Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Jojo Moyes: ''I still have to punch myself most days''

op 23 maart 2017 door

Elke maand staat bij ons op de We Love Feelgood page een auteur in het zonnetje. Vorige maand was dat de winnares van de Valentijnsprijs 2017, Simone Foekens. Deze maand staat Jojo Moyes centraal. Vorige week verscheen een herdruk van haar eerste roman Verboden Vruchten en vandaag lees je een interview met deze rasechte feelgood auteur!

Geschreven door: Marleen

Jojo Moyes is denk ik een van de bekendste feelgoodauteurs in Nederland. Ook mensen die nog nooit een boek van haar hebben gelezen hebben wel eens van haar gehoord. Haar boek Voor jou werd een immens succes en ook de verfilming werd drukbezocht. Na Voor jou volgden er meer en je kunt nu met een gerust hart stellen dat ze een van de populairste feelgoodauteurs is! Maar hoe denkt ze er zelf over?

It feels extraordinary
Jojo schreef een van de mooiste romantische verhalen aller tijden. Ze had zelf nooit verwacht dat Voor jou zoveel teweeg zou brengen in de wereld. Voordat ze het ontroerende verhaal van Will en Lou schreef liep haar schrijfcarrière niet echt op rolletjes. Ze had acht boeken geschreven, maar geen enkele haalde de bestsellerlijsten. Het was vooral een opluchting toen Voor jou wel een succes bleek te zijn: ''Ik voelde een grote opluchting gewoonweg omdat ik een boek had geschreven dat geen mislukking bleek te zijn.'' Maar nu blijft het doorgaan: het boek blijft verkocht worden in winkels over de hele wereld, vijf jaar nadat het verscheen. ''It feels extraordinary,'' aldus Jojo.

Ondanks dat haar boeken steeds populairder worden vindt ze het nog steeds bijzonder dat mensen de moeite nemen om hun gedachten te delen over haar verhalen. Het mooiste aan schrijven vindt Jojo dat ze verhalen heeft geschreven die mensen willen lezen.

Twee nieuwe films?
Het boek Voor jou werd in 2016 verfilmd en de film Me before you werd een groot succes. Jojo Moyes is dus niet alleen succesvol in prachtige boeken, ook haar film werd goed ontvangen. Ik vroeg haar of ze nog andere doelen had die ze graag wilde bereiken.

''Ik heb zoveel geluk dat ik de dingen mag doen die ik leuk vind, boeken en films schrijven. Het voelt ook heel inhalig om voor nog meer te vragen! Ik zou het te gek vinden om de dingen te blijven doen die ik nu mag doen. I still have to punch myself most days. Daarnaast zijn Vier plus één en De laatste liefdesbrief in pre-pre-production en ik zou het geweldig vinden als deze boeken ook verfilmd zouden worden.''

Ik denk dat ik niet de enige ben die tijdens (al die keren) dat ik Voor jou las heb moeten huilen. Maar Jojo huilde zelf ook tijdens het schrijven van de hartverscheurende scènes. Volgens haarzelf zullen haar lezers niet huilen als ze zelf niet moet huilen tijdens een belangrijke emotionele scène. Het is een soort van test geworden: ''Lach ik om mijn eigen grappen? Huil ik bij verdriet? Als dat niet zo is dan weet ik niet zeker of de lezers het wel zullen doen.''

Vorig jaar bood Jojo haar schrijfplekje, een huisje waar ze zelf vaak zit te schrijven aan op Facebook voor een beginnend schrijver. Maar dat is niet het enige plekje waar ze schrijft. Voordat ze boeken ging schrijven was ze journalist en daar was ze gewend om op elk plekje te kunnen schrijven. Dat doet ze ook met haar boeken. De bestsellers zijn geschreven in haar keuken, in de trein en in koffietentjes.

Gouden tip
Met 13 titels op haar naam kun je met een gerust hart zeggen dat Jojo weet wat ze doet. Misschien waren haar eerste boeken niet direct populair maar de boeken die de afgelopen jaren verschenen hebben regelmatig de top van de hitlijsten aangetikt. Haar gouden tip? Lees en lees en lees en schrijf en schrijf en schrijf! Het klinkt vanzelfsprekend maar er zijn nog zoveel mensen die zeggen dat ze geen tijd hebben om te schrijven en te lezen, maar wel een schrijver willen worden! Het lezen van andermans werk zorgt ervoor dat je weet wat goed en fout is aan je eigen verhalen.

Wat was het een eer om mijn favoriete schrijfster aller tijden te mogen interviewen!

Afgelopen week verscheen de herdruk van Verboden vruchten voor maar €10,-. In september zal de herdruk van Walvisbaai verschijnen. De nieuwe titel is Dicht bij jou

Heb jij alle boeken van Jojo Moyes al gelezen? 

LEESTIP: Ben jij benieuwd welke auteurs Jojo inspireren? Zelf is ze fan van de boeken van Kate Atkinson (voor haar slimme plots) en van Lisa Jewell en Liane Moriarty (voor hun slimme personages en dat je nooit helemaal weet hoe hun verhalen eindigen). De boeken van Lisa Jewell zijn niet vertaald naar het Nederlands, maar van deze andere twee auteurs zijn al een aantal boeken in Nederland verschenen. 



Reacties op: Jojo Moyes: ''I still have to punch myself most days''

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jojo Moyes

Jojo Moyes

Jojo Moyes (1969) is een Britse romanschrijfster en journaliste. Haar eerste boe...