Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Uit de pen van Kelly van der Laan

op 21 juni 2020 door

Dat er vele Nederfantasy boeken te vinden zijn, kun je ontdekken in deze lijst, waarin we Nederfantasy auteurs en hun boeken op een rijtje hebben gezet. Zo'n lange lijst kan het echter lastig maken om een boek te kiezen, zeker als je nog niet zo bekend bent met Nederfantasy. In onze artikelreeks Uit de pen van... willen we daarom elke keer een andere Nederfantasy auteur én een boek van deze auteur uitlichten. Deze keer aandacht voor Kelly van der Laan en haar boek Stof & Schitteringen.

Kelly van der Laan woont in Den Haag. Ze leest zelf vooral binnen het fantastische genre, maar ook andere genres komen langs. Ze vindt hokjes niet echt zinnig en dit komt ook in haar eigen werk terug (zo is de Lentagon-serie ook een mix van het fantastische genre met het thriller-genre). Ze schrijft niet alleen romans, maar ook korte verhalen.

Uit de pen van...

1db705ac4c6297cbf21e1c1625ed3f28.png

In 2013 debuteerde Kelly van der Laan met Stof & Schitteringen, het eerste deel van de Lentagon-trilogie. Er verscheen ook een prequel: Vuur & Vergankelijkheid. Dit jaar verscheen Verloren zielen. Dit is een bundeling van haar korte verhalen, waarvan een deel zich ook in de Lentagon-wereld afspeelt. Verder kunnen we vast uitkijken naar een tweeluik dat in 2020/2021 zal verschijnen. De titels zijn al bekend: De prijs van water (2020), en De waarde van bloed (2021).

Uitgelicht: Stof en schitteringen

93928712bf06c3b41d902dd05fa64f94.png

De Lentagon; De ultieme fusie tussen wetenschap en magie. Een magische energieversterker, die voorspoed en welvaart had moeten brengen, maar in plaats daarvan een deel van de hoofdstad van Parsia in de as legde. Omdat iedereen zich ervan bewust is dat dit wonder van technologie in de verkeerde handen een gruwelijk wapen kan zijn, wordt de Lentagon achter slot en grendel opgeborgen. Dan gebeurt het ondenkbare en wordt de Lentagon door een stel terroristen gestolen. Joy Harting, die zelf niet bijster magisch getalenteerd is, houdt zich niet zo bezig met de politiek rond de Lentagon. Dat verandert, als ze op de snelweg naar Mentorn haar duim opsteekt voor een lift. Vanaf dat moment wordt ze meegesleurd in een wilde klopjacht, met als inzet het krachtigste massavernietigingswapen dat ooit bestaan heeft...

Magische talenten bestaan in dit verhaal uit het manipuleren van dingen. Dat kan gaan om het manipuleren van elementen zoals vuur en lucht, maar ook metaal (handig als je een slot open moet maken). Het is realistisch dat niet iedereen evenveel talent heeft. Zo heeft Joy maar weinig magie, minder dan de gemiddelde persoon in Parsia in elk geval. Terwijl personages Seamon en Valeria juist veel magie hebben. De magie lijkt zich niet echt tot een bepaald gebied te beperken. Je hebt dus veel of weinig magie, maar het ziet er naar uit dat dat voor alle mogelijke elementen geldt. Dat is dan weer iets minder geloofwaardig. De Lentagon is een energieversterker. Wie weinig magie heeft, merkt er ook maar weinig van. Maar wie veel magie heeft, wordt nog krachtiger en wordt ook naar de Lentagon toegetrokken, tot op het obsessieve af. Dat de Lentagon niet zonder gevaren is, moge duidelijk zijn.

Het verhaal is spannend en de personages zijn goed neergezet. Waar Joy en Valeria in eerste instantie als feestbeesten neergezet worden, blijken ze toch meer inhoud te hebben. Vooral Joy ontwikkelt zich gedurende het verhaal. Door de gebeurtenissen waar ze onbedoeld bij betrokken raakt, gaat ze ook steeds meer over de politieke situatie in haar land nadenken. In plaats van zich alleen maar zo te gedragen zodat ze haar vader het meest kan ergeren (om maar aandacht te krijgen, negatieve aandacht is immers beter dan geen aandacht), gaat ze nu handelen naar wat zij denkt dat de juiste keuze is.

Er zitten voldoende fantasy-elementen in het verhaal om een leuk boek te zijn voor de fantasyliefhebber. Doordat er ook andere genres in te herkennen zijn, zullen niet-fantasylezers het waarschijnlijk ook kunnen waarderen.

Kenden jullie de boeken van Kelly van der Laan al? Welk boek van deze auteur zou jij graag willen lezen?Reacties op: Uit de pen van Kelly van der Laan

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Kelly van der Laan

Kelly van der Laan

Kelly van der Laan geniet van goede verhalen. Gewoon, lekker spannend, het liefs...