Wat vooraf ging aan Game of Thrones seizoen 8

op 13 april 2019 door

De serie is de boeken van het Lied van Ijs en Vuur, ondertussen beter bekend als Game of Thrones, al een tijdje voorbij gestreefd. Voor wie reikhalzend uitkeek naar de finale, is het nu dan eindelijk bijna zover: Het laatste seizoen start morgen, op 14 april! Voor wie geen tijd heeft om alle voorgaande seizoenen nog eens te bekijken, is hier even een opfrisser van wat er in de voorgaande seizoen gebeurd is.

Let op: Dit artikel bevat spoilers over seizoen 1 t/m 7!

Seizoen 1

Koning Robert komt met zijn gevolg naar Winterfel om daar zijn vriend Ned Stark te vragen om zijn nieuwe Hand te worden. Daarnaast maken zij plannen om hun families alsnog te verenigen door een verloving te arrangeren tussen Roberts zoon Joffrey en Neds dochter Sansa. Ned accepteert beide voorstellen en vertrekt samen met zijn dochters Arya en Sansa naar Kingslanding. Ze komen er al snel achter dat het leven in Koningslanding niet zonder gevaren is. Onderweg wordt Sansa's schrikwolf Lady al gedood, later, nadat koning Robert gedood is door een zwijn en Ned te veel geheimen heeft proberen te ontrafelen, worden ook Neds mannen gedood en Ned zelf wordt gevangen gezet. Sansa smeekt nog om genade bij Joffrey, maar die laat al veel van zijn ware karakter zien en Ned verliest dus zijn hoofd. Sansa valt nu onder de genade van Kingslanding, Arya is gelukkig ontsnapt.

Intussen, aan de andere kant van de wereld, is Daenerys aan Khal Drogo uitgehuwelijkt. Haar broer Viserys hoopt daarmee een leger te kopen om zo zijn ijzeren troon in Westeros weer op te eisen. Daenerys en Viserys zijn namelijk de laatste twee overlevenden van het huis Targaryen en de troon behoorde oorspronkelijk aan hun familie toe. Het loopt uiteraard wat anders dan gepland, want de Dothraki, het volk van Khal Drogo, hebben helemaal niet zo'n haast om de zee over te steken. Daenerys weet zich, in tegenstelling tot haar broer, al snel geliefd te maken en heeft uiteindelijk ook een gelukkig huwelijk. Dat duurt niet lang, want Khal Drogo raakt gewond en de bloedmagie zorgt ervoor dat Daenerys niet alleen haar ongeboren kind, maar uiteindelijk ook Drogo zelf verliest. De heks boet hiervoor: Daenerys verbrand haar mee als Drogo verbrand wordt. Zelf stapt ze ongeschonden uit het vuur, mét drie kleine draakjes.

Jon Snow, de bastaard van Ned, heeft zich inmiddels aangesloten bij de Nachtwacht. De eerste tekenen van onheil zijn er, want de gevonden lijken staan weer op, mét blauwe ogen. Winter is coming...

Seizoen 2

In Kingslanding worden alle bastaardkinderen van Robert gedood. Gendry weet hieraan te ontkomen en reist met de Nachtwacht mee. Ook Arya is door hen opgepikt en hoopt zo weer terug te kunnen keren naar Winterfel. Natuurlijk lukt dat niet, want vanuit Kingslanding zijn er soldaten achter hen aan gestuurd, met name om Gendry op te sporen. De Nachtwacht wordt aangevallen. Nu had Arya toch niet op korte termijn in Winterfel aan willen komen, want Theon Greyjoy, opgegroeid bij de Starks, verraad de Starks door zich weer bij zijn vader aan te sluiten en neemt vervolgens Winterfel in. Robb, de oudste zoon van Ned Stark, is inmiddels uitgeroepen tot de koning van het noorden. Hij pleegt zo zijn eigen verraad als hij zijn belofte om met een Frey meisje te trouwen 'vergeet' en met het meisje Talise trouwt. Verraad is wel een terugkerend thema in dit seizoen, want ook Catelyn, vrouw van Ned Stark, trekt haar eigen plan. Ze maakt hun krijgsgevange Jaime Lannister los en laat hem door Brienne Tarth, die haar zwaard heeft opgedragen aan Catelyn, naar Kingslanding brengen om hem te ruilen voor haar dochters. Robb sluit haar op na dit verraad, maar ja, het kwaad is natuurlijk al geschied.

Er zijn meer spelers voor de IJzeren troon. Stannis Baratheon is als broer van wijlen koning Robert de rechtmatige opvolger, maar zijn jongere broer Renly vindt zichzelf veel beter geschikt als koning. Het komt dan ook tot een confrontatie. Stannis heeft echter een verbond met Melisandre, de Rode Vrouw. Renly wordt gedood door een schaduw. Zo, dat is vast een tegenstander minder. Stannis trekt vervolgens op naar Kingslanding, maar daar staat hem een lading wildvuur te wachten. Een spectaculaire overwinning voor Kingslanding. Niet zozeer voor Joffrey, de nieuwbakken koning, want bij de eerste tekenen van strijd vluchtte hij met de staart tussen de benen zijn kasteel in.

