Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Auteurs buddyread: Aline en Wendy lezen Liefdesbrieven

op 29 augustus 2020 door

Fabulous Feelgood houdt van feelgood auteurs en de feelgood boeken waar ze ons mee verwennen. Maar feelgood auteurs houden ook van Fabulous Feelgood. Hoe leuk is het dan dat de auteurs en schrijfvriendinnen Aline van Wijnen en Wendy Brokers besloten mee te lezen in de Katie Fforde meeleesmaand die we deze maand organiseerden. En nog leuker was dat ze besloten samen hetzelfde boek te lezen en er een buddyread van te maken.

Aline gaf aan Liefdesbrieven te gaan lezen en aangezien deze in het KoboPluspakket zat, vond Wendy het geen probleem van titel te switchen.

879c19c92efb07a68863ed8b85369f39.png

Over Liefdesbrieven

Als de boekhandel waar ze werkt de deuren sluit, belooft Laura Horsley in een impulsieve bui om te helpen bij de organisatie van een literair festival. Ze krijgt opdracht haar favoriete schrijver Dermot Flynn ervan te overtuigen om deel te nemen aan het festival. Dat blijkt echter nog niet zo’n gemakkelijke taak te zijn. Dermot is excentriek, heetgebakerd en kampt met een writer’s block. En hij is vastbesloten om Laura’s hart te veroveren…

Het samen lezen

Aline: Hoi Wendy, het is 1 augustus, de Katie Fforde meeleesmaand bij Fabulous Feelgood. Ben je al begonnen met lezen? Ik ga zo meteen beginnen, zin in. Deze meeleesmaand kwam als geroepen: ik heb net Liefdesbrieven gekregen van mijn collega, we ruilen vaak boeken. En toen jij voorstelde om een buddyread te doen, viel het helemaal op zijn plek. De flaptekst is voor mij veelbelovend: het gaat over het schrijfwereldje! Ik heb al een paar boeken van Katie Fforde gelezen en vond ze luchtig en vermakelijk, maar niet diepgaand of indrukwekkend qua verhaal. Gewoon lekker ontspannen. Dat is eigenlijk wat ik ervan verwacht: geen verhaal waar je nog dagenlang aan denkt, wel eentje om weg te dromen na een drukke werkdag. Wat zijn jouw verwachtingen?

Wendy: Inmiddels is het 2 augustus en ben jij vast al een stukje op weg. En nee, ik ben nog niet begonnen met lezen. Eerst nog twee nachtdiensten wegtikken en dan vakantie. Ik verwacht pas in de tweede helft van deze week te kunnen beginnen.

En ja, hoe grappig om samen te lezen. Het maakte mij niet zoveel uit welk boek van Katie Fforde ik ging lezen: voor mij is ze nog een ongelezen auteur! En toen ik zag dat jij Liefdesbrieven ging lezen en deze ook in KoboPlus zit, was de keuze snel gemaakt. Dus leuk om dit nu samen als buddyread te doen.

Ik ben heel benieuwd of we een beetje op één lijn zullen zitten met dit boek. Goed dat je me zegt dat het waarschijnlijk niet diepgaand zal zijn (wel waar ik altijd op hoop!), dan ben ik een beetje voorbereid. Ik verwacht dan een fijne feelgood waar ik zo in kan duiken en niet te veel over hoef na te denken. Het zal mij benieuwen of dat uitkomt.

Aline: Ik ben ook heel benieuwd. Ik heb nog niet veel kunnen lezen, maar de eerste indruk is positief. Dat komt voornamelijk door de hoofdpersoon. Laura is een boekenwurm en dat ben ik ook, dus heel herkenbaar. Het bewijst wel dat herkenbaarheidsfactor in feelgood heel belangrijk is, terwijl ik daar wel eens aan twijfel. Het is voor mij als lezer niet altijd nodig om me te kunnen identificeren met de hoofdpersoon, de avonturen van een heel ander type volgen is ook heel leuk.

Wat vind je eigenlijk van de cover? Zou je een cover in deze stijl voor een van je (toekomstige) boeken leuk vinden? Ik vind hem heel mooi. Er staat een boekwinkel op, ik bedoel maar!

Wendy: Het is inmiddels 5 augustus en ik ben gestart! De cover is inderdaad mooi en doet zo heerlijk Engels aan. De anglofiel in mij wordt hier zó blij van. Maar of het bij mij past? Nee, ik hou het bij de stijl die we voor mijn boeken hebben bedacht. Daar ben ik heel blij mee.

Het origineel van deze cover op Hebban is echter een andere en ook een andere uitgever. Weet jij hoe dat in elkaar steekt?

Het begin is zeker leuk en herkenbaar omdat het boekgerelateerd is. Vind jij het niet vreemd dat Eleonora Laura voor het evenement vraagt omdat Laura haar baan kwijtraakt, maar er vervolgens vaag over is of er wel een financiële vergoeding tegenover staat? Misschien komt daarover nog verduidelijking.

Aline: Nog van harte gefeliciteerd met je nieuwe roman, Wendy! Zodra ik dit boek heb uitgelezen, hoop ik in Omkijken naar morgen te kunnen beginnen.

