Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogtour: Het boekwinkeltje in de vuurtoren

op 08 maart 2023 door

Boeken over boeken en boekwinkels spreken tot de verbeelding. Toen we Het boekwinkeltje in de Vuurtoren aangekondigd zagen, was dat gelijk een titel die we wilden bespreken op Fabulous Feelgood. Hadden wij even geluk dat we werden geselecteerd voor de blogtour, hoewel 'wij', het was Marieke die het boek mocht gaan lezen.

Deze blog is de hekkensluiter van de blogtour.

80e27ce1c2d2661c2a62e90f9c564116.png

- door Marieke

Een boekwinkeltje in een vuurtoren, hoe leuk wil je het hebben? Ik viel als een blok voor deze titel en was reuze blij dat het ebook in mijn inbox terecht kwam. De korte samenvatting sprak me ook aan, mensen met geheimen en problemen en dan ook nog een vuurtoren met zijn eigen verborgen geheim. Heerlijk toch?
Ik nestelde me op de bank en ging lezen.

Het boekwinkeltje in de vuurtoren - Sharon Gosling

Tweehonderd jaar geleden is er in een klein dorpje aan de Schotse kust een vuurtoren gebouwd die nu dienst doet als boekwinkel, gerund door de erfgenaam Cullen MacDonald. De vuurtoren trekt excentrieke karakters aan, waaronder Rachel Talbot. Sinds vijf jaar woont en werkt zij er, maar als Cullen overlijdt is Rachel bang de vuurtoren te verliezen. Samen met ex-militair Toby gaat ze op zoek naar het geheim van de toren. Dit brengt haar niet alleen dichter bij de vuurtoren en het dorp, maar ook bij zichzelf.

Mijn mening

Wat een heerlijk boek. De locatie is prachtig en bijzonder. Want een vuurtoren terwijl er geen open water in de buurt is? Het is slechts een van de geheimen die gedurende het verhaal ontrafeld gaan worden, want er zijn veel personen met evenzoveel geheimen. Rachel die in de boekwinkel werkt heeft duidelijk iets te verbergen uit haar verleden, de twee buren Edie en Ezra hebben een vete, maar waarom? Het jonge meisje Gilly is duidelijk op de vlucht, maar waarvoor en de schrijver Toby kampt met een writersblock.

Het is een klein dorpje en de mensen zijn nieuwsgierig naar de anderen, met enige terughoudendheid, omdat ze zelf ook problemen en geheimen hebben die ze niet willen delen. Maar er ontstaan vriendschapsbanden en de mensen worden opener en blijken elkaar te kunnen helpen. Gosling zet haar personages goed neer en werkt ze mooi uit. Langzaamaan leren we de bewoners van Newton Dumbar kennen en weten we waar ze mee tobben. Het is mooi om te zien hoe ze hechter met elkaar worden en elkaar gaan helpen.

Geen dorpje zonder slechterik, die in Dora McCreedy (what's in a name) een inhalige projectonwikkelaar tot uiting komt. Ze zorgt voor een komische noot, ook al is dat niet helemaal de bedoeling, maar de wijze waarop ze wordt ontmaskerd is best grappig.

De hoofdstukken zijn niet zo lang en dat leest fijn. Ook de schrijfstijl van Gosling is prettig waardoor het makkelijk doorleest. Ze maakt mooie beschrijvingen van mensen, gebouwen en omgeving en het geheim van de vuurtoren is een bijzondere toevoeging aan het verhaal. De wijze waarop het boek afsluit en (bijna) alle losse eindjes worden afgerond is goed gedaan en een happy end is onmisbaar in een roman als deze. Toch blijft er een draadje over en die heeft betrekking op Rachel, het liet me een beetje met een kater achter en ik snap niet waarom dat geen afronding heeft gekregen.

Het boekwinkeltje in de vuurtoren is een echte feelgoodroman, met leuke personages, mooie omgeving, veel geheimen, nieuwe vriendschappen en na de nodige problemen een feelgood happy end.

c0da172336f31d60f905e358bd3f5025.jpg



Reacties op: Blogtour: Het boekwinkeltje in de vuurtoren

Meer informatie

Gerelateerd

Over