Wat lees je NA...Nevelen van Avalon?

op 14 januari 2019 door

Marion Bradley maakte wereldwijde faam met haar boek Nevelen van Avalon. Voor het eerst werd het verhaal van Koning Arthur verteld vanuit het standpunt van de vrouwen in die wereld. De legende van Koning Arthur, Avalon en Merlijn spraken altijd al tot de verbeelding en menig epos, toneelstuk en verhaal werden al eens verteld.

De Nevelen van Avalon is een magisch boek over het mythische eiland Avalon, de ridders van de Ronde Tafel, krachtige vrouwen en een prachtige setting en dat alles doorspekt met een Keltisch spoor.

Maar wat lees je na dit legendarisch boek? De Club van Scifi/Fantasy heeft vandaag  boekentips die de zware dip wellicht een beetje minder diep maken. Natuurlijk kan geen enkel boek tippen aan dit machtig boek, maar we kunnen het wel een beetje verzachten. Al eerder schreven we een geheel artikel over Koning Arthur, dus als je tips zoekt die direct met de legende te maken verwijzen we graag naar dit Koningsdagartikel.  Vandaag geven we 7x tips in de lijn van Zimmer Bradley met keltische invloeden, een vleugje Arthurlegende vanuit een ander perspectief of sterke vrouwen. Geniet!

#1 Zeven waterentrilogie - Juliet Marillier

100e48626a785ee11f659c87ae79185f.jpgAlle boeken van Juliet Marillier dompelen je onder in diezelfde sfeer van de Keltische landen (met hier en daar wat viking). Ze gebruikt veelal sterke vrouwen als hoofdpersoon. Historisch accurate dingen mixen zich met romantiek, mythe en magie. De Zeven-waterentrilogie (uitlopend naar een reeks van 7 boeken in diezelfde wereld en familie) brengt je de mooiste verhalen uit haar oeuvre, maar de andere boeken zouden je ook nog eens kunnen verbazen.

Waarom vinden NvA-fans dit leuk? Vanwege de sprookjeachtige sferen die Marillier goed kan beschrijven, de Keltische tradities, magische eilanden en krachtige vrouwelijke hoofdpersonages.

#2 Iron Druid Chronicles  – Kevin Hearne

1e76704c46f824d48d2f8b8f91620173.jpgKevin Hearne is nog niet echt een naam die veel belletjes doet rinkelen, maar hij timmert hard aan de weg en schreef al wel negen boeken (tot nu toe) en een kort verhaal over de Iron Druid, allemaal met een sterke een-lettergeep titel. Het eerste boek Hounded gaat over Atticus O’ Sullivan, een druïde met een oude ziel die in het hedendaagse Arizona woont. Hij is de laatste der druïden en uitvoerder van de Keltische tradities. Verwacht een klein beetje spot (a la Buffy), mythologische wezens zoals vampieren, demonen, engelen en heksen. Zelfs Thor komt even langs in zijn al 2000-jaar oude leventje. Helaas is er geen vertaling van de reeks.

Waarom vinden NvA-fans dit leuk? Keltische mythologie in een nieuw fris Amerikaanse jasje. Voeg daar woestijn en humor aan toe en je hebt nieuwe fans erbij! Dit keer vanuit mannelijk perspectief!

#3 Dalriada trilogieJules Watson

e2fa0e722fddd752c51fd49e93d33a8d.jpgMinna, een Romeins meisje, verliest haar familie en haar thuis en heeft geen andere keuze dan op eigen kracht de wijde wereld in te gaan. Ze gaat op zoek te gaan naar haar verloren broer. In gezelschap van de stamloze Cian, een krijger die uitsluitend aan zichzelf denkt, trekt ze door de wildernis van het barbaarse Alba, het Schotland van nu.

De trilogie bestaat uit De Stenen beer, De witte merrie en Het hert van de dageraad.

Waarom vinden NvA-fans dit leuk? Mysterie, geestespaden, macht en strijd tussen de oude religie en de nieuwe religie in Alba. Gelijkenissen genoeg, maar met een andere invalshoek en tijd.

