Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Uit de pen van Jasper Polane

op 15 mei 2020 door

Dat er vele Nederfantasy boeken te vinden zijn, kun je ontdekken in deze lijst, waarin we Nederfantasy auteurs en hun boeken op een rijtje hebben gezet. Zo'n lange lijst kan het echter lastig maken om een boek te kiezen, zeker als je nog niet zo bekend bent met Nederfantasy. In onze artikelreeks Uit de pen van... willen we daarom elke keer een andere Nederfantasy auteur én een boek van deze auteur uitlichten. In dit eerste artikel richten we onze aandacht op Jasper Polane en zijn pas verschenen Panda en het zwarte Dat.

Jasper Polane schreef vijftien jaar lang tekenfilmseries. De bekendste is de serie Dip & Dap. Na het verschijnen van zijn debuut Lege steden in 2014 legde hij zich geheel op het schrijven toe. Lege steden is gefinancieerd door middel van crowd-funding. Voor zijn tweede boek wilde hij dat anders aanpakken. Het resultaat: Hij werd uitgever van Quasis. Quasis uitgevers publiceert boeken in de fantastische genres.

Uit de pen van...

185a1aab6ba0f67811cac119216b1a88.png

Zijn debuut Lege Steden is het eerste deel van de serie De onzichtbare maalstroom en werd genomineerd voor de Hebban award voor het beste fanatasyboek van het jaar. Inmiddels bestaat de serie uit vier delen en de novelle Het oog van de krokodil.

Ook schreef hij Roest, het tweede deel van de serie De zwijgende aarde. Dit is een reeks van vijf sciencefictionromans die zich in hetzelfde universem afspelen, maar elk door een andere auteur geschreven is.

Zijn nieuwste boek, Panda en het zwarte Dat, maakt ook deel uit van een samenwerking tussen meerdere auteurs. Patrick Berkhof en Johan Klein Haneveld schreven eerder al boeken binnen project Dizary. Jasper Polane sluit daar nu ook bij aan. Met Panda en het zwarte Dat kunnen we nu de bovenlaag van Dizary gaan ontdekken: Eteria.

Uitgelicht: Panda en het zwarte Dat

4ca956840a04667ce98a8b99c6c0a2a4.pngHet levensgevaarlijke zwarte Dat vernietigt alles wat je lief is. Panda is ervan overtuigd dat haar vader, de machtige tovenaar Kaldilin, haar moeder per ongeluk in een schildpad heeft omgetoverd. Door de magie is Mams uit ieders geheugen gewist, behalve bij Panda. Nu doet ze er alles aan om haar moeder weer te herstellen. Maar hoever zal ze gaan en wie kan ze vertrouwen in Eteria?

Het verhaal draait grotendeels om Panda, een twaalfjarig meisje. Ondanks het jeugdige personage wordt het verhaal niet kinderlijk, wat vooral komt doordat Panda een krachtig en authentiek personage is. Panda is zeker niet het meisje dat je in eerste instantie denkt dat ze is, daarmee weet Jasper Polane goed te verrassen. De droesmijten (kwelgeesten) zijn leuke fantastische wezentjes die, naast de magiërs, het fantasygehalte in dit boek op peil houden.

De vormgeving en opmaak van het boek valt meteen op en is zeker een pluspunt aan dit boek. Zo wordt er voor de hoofdtekst een ander lettertype gebruikt dan voor een brief, zitten er middenin het boek ineens een aantal zwarte bladzijden met witte letters (en dit past functioneel ook bij de tekst) en voorin het boek vinden we enkele kaartjes. Af en toe verschijnt er in het boek nog een kleine tekening.

De noten die onderaan sommige bladzijden staan doen meteen denken aan de noten uit Nimmernacht. Ook in Panda en het zwarte Dat worden deze noten gebruikt om bepaalde zaken in de wereld toe te lichten, mét de nodige humoristische noot. Ook in het verhaal zelf zit veel humor.

Wie de andere boeken uit project Dizary kent, zal bepaalde dingen herkennen, zoals bijvoorbeeld de M-klik-sieraden. Alhoewel het zich in de wold van Dizary afspeelt, is het een geheel eigen verhaal. Officieel is het een YA fantasy, maar het is een onderbouwend, humoristisch verhaal en daardoor ook zeker voor de volwassen lezer fijn om te lezen. Ik vind het een aanrader!

Kenden jullie de boeken van Jasper Polane al? Welk boek van deze auteur zou jij graag willen lezen?



Reacties op: Uit de pen van Jasper Polane

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jasper Polane

Jasper Polane

Jasper Polane (1973) schreef vijftien jaar tekenfilmseries. In 2014 werd zijn de...