Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Week van het Korte Verhaal: Bundeldebuten

op 19 februari 2019 door

Voor elke auteur is het eerste boek bijzonder, ook als er daarna nog tientallen volgen. Dat geldt ook voor auteurs van korte verhalen die na publicaties in tijdschriften en verzamelbundels een eerste eigen bundel uitbrengen. Voor liefhebbers van korte verhalen die fan zijn van een bepaalde auteur is het altijd fijn als er een bundel met zijn of haar werk is; je kunt lekker een paar verhalen die goed bij elkaar passen achter elkaar lezen. In dit artikel zetten we een paar bundeldebuten op een rijtje. De meeste auteurs hebben eerder al elders enkele korte verhalen gepubliceerd, maar dit is hun eerste eigen bundel.

 •  Kleurbreker en andere verhalenJaap Boekestein Veertien korte fantastische verhalen. Eén ervan is geschreven in samenwerking met Peter Kaptein.
 • Bloedrood MorgenzwartSophia Drenth Het eerste boek van de auteur van Bloedwetten. Magisch realistische verhalen over de schemerzone tussen goed en kwaad.
 • SprankelsMarieke Frankema Twaalf korte verhalen met een eigen visie op het alledaagse en het fantastische.
 • Schemerwoorden Wouter van Gorp Een bundel met korte verhalen met een mysterieus of duister tintje die hoog scoorden bij diverse verhalenwedstrijden.
 • Wraak op het spoorAnaïd Haen Veertig magisch realistische vertellingen. Het titelverhaal won de Unleash Award 2010.
 • Conquistador Johan Klein Haneveld Een bundel met twaalf sciencefictionverhalen. Bevat onder andere het verhaal waarmee de auteur Trek Sagae 2015 won.
 • Remote ControlPaul Harland Tien indringende sciencefictionverhalen van een van de grootmeesters in het genre. Enkele zijn geschreven in samenwerking met andere schrijvers (o.a. Tais Teng).
 • SchemerzijdeKarlien Van Houtte Dertien korte en langere verhalen die spelen in het schemergebied tussen droom en werkelijkheid.
 • Ophelia Omarmd Mike Jansen Een in het Nederlands en Engels (Ophelia in my arms) gepubliceerde bundel met enkele oudere en heel veel nieuwe verhalen. In totaal maar liefst meer dan dertig.
 • Saga SantorianAlex de Jong Negen korte fantasyverhalen die de eerste Nederlandse Elf Fantasy Award winnaar schreef voor diverse schrijfwedstrijden.
 • Traisha en het EiHay van den Munckhof Negen fantastische vertellingen van de auteur van Alya en Alya’s keuze.
 • Gebroken spiegels/Om nooit te vergetenThomas Olde Heuvelt Een bundel met korte verhalen van de auteur van Hex. Bevat onder andere De jongen die geen schaduw wierp en De vis in de fles, waarmee hij de Paul Harland Prijs won. Het laatste verhaal won ook de Hugo Award voor beste novelette in 2015.
 • Nanokanaries en Olifantenhersenen Pen Steward Het debuut van de auteur van Wintercode. Bevat tien verhalen over actuele thema’s, waaronder een novelle en enkele superkorte verhalen.
 • Capheïde Tais Teng Het eerste boek voor volwassenen van deze veelzijdige auteur die inmiddels meer dan honderd boeken en bundels publiceerde.
 • Volmaakt monsterTom Thys Inmiddels heeft deze auteur, die vooral bekend staat om zijn horrorverhalen, al drie bundels op zijn naam staan. In zijn debuut verkent hij in negentien verhalen de grenzen van horror, magisch realisme, sciencefiction en alles wat daartussen ligt.

 
Enkele van de oudere bundels zijn helaas niet meer verkrijgbaar.

Deze lijst is natuurlijk bij lange na niet compleet. Mis je jouw eigen bundeldebuut of dat van je favoriete auteur? Noem het dan in een reactie onder dit artikel.

Mochten we je nou écht niet hebben kunnen overtuigen dat verhalenbundels de moeite waard zijn dan vind je het wellicht fijn om te weten dat vrijwel al deze auteurs ook een of meerdere boeken hebben uitgebracht. Als je na het lezen daarvan toch meer wil lezen dan zijn hun korte verhalen alsnog van harte aan te bevelen.


Van welke auteur lees jij (bijna) elk kort verhaal graag? Wat is jouw favoriete verhalenbundel?Reacties op: Week van het Korte Verhaal: Bundeldebuten

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jaap Boekestein

Jaap Boekestein

Jaap Boekestein schrijft fantasy, science fiction, horror, thriller, kinderboeke...

Sophia Drenth

Sophia Drenth

Sophia Drenth woont en werkt in Amsterdam. Haar boeken en verhalen vielen meerde...

Marieke Frankema

Marieke Frankema

Schrijfster van fantasy, kinderboeken, romantiek en Young Adult.

Anaïd Haen

Anaïd Haen

Anaïd Haen is moeder van drie kinderen, die het heerlijk vinden om naar verhalen...

Johan Klein Haneveld

Johan Klein Haneveld

Ik ben fanatiek lezer van jongs af aan, fan van SF en fantasy, en zelf ook schri...