#4 DeverryKatharine Kerr

9e1ef51d8b7b501f19065c143be2ce7e.jpgMet haar romans over Deverry en het Westland verwierf Katharine Kerr wereldwijd een miljoenen-publiek - een welverdiend succes. De verhalen zijn onvergetelijk mooi, vol moedige avonturen. tijdloze liefde. benauwende strijd en zuivere magie. Via haar hoofdpersonen - onder wie de innemende Jill, de magiër Nevyn en de woesteling Rhodry Maelwaedd - brengt Kerr een wereld tot leven waar liefde, eer en avontuur de grenzen van tijd en ruimte overschrijden.

Waarom vinden NvA-fans dit leuk? Net als bij Marion Zimmer Bradley is dit een lange serie vol sterke vrouwen, magie en geschreven met een Keltische onderlaag. 

#5 Dochter van Albion – Ilka Tampke

f7c4e8a0d3891d2b87e2199a79b1d593.jpgZuidwest-Engeland, het jaar 43. Voor de bevolking van Caer Cad, een gemeenschap vol spiritualiteit, rituelen en magie, is de mystieke band met hun land en hun voorouders het hoogste goed. Ailia is te vondeling gelegd en geadopteerd binnen de Stam: daardoor is ze gedoemd een buitenstaander te blijven en wordt ze uitgesloten van ceremonies, onderwijs en het huwelijk.
Maar de matriarchale gemeenschap, met al haar rituelen en gebruiken, wordt bedreigd. De Romeinse legers rukken op. En ook intern is er verdeeldheid: niet iedereen wil vasthouden aan de oude gebruiken. Ailia - intelligent, nieuwsgierig en dapper - gaat op een verboden reis om haar volk te redden. En zal ze ooit te weten komen waar haar eigen wortels liggen?

Waarom vinden NvA-fans dit leuk? Het speelt zich af in de Keltische IJzertijd: de tijd van Arthur, Albion en de Romeinen. Liefhebbers van sterke vrouwelijke personages zullen zeker van Dochter van Albion genieten.

#6 HemelsteenJack Whyte

47b26c8ef160eece61ae75e181aac084.jpgDeze Camelot serie van Jack Whyte (niet te verwarren met Jack White) begint bijna 400 jaar na Christus. Een centurion en zijn generaal bereiden zich voor op een Engeland zonder Romeins gezag. Zij stichten de Kolonie, waar twee generaties later Arthur geboren zal worden. Zij zoeken naar de hemelsteen waarmee het zwaard Excalibur gesmeed kan worden. In dit meeslepende verhaal ruik je het stof, proef je het zweet en leef je intens mee met de hoofdfiguren.

Waarom vinden NvA-fans dit leuk? Een soort prequel op het verhaal van Arthur vanuit Romeins (mannelijk) perspectief. Tevens is het ook een lekker lange serie ( zes boeken, waarvan slechts twee vertaald).

#7 Merlijn trilogy - Mary Stewart

4983a1a30ca3ebdd5133e553aaff1b01.jpgEerste deel van een trilogie over het leven van de legendarische tovenaar en helderziende Merlijn. Hij leefde in het Brittannië van de vijfde eeuw en was in zijn latere leven de opvoeder en raadgever van de grote koning Arthur. Dit eerste deel omvat het verhaal over zijn geboorte en eerste levensjaren, doorgebracht aan het hof van zijn grootvader, de koning van Zuid-Wales. Verder: de ontdekking van de glazen grot en zijn opleiding bij de ziener Galapas. Het boek eindigt met de geboorte van koning Arthur.

Waarom vinden NvA-fans dit leuk? Koning Arthur nog voor hij geboren werd. Dit keer niet verteld vanuit de vrouwen, maar vanuit Merlijn. Het staat bol van de geschiedenis van de 5e eeuw, maar het is ook al een oud boek. Lees het met het dat in gedachten.

Naar welk boek uit deze reeks zijn jullie nieuwsgierig geworden?Reacties op: Wat lees je NA...Nevelen van Avalon?

Meer informatie

Gerelateerd

Gesponsorde boeken