud en laat dat nu precies zijn wat kapitein Hunter probeert te bemachtigen.

Locke uit De leugens van Locke Lamora moet zich in Rode zee onder een rode hemel van Scott Lynch samen met Jean voordoen als piraat. Geen prettig vooruitzicht voor twee dieven zonder zeebenen. Hun vriendschap wordt flink op de proef gesteld in deze wereld van lekkende kajuiten, ontwrichtende oorlogen en rivaliserende kapiteins. Maar zelfs het zeeroversbestaan weerhoudt de twee er niet van om wraak te nemen op de krachten die ooit hebben samengezworen om hun leven overha374afadc0ad2bd36ee61c944b4af70a.jpgoop te gooien.

Ben je toch te verknocht aan het Pirates van de Caribbean-verhaal, maar heb je geen televisie of tablet bij de hand lees dan dit stripboek dat buiten de 144 bladzijden ook originele filmbeelden toont.

Vrouwelijk schoon en schreeuwende sekreten

Wie gedacht had dat stoere piratenverhalen alleen aan mannen besteed waren, die had het mis. Als je kijkt naar de geschiedenis dan zou je hebben kunnen kennismaken met de lieftallige Anne Bonny, Grace O'Malley of Mary Read. Annelies van Oppen schreef over laatstgenoemde een boek genaamd Mary Read, vrouw onder de piraten: een prachtig avontuur onder de vlag van Callico Jack. Een andere krachtige dame die fantasy-avonturen tegemoet gaat is Rossalinde Tremayne in de piratenserie Rowankind van Jacey Bedford, deel 1 heet Winterwood.

Vanuit het YA-genre zijn er een heleboel fantasyboeken geschreven over zeemeerminnen en sirenen. Vaak voorgesteld als verdrietige vrouwen die het leven aan land prefereren of verliefd worden op een karakter met benen. Jennifer Donnelly schreef de Waterfire saga, over de meermin Serafina en haar Zwarte Vinnen, de zeemeerminheldinnen (mooi Wordfeud-woord) die de onderwaterwereld in de Middellandse Zee willen beschermen. Wellicht een leuke tip voor de landenchallenge?

Amanda Hocking schreef de Watersongserie rondom de sirene Gemma. Ze begon als selfpubber op Amazon en brak internatio305978fa89385d67ec2f14820965b4d8.jpgnaal door met haar boek Watersong 1-Lokroep. Gelukkig voor ons zijn ze vertaald en kunnen we ze allemaal lezen: Lokroep, Slaaplied, Getij, Het lied van de Sirene. Kunnen wij ook de mysterieuze klanken weerstaan?

Lees je toch liever een YA-boek over sirenen, kies dan voor Siren van Kiera Cass, in de trand van de boeken van de Selectie. Ook hier komt het hoofdpersonage voor keuzes te staan in de liefde, dit keer onder NAP.

Een ietwat absurd verhaal, maar met een pracht van een plot, is het boek Zusters van de zee van Robin Corbee. Gelabeld als jeugdboek, maar uitstekend te lezen voor liefhebbers van magisch realisme, mysteries of romans in alle leeftijden.

Er zijn nog zoveel zee-avonturen te beleven, daarom zal er nog een vervolgartikel komen waarin we de wereld onder water bestuderen. Welke epische zee-avonturen ken jij?Reacties op: Het zilte nat

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Robin Hobb

Robin Hobb

Robin Hobb (1952) is het pseudoniem voor de Amerikaanse schrijfster Megan Lindho...

Amanda Hocking

Amanda Hocking

Amanda Hocking is doorgebroken als self publishing author via Amazon. Haar boeke...

Michael Crichton

Michael Crichton

Michael (John) Crichton werd op 23 oktober 1942 geboren in Chicago, Illinois. Hi...

Scott Lynch

Scott Lynch

Scott Lynch werd geboren in St. Paul, Minnesota in 1978. Hij is freelance journa...

Kiera Cass

Kiera Cass

Kiera Cass is de #1 New York Times bestsellerauteur van de Selection-serie e...