Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Week van het Korte Verhaal: Verhalenwedstrijden I

op 15 februari 2019 door

Als je graag korte verhalen leest en je wil weten welke auteurs je in de gaten moet houden dan kan het geen kwaad de uitslagenlijsten van grote verhalenwedstrijden eens te bekijken. In de top-20 vinden we regelmatig dezelfde namen terug en dat is natuurlijk geen toeval. Schrijvers die vaak hoog eindigen zijn gewoon erg goed en het is dus zeer de moeite waard enkele van hun verhalen op te zoeken. In deze tweedelige reeks besteden we aandacht aan verhalenwedstrijden en hun winnaars én organisatoren. Vandaag de ‘wedstrijden van toen’: vier grote wedstrijden van de afgelopen jaren die helaas niet meer bestaan.


Unleash Award

De Unleash Award bestond van 2006 tot 2012. Deze grote wedstrijd kwam voort uit de Pure Fantasy-schrijfwedstrijd (georganiseerd vanaf 2005) en de Suspensestory-schrijfwedstrijd (georganiseerd vanaf 2003). Verhalen met minimaal 2000 en maximaal 6000 woorden konden worden ingestuurd voor twee categorieën: fantasy/sciencefiction en horror/suspence. Aanvankelijk werd de wedstrijd elk half jaar georganiseerd en werd aan het eind van het jaar een overall-winnaar gekozen. Vanaf 2009 werd de wedstrijd nog maar één keer per jaar georganiseerd.
Winnende verhalen werden gepubliceerd in Pure Fantasy, een Nederlands verhalenmagazine dat uitgegeven werd door organisator Alex de Jong. Bekende winnaars zijn onder andere Marieke Nijkamp (Suspensestory-schrijfwedstrijd najaar 2004), Django Mathijsen (2007, 2008, 2012) en Anaïd Haen (2010). Thomas Olde Heuvelt werd in het laatste jaar dat de wedstrijd georganiseerd werd tweede.

Fantasy Strijd Brugge

Van de Fantasy Strijd Brugge werden slechts vier edities georganiseerd, maar de wedstrijd werd in korte tijd toch erg populair onder genreschrijvers vanwege de geringe lengte van de inzendingen (maximaal 1500 woorden) en de kans op publicatie. De wedstrijd werd georganiseerd door de dienst Cultuur van de stad Brugge, zoals de naam al doet vermoeden.
Toen de wedstrijd in 2009 werd uitgeschreven zou dat in eerste instantie eenmalig zijn. In 2011 werd toch besloten er een tweejaarlijkse wedstrijd van te maken (met uiteindelijk edities in 2009, 2011, 2012 en 2014). De beste verhalen (altijd iets meer dan 20) werden gepubliceerd in de wedstrijdbundel Fantastisch Strijdtoneel. Alex de Jong was ook bij deze wedstrijd betrokken, als jurylid en als uitgever van deze bundel. Daardoor nam hij vanaf de tweede editie de vrijheid enkele verhalen van zijn eigen keuze toe te voegen die de top-20 niet gehaald hadden.
Tot de winnaars behoorden onder andere Django Mathijsen (2009) en Martijn Lindeboom (2011). Verhalen van Fred Rabouw en Hay van den Munckhof stonden in alle vier de bundels. Een verhaal van Thomas Olde Heuvelt werd gepubliceerd in Fantastisch Strijdtoneel III (2012).

Fantastels

Fantastels was een van de meest geliefde genrewedstrijden voor korte verhalen vanwege de uitgebreide juryrapporten en het enthousiasme van organisator Anaïd Haen. Ze begon de wedstrijd ooit omdat ze verbeeldingsliteratuur onder de aandacht wilde brengen. Volgens haar kon dat het beste door auteurs te stimuleren om te schrijven, door hen te helpen zich te ontwikkelen en door hen te wijzen op de diverse publicatiemogelijkheden zodat er meer verhalen in omloop zouden komen. Ze wilde een wedstrijd met een goed georganiseerd jurysysteem waarbij alle deelnemers uitgebreid feedback kregen en waarvoor het inzenden makkelijk was dankzij een digitaal systeem. Daar is ze volgens veel deelnemers zeker in geslaagd. Afgelopen jaar beleefde de wedstrijd zijn laatste editie. Hij heeft net geen tien jaar bestaan.
Een verhaal mocht maximaal 12.000 woorden tellen en kon tot 31 oktober (Halloween) worden ingediend. Uniek was dat naast een nieuw verhaal ook een verhaal dat al eerder voor een andere wedstrijd was gebruikt (een zogenaamd ‘veteranenverhaal’) mocht worden ingezonden. De uitslag werd bekendgemaakt tijdens een prijsuitreiking in het voorjaar, een evenement waar veel schrijvers het hele jaar (en anders toch zeker het halve; vanaf het moment van de deadline) naar uitkeken.
Omdat hij altijd in de jury zat vinden we hier Django Mathijsen niet in het lijstje met winnaars. Wie wonnen er dan wel? Onder andere Bianca Mastenbroek (2009), Mike Jansen (2012) en Kelly van der Laan (2013). Op de hoge posities komen we verder onder andere Thomas Olde Heuvelt, Fred Rabouw, Tom Thys, Corina Onderstijn, Jack Schlimazlnik, Iris Versluis, Sophia Drenth, Johan Klein Haneveld en Marjo en Dinie Heijkoop en Boudestein (Johanna Lime) tegen.

Trek Sagae

Trek Sagae was de kleinste van de hier genoemde wedstrijden en alles ging er net een beetje anders, maar dat was volgens de deelnemers juist zo leuk. Hij werd georganiseerd door Dirk Bontes. Verhalen moesten minimaal 2000 en maximaal 4000 woorden tellen. Trek Sagae werkte met diverse juryrondes en stond erom bekend dat uitslagen altijd snel bekendgemaakt werden. Na elke ronde mocht je de gegeven feedback gebruiken om je verhaal te herschrijven. Dat maakte deze wedstrijd erg leerzaam. Verhalen die hoog eindigden werden uiteindelijk vaak gepubliceerd in The Flying Dutch, het digitale blad van de Star Trek-vereniging.
Toen vorig jaar bekend werd dat na Fantastels ook Trek Sagae – na zeven edities – zou stoppen vertelde Tom Kruijsen op zijn site waarom hij deze wedstrijd zou gaan missen.
Als je nog nooit van Django Mathijsen had gehoord voor je dit artikel las dan moet je toch eens overwegen enkele verhalen van hem op te zoeken, want ook deze wedstrijd heeft hij wel eens gewonnen. Maar liefst drie keer, om precies te zijn: in 2011, 2015 en 2016. In die laatste twee jaren lukte het hem zelfs om samen met Anaïd Haen ook nog eens de tweede plaats te veroveren. Zo’n dubbele winst werd in 2012 ook behaald door Cat Hil en in 2013 door Esa Denaux. In 2014 won Johan Klein Haneveld. Op de eerste zes plekken vinden we verder regelmatig Anaïd Haen, Tom Kruijsen, Mike Jansen, Jack Schlimazlnik en Dick van der Bij.


Natuurlijk konden we lang niet alle auteurs noemen die vaak hoog eindigden bij deze wedstrijden. Bekijk dus vooral de volledige uitslagen om meer inspiratie op te doen. Deze zijn te vinden op de site van Mike Jansen.

Morgen kun je lezen welke oude wedstrijd nog steeds bestaat en welke nieuwe wedstrijden het gat dat de Unleash Award, de Fantasy Strijd Brugge, Fantastels en Trek Sagae hebben achtergelaten (gaan) vullen.


Welk verhaal dat aan een van deze wedstrijden heeft meegedaan vond jij erg goed?Reacties op: Week van het Korte Verhaal: Verhalenwedstrijden I

Meer informatie

Over

Alex de Jong

Alex de Jong

Alex de Jong (Kollum, 1967) is een Nederlandse uitgever en schrijver in het...

Marieke Nijkamp

Marieke Nijkamp

Marieke Nijkamp is afgestudeerd in de filosofie en in middeleeuwse geschiedenis....

Django Mathijsen

Django Mathijsen

Django Mathijsen uit Geleen is jazzorganist, TU/e-ingenieur en wetenschapsjourna...

Anaïd Haen

Anaïd Haen

Anaïd Haen is moeder van drie kinderen, die het heerlijk vinden om naar verhalen...

Thomas Olde Heuvelt

Thomas Olde Heuvelt

Thomas Baudelet Olde Heuvelt (Nijmegen, 1983) is een Nederlandse auteur. Zijn we...

Martijn Lindeboom

Martijn Lindeboom

Martijn Lindeboom (1971) is een Nederlandse schrijver. Hij richt zich voornameli...