De Nachtwacht begeeft zich ten noorden van de Muur. Ze vallen een groepje wildlingen aan en Jon probeert te infiltreren. De overige leden van de Nachtwacht staan voor een ander probleem. Voor het eerst sinds een jaar of duizend klinken er namelijk drie hoornsignalen. 1 hoornsignaal: ruiter van de Nachtwacht, 2 hoorsignalen: wildlingen, 3 hoornsignalen: White walkers.

Seizoen 3

Sansa is inmiddels aan de kant gezet voor Margaery Tyrell. Laatstgenoemde weet wat ze doet, zo gaat ze de straat op om met het gewone volk te praten en is daardoor al snel populair. In tegenstelling tot Sansa weet ze ook goed waar ze aan begint door zich met Joffrey te verloven. Als zij en haar oma, the Queen of Thorns, met Sansa praten wordt hen bevestigd dat Joffrey een monster is.

Jaime en Brienne worden op weg naar Kingslanding gevangen genomen en Jaimes hand wordt afgehakt. Zodra ze onder heer Boltens gezag vallen, kan Jaime echter daadwerkelijk terugkeren naar Kingslanding. Brienne wordt gehouden en wordt in een kuil met een beer gegooid, maar voor dit gevecht echt uit de hand kan lopen redt Jaime haar.

Het is ook het seizoen van de bruiloften. Sansa wordt aan Tyrion Lannister uitgehuwelijkt (het arme meisje!). Cersei Lannister zit besmuikt te lachen, tot ze hoort dat vader haar aan Loras Tyrell gaat koppelen. En natuurlijk is dit ook het seizoen van de beruchte Red Wedding, waarin Robb Stark en consolten hun hoofd verliezen.

Ten noorden van de Muur gebeurt er ook van alles. Sam, lid van de Nachtwacht en vriend van Jon Snow, vlucht met Gilly, het geredde wildlingmeisje, en haar zoon het bos in. Het lijkt even fout te gaan als ze oog in oog komen te staan met een white walker, maar Sam toont onverwachte moed en steekt het wezen neer. De wildlingen, waaronder Jon zich nog steeds bevindt, beklimmen ondertussen de Muur. Niet helemaal onverwachts, maar wel tot woede en verdriet van het wildlingmeisje Ygritte, verlaat Jon haar en keert terug naar Castle Black. Ook Sam is daar weer aangekomen.

Seizoen 4

De bruiloft van Joffrey en Margaery breekt aan. Het wordt geen lang en (on)gelukkig huwelijk, want Joffrey wordt vergiftigd. Sansa weet door Petyr Baelish uit Kingslanding te ontsnappen, maar Tyrion wordt wel gevangen gezet. Zij zijn namelijk de hoofdverdachten van de moord op Joffrey. Het proces tegen Tyrion verloopt nu niet bepaald eerlijk en hij wordt dan ook tot de dood veroordeeld. Voor het zover kan komen, laat Jaime hem echter ontsnappen. Het is de bedoeling dat Varys, the Master of Whisperers, hem wegsmokkelt. Snel schiet Tyrion zijn vader nog even met een kruisboog neer. Varys kiest eieren voor zijn geld en vertrekt dan toch maar samen met Tyrion.

Nu Joffrey er niet meer is, wordt de jonge Tommen koning. Ook de positie van de bastaard Ramsay Snow verandert in dit seizoen: Zijn vader erkent hem als zoon en hij mag zich nu Ramsay Bolten noemen.

De wildlingen vallen de Muur aan. Ze zijn ver in de meerderheid en hebben bovendien reuzen en mammoeten bij zich. De Nachtwacht weet het slot te behouden, maar de prijs is hoog. Een volgende aanval zullen ze waarschijnlijk niet meer af kunnen weren. Jon gaat dan ook onderhandelen met Mans, de koning achter de Muur. Terwijl hij daar is, arriveert Stannis met zijn leger.

Er wordt wat afgereisd dit seizoen. Daenerys komt aan in Mereen, prins Oberyn arriveert in Kingslanding, Sansa reist met Petyr naar haar tante Lyssa, Arya vertrekt naar Braavos en Bran, die ontmoet nu eindelijk de drie-ogige raaf.

Seizoen 5

Varys en Tyrion zijn in Pentos gearriveerd en zijn van plan om van daaruit door te reizen naar koningin Daenerys. Voor ze zover kunnen komen, is Tyrion echter door Jorah ontvoerd. Jorah diende zijn koningin Daenerys, maar is in ongenade gevallen toen bleek dat hij haar in eerste instantie verraden heeft door berichten over haar door te geven naar Westeros. Via de vechtkuilen komt Tyrion uiteindelijk toch waar hij wil zijn. Daenerys neemt hem aan als adviseur. En advies heeft ze nodig, want de zonen van de Harpij slaan toe, wat het bloed dus weer rijkelijk doet vloeien. Met de hulp van haar draak Drogon weet Daenerys uiteindelijk wel te ontsnappen.