Ik ben inmiddels op pagina 114. Wat apart dat dit boek op Hebban met een andere cover staat, dat wist ik niet. Dat kan komen doordat de boeken van Katie Fforde door een andere uitgever zijn overgenomen. Net als mijn Halsoverkop bijvoorbeeld, die staat op Hebban ook nog met de oude cover. De nieuwe cover van Liefdesbrieven vind ik trouwens veel mooier dan de oude.

a78fec389b5f7b3f01e8245ea4145ad3.png

Ik moet zo lachen om je vraag over een financiële vergoeding voor Laura! Ik zie al een opmerking van onze redacteur Femke voor me: ‘Zou je hier een paar zinnen over willen schrijven?’ Een zinnetje extra had dit inderdaad kunnen verhelpen. Wat zou jij doen in Laura’s plaats? Zou je voor de zekerheid kiezen en op zoek gaan naar een baan in een andere boekwinkel of het voorstel aannemen voor het evenement?

Wendy: Oké, ik ben inmiddels halverwege het boek. Wat een twijfelkont is Laura! Ik vind haar echt niet zo sympathiek en begrijp haar acties (of liever gezegd: haar gebrek aan actie) niet goed. Ze maakt in mijn ogen onlogische keuzes en ik vind haar erg bleu en onzeker. Ook kabbelt het verhaal maar wat door en gaat het pagina’s lang over de voorbereidingen van het literaire festival (wat ik stiekem dan wel weer een heel leuk gegeven zou vinden! Kunnen we dat ook in Nederland organiseren?) zonder dat er iets concreets gebeurt.

Overigens zou ik beide doen: én meewerken aan dat festival én intussen een nieuwe baan zoeken. In het boek is Laura dag en nacht met dat festival druk. Ik kan me niet voorstellen dat ze geen tijd overheeft om ergens te solliciteren.

Aline: Een literair festival in Nederland zou fantastisch zijn. Ik weet dat er al meerdere ideeën waren of zoiets te organiseren, maar tot nu toe is er niets van gekomen. Voor zoiets groots heb je sponsors nodig, en dat zit in Liefdesbrieven wel goed.

Waarom eigenlijk Liefdesbrieven als titel?  Ik heb het gevoel dat ik iets gemist heb, want volgens mij heeft niemand in het boek liefdesbrieven geschreven. Waar ik ook meer over had willen lezen, is de slechte band van Laura met haar ouders. Zij vindt ze vervelend, maar hoe dat precies is ontstaan is mij niet helemaal duidelijk. Zij is beslist een ander type dan haar ouders en dat kan, maar ze komt eens in de zoveel maanden bij ze op bezoek en ergert zich aan hun gewoontes. Dat vond ik een beetje jammer.

Wendy: Ik heb het boek uit. Nee, ik snap de titel ook niet. Er wordt nergens gerept over een liefdesbrief.

Als het niet om een buddyread was gegaan moet ik eerlijk zeggen dat ik het boek niet had uitgelezen. Ik vind de personages niet uit de verf komen, geen diepgang hebben en ook niet echt ontwikkelen. Laura vind ik niet geloofwaardig als personage en van Dermot kreeg ik geen hoogte. Nee, Liefdesbrieven is duidelijk niet mijn boek. Het is makkelijk leesbaar inderdaad, maar daar is dan ook het meeste mee gezegd. Liefdesbrieven krijgt van mij twee sterren.

Wel ben ik benieuwd naar Het buitenhuis dat verschillende lezers er deze maand hebben bij gepakt, dus dat ga ik in de toekomst zeker nog een kans geven!

Aline: Ik heb het boek ook uit en wat jij zegt: als het niet voor een buddyread was geweest, had ik het niet uitgelezen. Het personage Laura en, eerlijk gezegd, het hele verhaal vond ik een beetje… naïef? Ik voelde me soms een oma die per ongeluk in het dagboek van haar kleindochter had gelezen. Toch waren er zeker leuke dingen in het verhaal. Zoals het reilen en zeilen van de uitgeverswereld, de uitspraken van Laura over diverse auteurs en hun werk – boekgerelateerde dingen. En of ik ooit nog een boek van Katie Fforde oppak? Liefdesbrieven is tien jaar geleden geschreven en ik ben heel benieuwd of haar nieuwe werk anders is. Dus ja, maar niet heel binnenkort. Ik geef Liefdesbrieven drie sterren.

Wendy en Aline: Hoewel het boek wat tegenviel, vonden we het wél heel leuk om tegelijk hetzelfde boek te lezen. Dus nogmaals een buddyread is zeker een ja!

879c19c92efb07a68863ed8b85369f39.png

Jammer dat het boek niet was wat Wendy en Aline ervan verwacht hadden. Misschien in de reprise tijdens de oktober meeleesmaand, dames? Dan organiseren we een Nora Roberts meeleesmaand. 

Kennen jullie de boeken van Katie Fforde? Tot en met 31 augustus (oké, het is wat kort dag) kan je nog met een boek aansluiten. Daar kan je sowieso lezen welke boeken beter in de smaak vielen. 



Reacties op: Auteurs buddyread: Aline en Wendy lezen Liefdesbrieven

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Katie Fforde

Katie Fforde

Katie Fforde werd als Catherine Rose Gordon-Cumming geboren in Engeland. Voordat...

Aline van Wijnen

Aline van Wijnen

Aline van Wijnen won de schrijfwedstrijd van uitgeverij Zomer & Keuning en h...

Wendy Brokers

Wendy Brokers

Moeder van vijf, auteur en verpleegkundige Neonatologie Geboortezorg (lange tijd...