Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

ARMENTROUT: Wat is New Adult nu eigenlijk?

op 27 oktober 2017 door

Feelgood is een enorm breed genre. Van fijne chicklits en prachtige romans tot steamy New Adult: alles valt eronder! De afgelopen week hebben we met verschillende artikelen New Adults van Jennifer L. Armentrout (en gisteren de andere toppers van Zomer & Keuning) in het zonnetje gezet, maar wat is New Adult eigenlijk? Vandaag lees je daar meer over. 

Door: Diana & Marleen

Volgens uitgeverij Zomer & Keuning is New Adult (hierna: NA): 'romantiek met een sexy twist'. In 2014 haalden zij met Wacht op mij een op dat moment nieuw genre naar Nederland. Sindsdien heben ze verschillende auteurs aan hun fonds toegevoegd en kun je deze uitgeverij als de grootste in dit gebied noemen in Nederland. Als je kijkt naar die boeken die Z&K in de kast hebben staan, vallen een aantal dingen op.

Personages zijn tussen de 18 en 30 jaar oud
In het YA-genre zijn de personages in hun tienerjaren en reageren ze op het volwassen worden en het ontdekken van zichzelf. Om de overstap iets groter te maken van de young adults naar de 'volwassenenromans' heb je New Adult als antwoord. Romans die gericht zijn op mensen die naar de universiteit gaan, een baan zoeken en op onderzoek gaan hoe ze hun leven willen inrichten en welke kanten ze op willen. En natuurlijk komt hier liefde en seks bij kijken. De personages zijn dus ouder en hebben iets meer levenservaring. 

In het young adult-genre zie je verschillende subgenres, van contemporary en science fiction, maar dat zie je in NA een stuk minder terug. Veelal spelen de verhalen zich af in werelden zoals wij die kennen. Op de universiteit om de hoek of in grote steden waar we vaker over lezen. 

Personages tussen de 18 en 30 jaar oud, dus. Betekent dat alleen lezers in die leeftijdscategorie deze boeken zouden lezen? Nee, absoluut niet! Het genre is ook zeker aan te raden voor lezers boven deze leeftijd, aangezien een aantal problemen zeker geen leeftijdsgrens hebben. De boeken zijn daarentegen misschien niet altijd geschikt voor lezers die wat jonger zijn. De boeken bevatten regelmatig erotische scènes en die zijn niet altijd geschikt voor lezers van alle leeftijden. 

Trauma's
Een van de meest opvallende elementen zijn de trauma's die in bijna elke NA wel centraal staan. In bijna elk boek in dit genre heeft een van de hoofdpersonages iets enorm heftigs meegemaakt. Het is de kunst van de schrijfster om de lezer mee te nemen in dit trauma. Armentrout weet dit goed te doen; of het nu om verminking gaat of schuldgevoel voor de dood van een ander, deze schrijfster weet je mee te nemen in het drama dat de hoofdpersoon mee heeft gemaakt. Colleen Hoover is ook een kei in het verwerken van een trauma in haar boeken.

Erotische momenten
NA is een genre dat geschikt is voor de wat oudere lezers, vooral omdat het er soms behoorlijk hard aan toe goed (in bed dan ;)). In de gemiddelde NA is er geen sprake van de bekende puntje puntje puntje en worden lichaamsdelen uitgebreid beschreven en wordt de daad an sich ook zeker niet gemeden. De verkennende en ontluikende seksuele relaties hebben altijd een grote rol in NA's. 

Hopelijk hebben we met deze korte uitleg het NA iets duidelijker gemaakt en jullie natuurlijk enthousiast gemaakt om heel snel een NA-boek op te pakken. Ben je op zoek naar tips? Die lees je hier! Ben je benieuwd wat wij van de Wacht op mij-serie van Jennifer L. Armentrout vinden? Dat lees je hier

Welke NA is jouw favoriet? 



Reacties op: ARMENTROUT: Wat is New Adult nu eigenlijk?

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jennifer L. Armentrout

Jennifer L. Armentrout

Jennifer L. Armentrout (1980) is een Amerikaanse bestsellerauter die onder het p...

Colleen Hoover

Colleen Hoover

Colleen Hoover (1979) is een wereldwijde bestsellerauteur en TikTok-sensatie wie...