Ook dit seizoen hebben we weer een aantal bruiloften. Tommen trouwt met Margaery en eindelijk lijkt er dan een gelukkig huwelijk te zijn! Het geluk duurt maar kort, want Cersei geeft de Hoge Mus een leger en al snel belanden zowel Margaery als haar broer Loras in de cel. Boontje komt om zijn loontje: Ook Cersei wordt opgepakt vanwege haar zonden.

Het tweede huwelijk is dat van Sansa met Ramsay. Sansa maakt meteen na het sluiten van het huwelijk al kennis met de wreedheid van Ramsay. Even lijkt het er op dat ze al snel van hem verlost zal worden, want Stannis rukt op naar Winterfel. De sneeuw houdt hen echter tegen en een offer is vereist. Stannis kiest er voor om zijn dochter Shireen te verbranden. De dag erna is de sneeuw weliswaar zo goed als weg, maar ook de helft van zijn leger. Ze verliezen de strijd dan ook en Stannis gaat dood.

Dat Jon als bevelhebber van de Nachtwacht nu wildlings binnenhaalt, valt ook beslist niet in goede aarde. Hij wordt naar buiten gelokt en wordt vervolgens neergestoken.

Seizoen 6

Sansa en Theon zijn op de vlucht voor Ramsay. Die stuurt zijn mannen en honden achter hen aan, maar ze worden van hen gered door Brienne. Theon besluit om naar huis te vertrekken en Brienne begeleid Sansa naar Castle Black, waar ze herenigd wordt met Jon, die inmiddels weer tot leven is gewekt door Melisandre. Samen verzamelen ze een leger om Winterfel terug in te nemen, maar dat wordt niet waar ze op gehoopt hadden. Als Ramsay Rickon als aas gebruikt, verliest Jon ook zijn hoofd en zijn ze al snel de verliezende partij. Sansa heeft echter de hulp van Petyr ingeroepen en zo behalen ze toch de overwinning. De noorderlingen roepen Jon uit tot hun nieuwe koning.

Daenerys zit nog vast in de tempel voor weduwen van de Khals, maar door het gebouw in de brand te steken weet ze als enige overlevende te ontsnappen. De Dothraki zien haar daardoor als een godin en dat leidt tot een flinke uitbreiding van haar leger. Na de koningsmoet in de Iron Islands, waar een nieuwe koning gekozen wordt, zijn ook Theon en zijn zus Yara gevlucht en sluiten ze een verband met Daenerys. De eerste bondgenoten heeft ze binnen.

In Kingslanding hebben ze met een ander soort brand te maken: wildvuur. De sept is opgeblazen en zo is Cersei in een keer van de Tyrels en de sparrows af. Tommen pleegt echter zelfmoord als hij zijn vrouw verliest. Cersei is nu al haar kinderen kwijt, maar ze is nu wel koningin.

Seizoen 7

Daenerys en haar gevolg zijn aangekomen in Westeros en hebben zich voorlopig gevestigd op Dragonstone. De verovering van Westeros gaat niet helemaal volgens planning en dus besluit Daenerys om haar draken in te zetten. Iedereen knielt, behalve heer Tarly en zijn zoon Dickon. Zij worden dan ook gedood door het drakenvuur.

Jon vertrekt, tegen de zin in van zijn baandermannen, naar Daenerys. Hij hoopt daar het drakenglas te bemachtigen dat ze zo hard nodig zullen gaan hebben in de strijd tegen de White walkers. De eerste ontmoeting verloopt wat stroef, Jon weigert namelijk voor haar te buigen, maar uiteindelijk sluit ook Daenerys zich aan bij de strijd tegen de dood. Als Jon en zijn gezelschap omringt wordt door de White walkers en hun leger tijdens hun missie om zo'n wezen gevangen te nemen, schiet ze hen te hulp. Ze verliest hierbij één van haar draken, maar raakt wel overtuigd dat deze oorlog belangrijker is dan de strijd om de troon. Cersei laat zich dan weer niet zo makkelijk overtuigen. Ze doet uiteindelijk wel beloften, maar blijkt daar niets van te menen

Ondertussen komt Arya in Winterfel aan en wordt zij herenigd met Sansa, nu vrouwe van Winterfel. De twee lijken nog steeds niet echt met elkaar door één deur te kunnen, waar Petyr handig gebruik van maakt. Maar de Stark-meisjes hebben geleerd van alles wat ze meegemaakt hebben en trappen niet in de trucjes van Petyr. Hij wordt door hen ter dood veroordeeld.

Op de Muur klinken drie hoornsignalen: De White walkers en hun leger naderen. De dode draak hebben zij toegevoegd aan hun leger en deze haalt de Muur gewoon even neer. De strijd is begonnen!

Seizoen 8

Hoe denken jullie dat Game of Thrones zal eindigen?Reacties op: Wat vooraf ging aan Game of Thrones seizoen 8

Meer informatie

Gerelateerd