Week van het Korte Verhaal: terugblik

op 22 februari 2019 door

Deze week was het de Week van het Korte Verhaal. Een week lang werd door diverse sites, auteurs en boekhandels aandacht besteed aan het korte verhaal. Ook onze Spot stond van 14 tot en met 21 februari in het teken van korte verhalen. Een terugblik.


We trapten de week af met een artikel waarin we vertelden waarom korte verhalen de moeite waard zijn en we je kennis lieten maken met termen als twitteratuur en espressofictie.

Onze tweedelige reeks over verhalenwedstrijden begon als een ode aan Fantastels en Trek Sagae, twee grote verhalenwedstrijden voor speculatieve fictie die vorig jaar allebei voor het laatst georganiseerd werden. Geïnspireerd door het enthousiasme van de organisatoren en de deelnemers besloten we er een overzicht van te maken van alle grote wedstrijden van toen en nu. We zochten ook voor je uit wie er vaak wonnen. Schrijvers die vaak hoog eindigen zijn gewoon erg goed en het is dus zeer de moeite waard enkele van hun verhalen op te zoeken. Enkele van de winnende verhalen zijn online of in bundels te lezen. Vorig jaar zetten we er een paar op een rijtje in drie artikels (je vindt ze hierhier en hier).

Als we aan fantasy denken, denken we vaak  aan groots: series vol heldhaftige bravoure, aan megadraken, epische koninkrijken, zware hardcovers en ellenlange series. ‘Grote jongens’ als Neil Gaiman, George R.R. Martin, Ursula Le Guin en Stephen King staan vooral bekend om hun lijvige boeken, maar ze hebben ook korte verhalen geschreven. Yvette vertelt erover in Grote jongens, kleine verhalen.

We hopen je met deze week nieuwsgierig te maken naar korte verhalen. Omdat je natuurlijk wel moet weten waar je die kunt vinden, zochten we voor je uit welke sites, tijdschriften en verzamelbundels korte verhalen publiceren/publiceerden. Liever in één keer meerdere korte verhalen van een bepaalde auteur lezen? Ga dan voor een van zijn of haar bundels, bijvoorbeeld voor het bundeldebuut van een Nederlandse of Vlaamse auteur.

Onder onze artikels vroegen we welke korte verhalen iedereen zou moeten lezen. We verzamelden de reacties van onze volgers en Hebbancollega's in een tipartikel waarin genoeg inspiratie te vinden is om je hele jaar te kunnen vullen met korte verhalen.

Wij waren niet de enigen op Hebban die aandacht besteedden aan de Week van het Korte Verhaal. De Hebbanredactie kwam met een overzicht en de Feelgoodclub vertelde over korte feelgoodverhalen. Je kunt ook nog steeds reageren op het topic waarin je kunt vertellen over jouw ervaringen met het korte verhaal.


Met deze korte terugblik sluiten we de Week van het Korte Verhaal 2019 af, maar we zullen zeker nog vaker over korte verhalen schrijven. Komende maand staat de Klassieker Meeleesclub in het teken van prijswinnende verhalen die passen in de Hebban XXL Challenge in de categorie 'dunne boeken'. Morgen lees je tussen welke korte verhalen en novelles je kunt kiezen.

- Kim -


Wat voor artikels zou jij volgend jaar graag lezen tijdens de Week van het Korte Verhaal? Aan welk verhaal of welke auteur moeten we dan aandacht besteden?Reacties op: Week van het Korte Verhaal: terugblik

Meer informatie

Gesponsorde boeken