Uitgevers oorspronkelijk Nederlandstalige fantasy

op 25 november 2018 door

Deze maand is het november Nedermaand en dus bespreken we steeds oorspronkelijke Nederlandstalige boeken. Nieuwsgierig bij welke uitgeverijen je deze boeken kunt vinden? Er zijn een paar grote uitgevers die ook Nederlandstalige fantasy publiceren. Daarnaast bestaan er een aantal kleinere uitgeverijen die echt focussen op het uitgeven van oorspronkelijk Nederlandstalig werk.

Grote uitgevers

Meulenhoff Boekerij

Uitgeverij de Boekerij werd kort na de Tweede Wereldoorlog opgericht in Baarn. In 1991 werd de uitgeverij opgekocht door uitgeverij Meulenhoff en staat deze sindsdien bekend als Meulenhoff Boekerij. Vanaf het begin heeft de Boekerij het werk van J.R.R. Tolkien uitgegeven. Zelf schrijft de uitgever daarover op de website:

Zijn boeken vormen de basis van ons uitgebreide fantasyfonds, waarin u ook het complete werk van Christopher Paolini, Terry Pratchett, Raymond Feist en vele andere beroemde fantasyauteurs kunt vinden.

Bij Meulenhoff Boekerij kom je dus diverse grote namen tegen en zoals je vast al was opgevallen zijn dit geen Nederlandse auteurs. De focus ligt dus niet puur op oorspronkelijk Nederlandstalige Fantasy, maar ze geven wel werk uit van Nederlandstalige auteurs. Zo vind je bijvoorbeeld boeken van Sophie Lucas en van Paul Evanby bij deze uitgever.

Luitingh-Sijthoff (LS)

Deze uitgeverij is in 1989 ontstaan en biedt boeken aan in verschillende genres. Nederlandse en Belgische lezers kunnen al twintig jaar genieten van de science fiction en fantasyboeken die zij aanbieden.

Met genregrootheden als Terry Goodkind, Robert Jordan en George R.R. Martin is het fonds uitgegroeid tot hét huis voor de beste fantasy- en sciencefictionauteurs uit binnen- en buitenland.

In bovenstaand citaat worden grote namen van buitenlandse auteurs genoemd, maar wij waren natuurlijk nu juist benieuwd naar de auteurs uit het binnenland. Dat zijn onder andere An Janssens, Jeroen van Unen en Adrian Stone.

Kleine uitgevers

Kramat

In 1994 werd de Uitgeverij Kramat opgericht in België. Het doel: kwalitatief Nederlandstalig werk uitgeven. De focus ligt hierbij op het uitgeven van spannende boeken. Er wordt een tweedeling gemaakt tussen Kramat Suspense en, meer interessant voor ons, Meesters in magie. Onder Meesters in magie vallen fantasy, science-fiction, horror en bovennatuurlijke thrillers. Kramat geeft het werk uit van onder andere Johan Deseyn, Kevin Valgaeren en Jaap Cové.

Zilverspoor & Zilverbron

Uitgeverij Zilverspoor is opgericht door Jos Weijmer, omdat hij niet begreep waarom er zoveel vertaald werk werd uitgegeven. Hij geloofde dat er in Nederland ook veel talent was in het fantastische genre. Zilverspoor werd opgericht om het werk van Nederlands talent uit te geven en groeide snel verder uit. Naast Fantasy en Science Fiction richt de uitgeverij zich tegenwoordig ook op romans en thrillers. Bij Zilverspoor vind je boeken van onder andere Kim ten Tusscher, Cocky van Dijk, Inge Pietjouw en Peter Schaap.

Uitgeverij Zilverbron heeft ook een dochteronderneming, genaamd Zilverbron. Op hun website leggen ze uit waarom ze Zilverbron hebben opgericht:

In het huidige klimaat is de kans vrijwel nihil om bij gerenommeerde uitgeverijen een plek te vinden. Veelal richten zij zich op het uitbrengen van vertaald werk. Hierdoor worden debutanten bijna gedwongen om bij een P.o.d. uitgeverij aan te kloppen of om het moeilijke traject van selfpublishing in te gaan. Hierdoor zien wij toch boeken met veel potentie niet het verdiende publiek krijgen.

Vandaar dat Zilverbron opgericht is. Zodat getalenteerde debutanten en auteurs wél onder intensieve redactionele begeleiding en met een organisatie achter zich het publiek kunnen bereiken dat ze verdienen.

Hierdoor kunnen wij genieten van de verhalen van onder andere Johanna Lime, Olivier Sted, Eline Gielen, Jeanine de Ronde en Kelly van der Laan.

Dutch Venture Publishing

Deze uitgeverij geeft fantasy, paranormal en dystopische young adult boeken uit. Alhoewel ze ook vertaald werk uitgeven, ligt de focus vooral op oorspronkelijk Nederlandstalige boeken.

Dutch Venture Publishing is gericht op uitgave van origineel Nederlandstalig werk en vertaald werk van anderstalige auteurs. Deze schrijvers zijn overwegend onafhankelijke ‘indie’-auteurs of zitten bij kleine uitgevers in het buitenland. DVP streeft naar het uitgeven van kleine pareltjes!

Je vindt bij deze uitgever boeken van onder andere Vanessa Gerrits, Miranda Peters en Mette van Praag.

Books of Fantasy

Books of Fantasy bestaat sinds 2007 en richt zich op het uitgeven van boeken van Nederlandstalig schrijftalent binnen het fantastische genre. Ze zijn opgericht omdat bestaande uitgevers vaak liever vertaald werk uitgeven en oorspronkelijk Nederlandstalig werk hierdoor niet altijd de kans krijgt om uitgegeven te worden. Books of Fantasy vindt het belangrijk dat ook nieuwe Nederlandstalige auteurs de kans krijgen om hun werk te publiceren. Bij Books of Fantasy vind je onder andere de boeken van Atalanta Nèhmoura, Rik Raven en Bianca Mastenbroek.

Verschijnsel

Uitgeverij Verschijnsel publiceert Nederlandse Science Fiction, Fantasy en Horror. De nadruk ligt hierbij op fantastiek werk dat niet door mainstream uitgeverijen wordt gepubliceerd. Verschijnsel bestaat sinds 1993. Bij Verschijnsel vind je auteurs als Paul Harland, Mike Jansen en Marcel Orie.

Welke uitgeverijen ken jij die oorspronkelijk Nederlandstalige fantasy publiceren?Reacties op: Uitgevers oorspronkelijk Nederlandstalige fantasy

Meer informatie

Over

Sophie Lucas

Sophie Lucas

Sophie Lucas (1985, pseudoniem) laat zich in haar werk inspireren door historisc...

Paul Evanby

Paul Evanby

Paul Evanby is het pseudoniem van Paul Evenblij, een Nederlands auteur van roman...

An Janssens

An Janssens

De Vlaamse An Janssens (1983) won in 2013 met haar verhaal Drakenkoningin de eer...

Jeroen van Unen

Jeroen van Unen

Jeroen van Unen (1990) is op 19-jarige leeftijd halsoverkop gestopt met zijn stu...

Adrian Stone

Adrian Stone

Ik ben een Nederlandse fantasy auteur, uitgegeven bij Luitingh. Mijn echte naam ...

Johan Deseyn

Johan Deseyn

Johan Deseyn (1959) werd geboren in Kortrijk. In 1991 kreeg hij een aanmoed...

Gesponsorde boeken