Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Boek versus film; Fifty shades darker

op 09 maart 2017 door

In deze rubriek lezen we een boek en kijken daarna de film. Is het boek beter, of misschien toch de film? Vorige keer lazen jullie over Een man die Ove heet, waarover Marieke zeer tevreden was. Dit keer ging Sanne naar Fifty Shades Darker. Is de film echt zo inhoudsloos als iedereen zegt? Of is het stiekem toch best genieten?

Fifty Shades is zo'n film waar je samen met vriendinnen heen gaat, samen lachen, geen ingewikkelde verhaallijn, maar wel lekker feelgood.
Twee jaar geleden zag ik samen met vriendinnen Fifty Shades of Grey, dus toen de verfilming van het tweede deel van de Vijftig tinten triologie in de bios verscheen, was de afspraak snel gemaakt om ook samen naar het vervolg te gaan. Wellicht dat je bij Vijftig tinten grijs niet gelijk denkt aan Feelgood. Het is een wat minder lief hoekje van het Feelgood-genre. Maar ook hierbij spelen liefde, romantiek en relaties een grote rol en hoopt iedereen dat het goed zal gaan aflopen. Dat, gecombineerd met een vleugje erotiek.

Het boek

7247e9a52dd1e4ba31a1c5e3719ce49a.jpgHet boek Vijftig tinten donkerder van de Britse schrijfster Erika Leonard, bekend onder het pseudoniem E.L. James, verscheen een aantal jaren geleden. Het is het tweede deel uit de serie en werd vooraf gegaan door Vijftig tinten grijs, die ook is verfilmd. Er is veel over de boeken te doen geweest. Niet eerder werd er op zo’n expliciete manier seks in een boek beschreven. En geen lieve seks, maar kinky seks. 

In het eerste deel leren we Anastasia en Christian Grey kennen. Anastasia, de onbevangen literatuurstudente komt onverwachts in contact met de charismatische, mysterieuze miljonair Christian Grey. Vanaf dat moment zal Christian Anastasia geen moment met rust laten. Steeds dieper trekt hij haar zijn wereld van duistere seksuele fantasie in. In Fifty Shades Darker gaat het verhaal verder als Anastasia met Christian heeft gebroken en hem uit haar hoofd probeert te zetten. Ze begint een nieuw leven en gaat aan de slag bij een uitgeverij. