Vaderdag met bijzondere vaders

op 17 juni 2018 door

Vorig jaar schreven we een artikel over sterke vaders in de scifi en fantasy. Dit jaar willen we kijken naar bijzondere vaders, verschillende soorten vaders. Fijne en lieve vaders, maar ook vaders die het tegenovergestelde zijn. Niet iedereen is gezegend met een liefhebbende vader. Vaak worden juist de meest sterke karakters gevormd door de afwezigheid van een vader of van vaderliefde. Omdat we echt op het vaderschap zijn ingegaan, zijn er hier en daar wel wat spoilers te lezen waar we niet onderuit kwamen.

 

Liefhebbende vader:

Arthur Wemel

In de boeken van Harry Potter van J.K. Rowling maken we kennis met Arthur Wemel. Hij is echt een geweldige vader. Hij houdt van zijn kinderen en beschermt hen tijdens zowel de Eerste als de Tweede Tovenaarsoorlog tegen Voldemort en de Dooddoeners. Hij werkt op de afdeling misbruikpreventie van Dreuzelvoorwerpen op het Ministerie van toverkunst. Hij is gek op alle Dreuzelspullen en verzamelt deze dan ook.
Arthur geniet van zijn zeven kinderen, ook als ze streken uithalen. Hij werkt lange uren om hen te ondersteunen en verwelkomt de vrienden van zijn kinderen en belangrijke anderen in het huis, zelfs als ze eigenlijk niet genoeg hebben om rond te komen. Hij is financieel niet rijk, maar hij is duidelijk een van de rijkste vaders uit het fantasygenre.


Zachtaardige vader:

Josef Mandelstam

De vader van Miryem is een erg lieve vader. Helaas is dat met het beroep van geldlener niet zo’n handige eigenschap. Wanneer iemand aan de deur staat om geld te lenen dan geeft hij dit, ook al hebben ze zelf niet zoveel. Als klanten hem vergeten terug te betalen, laat hij het onbenoemd. Pas wanneer de armoede en de honger te groot zijn geworden en zijn vrouw hem met wat dwang op pad stuurt, gaat hij verontschuldigend langs de deur.
Als Miryem ziet hoe haar lieve vader hun gezin door zijn zachte natuur steeds dieper in de armoede stort, neemt ze het recht in eigen hand. Met alle gevolgen van dien. Zal Miryem een betere geldlener zijn dan haar vader? Je leest het in Zilvergaren van Naomi Novik.


Loyale vader:

Archeron

Vader Archeron, de vader van Feyre, Nesta en Elain uit de Hof van Doorns en Rozen-serie van Sarah J. Maas is een vader met twee gezichten. Op het eerste oog is hij een luie, kreupele man die zijn fortuin is kwijtgeraakt en nu leunt op de jachtkunsten van Feyre. Af en toe verkoopt hij wat houtsnijwerk. Hij blijkt echter toch niet zo'n slechte vader te zijn als uit de eerste boeken naar voren komt. Nadat hij zijn fortuin terugvindt gaat hij met een vloot Prythian in om zijn dochters te helpen in de strijd tegen de koning van Hybern. Hier toont hij hoe loyaal hij is naar zijn dochters, ondanks dat ze Faeries zijn geworden, en dat hij onvoorwaardelijk om ze geeft.


Kwaadaardige vader

Darken Rahl

Darken Rahl gaf zichzelf de eretitel ‘Father Rahl’ nadat hij veel gebieden had veroverd en mensen had afgeslacht. Door zichzelf ‘vader’ te noemen, maakte hij zijn volk wijs dat hij geen tiran, maar de redder van de wereld was.
Hij is echter ook daadwerkelijk vader. Hij heeft zelfs tientallen kinderen. Niet dat hij zich om ook maar één van hen bekommert, voor zover ze überhaupt nog leven. Het gaat hem er enkel om zo snel mogelijk een opvolger op de wereld te zetten. Hij zal zijn magische gave slechts aan één mannelijke nakomeling doorgeven. Om het proces wat te versnellen verkracht hij vrouwen en dwingt hij zijn vrouwelijke beschermers, de Mord-Sith, om elke maand met hem te slapen.
Een van de meisjes die door Darken Rahl verkracht is, is de dochter van de grote tovenaar Zedd. Hieruit is een zoon geboren, Richard. De profetie zegt dat hij Darken Rahl zal verslaan. Om dit te voorkomen heeft vaderlief alle eerstgeboren jongens uit Richards geboorteplaats laten afslachten door zijn soldaten. Voor zijn eigen veiligheid en die van de profetie wordt Richard ondergebracht bij een echtpaar dat voor hem zal zorgen alsof het hun eigen zoon is. Richard denkt dat zijn stiefvader zijn echte vader is. Pas als hij in Het Zwaard van de Waarheid van Terry Goodkind samen met Biechtmoeder Kahlan (over wie je in het moederdagartikel kon lezen) de strijd aangaat met Darken Rahl ontdekt hij de waarheid.


Afwezige vader:

Welm

De vader van Lethe Welmzoon is een afwezige vader. Zelfs zo afwezig dat Lethe eigenlijk alleen weet dat hij Welm heet. Lethe vraagt zich verwonderd af of hij het aan zijn vader te danken heeft dat hij, in tegenstelling tot de andere bewoners van Loh, geen magische krachten bezit. Wanneer hij door de machtige Hoogmyster Matei meegenomen wordt op avontuur krijgt hij van zijn moeder het zwaard Rax, dat ze jaren in het geheim bewaarde. Zal Lethe tijdens zijn reis meer over zijn vader te weten komen? Je leest het in Onmagiër van W.J. Maryson.


Geheime vader:

Lord Asriel

Lyra Belacqua dacht altijd dat haar ouders gestorven waren bij een ongeluk met een luchtschip. Ze werd opgevoed door het personeel van het Jordan College. Het enige familielid dat ze kende was haar oom, Lord Asriel, die haar jaarlijks bezocht. Later ontdekt ze dat hij in werkelijkheid haar vader is.
In de Noorderlicht-trilogie komt Lord Asriel er niet erg goed vanaf. In de eerste boeken lijkt hij een harde, onbenaderbare wetenschapper. Net als Lyra’s moeder, mevrouw Coulter, wil hij zijn dochter vooral gebruiken voor zijn eigen plannen als blijkt dat hij haar er niet buiten kan houden. Hij is zelfs bereid het ondenkbare te doen om zijn doel te bereiken. Als het er echt op aankomt kiest hij echter onmiddellijk voor zijn kind. In La belle sauvage, het eerste deel van de nieuwe trilogie van Philip Pullman, komt de zachte kant van Asriel duidelijker naar voren. Hij blijkt een liefdevolle vader die van zijn dochter houdt en het beste voor haar wil.


Jamie Lannister

Jamie Lannister is een onwettige vader. Hij is de eigenlijke vader van de drie Baratheonkinderen Joffrey, Myrcella en Tommen. Jamie verwekte de kinderen in een incestrelatie met zijn zus Cersei. Dit betekent dat hij niet alleen de oom van de kinderen is, zoals gedacht, maar ook hun vader. Jamie zit vaak in tweestrijd tussen zijn gevoelens voor zijn zus en de loyaliteit aan zijn kinderen, die niet weten dat hij hun vader is.
Je leest meer over de familie Lannister in Het Lied van IJs en Vuur van George R.R. Martin.


Stiefvader

Linh Garan

Linh Garan is de stiefvader van Cinder in de Lunarkronieken van Marissa Meyer. Hij redt Cinder door haar door brand verminkte lichaam om te bouwen tot Cyborg. Tevens is hij uitvinder en bouwt hij een chip in Cinder om haar te beschermen tegen de Lunars. Cinder is namelijk de prinses van Luna, die dood geacht wordt door koningin Levana, haar tante. Tevens zorgt de chip ervoor dat Cinder haar Lunar-gave niet kan gebruiken op mensen. Linh Garan beschermde Cinder tegen de grollen van haar Stiefmoeder Adri, die we in het moederdagartikel al noemden, totdat hij stief aan de Pest.

Goddelijke vader

Poseidon

Nadat voorspeld werd dat een halfbloedkind van Zeus, Poseidon of Hades het einde zou betekenen van de Olympus zwoeren de drie goden dat ze geen halfgoden meer op zouden voeden. De zeegod Poseidon slaagde er echter niet in zich aan deze gelofte te houden. Hij werd verliefd op Sally Jackson en kreeg met haar zoon Perseus “Percy” Jackson. Lang kon hij geen vaderfiguur zijn voor zijn kind omdat Zeus alle goden verbood contact op te nemen met hun nakomelingen.
Percy groeide op zonder zijn biologische vader, maar met een vreselijke stiefvader die hem en zijn moeder mishandelde. In De bliksemdief van Rick Riordan wordt Percy aangevallen door vreemde wezens en komt hij terecht in Kamp Halfbloed. Hier ontdekt hij dat Poseidon zijn vader is en dat hij zelf een halfgod is. Als de bliksemschicht van Zeus gestolen wordt, wordt Percy ervan verdacht deze gestolen te hebben in opdracht van zijn vader. Percy besluit de bliksemschicht te gaan zoeken om zijn naam te zuiveren. Zijn goddelijke vader gebruikt zijn telepathische gave om hem te helpen.


Mr. Wednesday

In een boek vol met goden van elke denkbare mythologie en religie staat Mr. Wednesday op de voorgrond. In Amerikaanse Goden van Neil Gaiman verschijnt deze mysterieuze man tijdens een hevige onweersbui naast Shadow, de menselijke hoofdpersoon van het boek, in een vliegtuig. Vanaf dat moment wordt Shadow in een compleet andere wereld gestort met Mr. Wednesday als enige houvast. Door zijn naam en de bliksem kun je al snel raden welke god hij is: Odin. Als god heeft hij in de loop der tijd veel kinderen gekregen, maar hoe verder je in het boek komt, hoe meer je zult begrijpen dat het niet bepaald wenselijk is om zo'n man als vader te hebben. Arrogant, wispelturig en onverantwoordelijk - Mr. Wednesday is een man die boven alles van zichzelf houdt en zijn eigen belangen verdedigt. Goden zijn over het algemeen niet erg goede ouders zoals in de mythologie talloze malen is aangetoond, maar Mr. Wednesday is een klasse apart in dit boek.


Welke bijzondere vader ken jij uit de boeken? Wie zou jij wel of juist absoluut niet als vader willen hebben?

Lees ook ons artikel over bijzondere moeders.Reacties op: Vaderdag met bijzondere vaders

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Naomi Novik

Naomi Novik

Naomi Novik begon met schrijven tijdens haar studie computerwetenschappen aan Co...

Sarah J. Maas

Sarah J. Maas

Sarah J. Maas maakte als zestienjarige blogger al furore op FictionPress, waar...

Terry Goodkind

Terry Goodkind

Terry Goodkind (1948-2020) was een Amerikaanse fantasy-auteur. Hij is vooral be...

W.J. Maryson

W.J. Maryson

W.J. Maryson, pseudoniem van Wim Stolk (De Lier, 21 december 1950 – Kats, ...

Philip Pullman

Philip Pullman

Philip Pullman (Norwich, 1946) is een Britse schrijver van kinderboeken, en...

George R.R. Martin

George R.R. Martin

George R.R. Martin (Bayonne, New Jersey, 1948) is een Amerikaanse bestselle...

Gesponsorde boeken