Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

What sub? Ziltpunk!

op 30 november 2018 door

Stel je voor: Nederland in de toekomst, orkanen, superstormen, levende dijken, ingenieuze mechanica, humor en de eeuwige strijd tegen het water. Zie hier het rechtstreeks uit de Hollandse klei getrokken subgenre ziltpunk. Vandaag zetten we de bedenkers Tais Teng en Jaap Boekestein en de boeken met deze zoutige ondertoon in de spotlights van onze reeks: What sub?

In den beginne

Vrijdag 15 september 2017, Amersfoort. Tais Teng en Jaap Boekestein hadden net een nieuw verhaal gemaakt, De Orkaanhoeders van Volendam, en ze zaten te geinen over de PR. Ze tikten voor de aankondiging iets in de trant van die goede oude Meulenhoff aanprijzingen destijds. "De grootmeesters van de Nederfuturistische...

"Ziltpunk!" "Ja! Ziltpunk!" Een nieuw genre was geboren. Of ieder geval een nieuwe genre-aanduiding.

1c075add5ac140396d96708939ab77eb.jpgZiltpunk?

Boeken over de gevolgen van klimaateffecten bestaan natuurlijk al langer en worden vaak onder de noemer CliFi gezet. In ons artikel de Scifi van gisteren is de CliFi van vandaag door gastschrijfster Olga Ponjee werd dit subgenre al uitgelegd. De afgelopen jaren zijn er meer subgenres met punk bijgekomen om zich te onderscheiden van de massa. Subgenres zoals bijvoorbeeld biopunk, cyberpunk en het hele nieuwe silkpunk. Daarop meeliftend kan punk uit Nederland niet achterblijven. Ziltpunk zijn echte Hollandse verhalen.

Is ziltpunk dan echt zo anders?

Tais Teng: “Ziltpunkverhalen zijn grootse sciencefictionideeën gemengd met onvervalste Hollands Glorie. De zee, dijken, windmolens, handelsgeest en bombastische megatechnologie. Dat is ziltpunk!  Het is een stroming die ik samen met Jaap Boekestein opgestart ben. Het gaat om typisch Nederlandse toekomstverhalen; clifi/ klimaatfictie over de komende broeikaswereld. Het is geen utopie en geen dystopie.  Het gaat erom in de toekomstige wereld te overleven, maar wel met verve. Ziltpunk gaat over normale Nederlanders die overleven in de toekomst op een “normale” manier in die omstandigheden en tijd. Ziltpunk is zowel hightech als woest barok”. Voeg daar nog wat krijsende gemuteerde meeuwen, reuzenslagschepen en zeemeerminnen aan toe en je hebt ziltpunk in een notendop.

Geen vloed te hoog, geen bries te straf!

Ondertussen

Sinds 2017 staat de Googleteller voor ziltpunk al op 1800 hits, dus de term slaat zeker aan in fantasyland.  Er worden meer en meer verhalen bedacht en onlangs voegde Roderick Leeuwenhart zich toe aan het ziltpunkteam. Voor hij zich een volwaardig lid mag noemen, dient hij eerst nog een proef te doorstaan in de vorm van een bijdrage aan het verhaal En elke stad een leugen. Succes Roderick! We worden graag op de hoogte gehouden...

Niet alleen in Nederland

Tais Teng: “Alleen verhalen met Nederland of met Nederlanders zijn niet voldoende. In ziltpunk spat het schuim in de rondte, zijn de machines groots en meeslepend en krijsen de gemuteerde meeuwen op de top van hun longen. Jaap en ik zijn dol op lange en heerlijk ronkende titels en dat zie je terug. We hebben net ons eerste Engelse ziltpunkverhaal verkocht dat Tideline Treasures, or Growing Up along the Mile-High Dyke heet".

Orkaanhoeders en Dijkenfluisteraars

cb9d10c180a4f5ec84986a18c1b12702.jpgUitgeverij Macc heeft de verhalenbundel Orkaanhoeders en Dijkenfluisteraars van Jaap Boekestein en Tais Teng erin uitgegeven . Hierin staan elf ziltpunkverhalen uit vier toekomstige werelden:Buitendijks (een wereld waarin Dijk Europa het vasteland beschermt tegen het fors gestegen zeewater), Tropisch Holland (waarin Nederland een meter of twintig onder water ligt en Verenigd Afrika de nieuwe grootmacht is), Orkaanhoeders (waarin Nederlanders, en dan vooral Volendammers, technologieën ontwikkelden om orkanen te temmen) en Levende dijken (waarin slimme dijken overal ter wereld land ontginnen en hierdoor van Nederland een supermacht maken). Johan Klein Haneveld schreef in een recensie over deze bundel: “Hun schrijfsels tonen overduidelijk aan dat de Nederlandse beeldtaal en thematiek heel goed als basis kunnen dienen voor goed onderbouwde sciencefiction vol spectaculaire ideeën”. Op de website vreemdewerelden.com kun je ook een uitgebreide review vinden over deze bundel.

Eerder schreef Tais Teng al zelf een ziltpunkroman voor de Milieufederatie Zuid-Holland, genaamd Een Horizon Vol Eilanden.  Dit verhaal speelt zich in de nabije toekomst af en er wordt aandacht besteed aan groene energiebronnen. Lezeres Princess Marcella schrijft over dit verhaal: “Tais zet een spannend verhaal neer voor alle leeftijden. Verder is zijn wereld prachtig beschreven met verschillende bevolkingsgroepen met allemaal hun hebbelijkheden. Dit komt ook goed tot zijn recht in zijn illustraties en kaarten die Tais bij dit boek heeft gemaakt”.

Meer verhalen

Wil je wel eens wat proeven van het subgenre ziltpunk, maar je bent nog niet helemaal overtuigd? Begin dan eens met een van de gratis korte verhalen die online aangeboden worden op hun facebook of lees het digitale promotieboekje Het Spinnenkrabmeisje en de Dijkenfluisteraar, waarin drie verhalen staan.  Laat ons vooral ook weten wat je ervan vindt! Mochten er nog meer verhalen of schrijvers zijn die onder de noemer ziltpunk vallen, schroom dan niet het ons te vertellen. Zo leren we allemaal weer bij.

Met dit artikel sluiten wij November Nedermaand af. Wij hopen dat jullie net zo genoten hebben als dat wij hebben gedaan. Op naar de december feestmaand! Dat deze themamaand voorbij is betekent natuurlijk niet dat we de komende tijd geen aandacht meer zullen besteden aan oorspronkelijk Nederlandstalige genreboeken. In december volgt onder andere nog Het Oordeel van De godendochter. Houd onze Spot in de gaten voor meer moois!

56c182f57b6c5ac060202adf789b94ee.jpgReacties op: What sub? Ziltpunk!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Tais Teng

Tais Teng

Tais Teng (14 april 1952) is behalve schrijver ook illustrator, decorschilder en...

Jaap Boekestein

Jaap Boekestein

Jaap Boekestein schrijft fantasy, science fiction, horror, thriller, kinderboeke...

Roderick Leeuwenhart

Roderick Leeuwenhart

Roderick Leeuwenhart (1983) schrijft voornamelijk sciencefiction, met uitstapjes...