What if?

op 15 december 2018 door

What if.. Et si..E se..Wass wenn .. もし.. a jeśli.. ¿y si .. что если.. Wat als..

Wij zijn natuurlijk geen tovenaars die iets kunnen veranderen. Ook hebben we geen tijdmachine om de wereld een alternatieve geschiedenis òf ons een geweldige toekomst vol mogelijkheden te geven. Wat we wel hebben is de onbegrensdheid van onze fantasie. Stel we kunnen wel magie beoefenen of stel je voor dat we iets zouden kunnen veranderen? Wat gebeurt er dan? Wat als? What if…

Zo vlak voor de kerst bezoeken er drie geesten de Hebban SFF Spot;  de geest van het verleden, van het heden en van de toekomst. Zij laten ons een spiegel zien van hoe de zaken anders waren gelopen als we andere keuzes zouden maken of als er rampen wel of niet waren gebeurd. Speculeer mee met onze eigen Scroogelijst en vink tegelijkertijd je challenge categorie #32 nog even af. Bah ..Humbug..

c4f44504425a3388a02c9f31c9e248a0.png

Geest van het verleden

-          Wat als de dinosaurussen niet uitgestorven zouden zijn? Zouden wij dan wel bestaan? De vraag hierop kun je vinden in Ten Westen van Eden door Harry Harrison.

-          Wat als er na WO 2 een buitenaards virus werd losgelaten op aarde en het DNA van alle mensen herschreef? Het doodde 90% van de mensheid. Slechts  negen % overleefde en muteerde tot monsters, maar  een procent kreeg superkrachten! Het antwoord op de vraag kun je vinden in Wildcards samengesteld door George R.R. Martin.

-          Wat als Hitler nooit had bestaan? Zou er dan een WO 2 zijn geweest? De student Michael Young onderzoekt dit in het boek Geschiedenis maken van Stephen Fry.

-          Wat als Hitler juist wel nog had geleefd? Hoe zag de wereld er dan uit? Je kan het lezen in Vaderland van Robert Harris.

-          Wat als de computer al in 1855 werd uitgevonden in de vorm van een door stoomkracht aangedreven cybernetische machine? En de Verenigde Staten niet verenigd waren en Karl Marx een commune had in New York? Dit deels detective/deels Cyberpunk verhaal kun je lezen in De Stoomvlinder van William Gibson en Bruce Sterling.

-          Wat als Duitsland de oorlog niet had verloren in WO2 en Amerika nu bezet is door Japan aan de aan de ene kant en Nazi Duitsland aan de kant? Het bekende De man in het hoge kasteel van Philip K. Dick laat je kennismaken met deze alternatieve geschiedenis.

-          Wat als er draken hadden meegevochten in de Napoleontische oorlog tussen Frankrijk en Engeland? Naomi Novik herschreef deze geschiedenis in de Temeraire-reeks.

c4f44504425a3388a02c9f31c9e248a0.pngGeest van het heden

-          Wat was er gebeurd als het plan van Franklin Roosevelt om Alaska -en niet Israël- na de Tweede Wereldoorlog tot thuisland voor de Joden te maken niet was afgeblazen?Lees De Jiddische politiebond van Michael Gabon.

-          Wat als je als vrouw niet meer dan 100 woorden per dag mocht zeggen, wat zou je dan doen? Het antwoord vind je wellicht in Vox van Christine Dalcher.

-          Wat als er een andere planeet bestond genaamd Antiterra waarin de landplaten van Amerika en Rusland aan elkaar vergroeid zijn? Je kan het lezen in Ada van Vladimir Nabokov .

-          Wat als er pillen waren om egoïsme op te wekken of een God bestond met een lispel? Wat als je kon wandelen over de evenaar op de Super Duper Snelweg? Dat kan je ontdekken in Bella van Joost Vandecasteele.

-          Wat als de gehele wereld onder fysieke controle was van vrouwen? Over dit intrigerende gegeven kun je lezen in The Power van Naomi Alderman.

-          Wat als Engeland en Rusland nog steeds oorlog voeren in de Krim, dodo’s heel alledaags zijn en literatuur wordt gezien als zaken van onschatbare waarde? Jasper Fforde schreef erover in De zaak Jane Eyre.

c4f44504425a3388a02c9f31c9e248a0.pngGeest van de toekomst

-          Wat als er al 50 jaar geen meisje meer geboren is? Er zijn alleen nog maar jongens, mannen en vrouwen boven de 50. En dan wordt er toch nog een geboren: Eve. Hoe gaat de mensheid hier mee om? Het antwoord is te vinden in Eve of Man door Giovanna en Tom Fletcher.

-          Wat als we dieren genetisch konden modificeren en bepaalde kenmerken mochten veranderen? Hoe zou de wereld er uit zien? De wereld van MaddAddam laat je dat zien in Oryx & Crake van Margaret Atwood.

-          Wat als de wereld vergaat op Almere na? Er blijven nog maar een paar duizend mensen over en na een tijdje worden er geen baby's meer geboren? Lees hoe het afloopt in Weerwater van Renate Dorrestein (zij is een van de overlevenden).

-          Wat als de Chinese cultuur de wereld domineert in de toekomst? En dat ze de geschiedenis hebben vervalst door te stellen dat zij het Romeinse rijk ten val hebben gebracht? Lees het in de serie Chung Kuo van David Wingrove, te beginnen met Het Middenrijk.

-          Wat als toekomstig Engeland fascistisch is? De Graphic Novel V for Vendetta van Alan Moore  en David Lloyd buigt zich over dit beeld.

Voor welk alternatief heb je de grootste vrees? Welke geest en welk boek spreekt je het meest aan?Reacties op: What if?

Meer informatie

Gerelateerd

Gesponsorde boeken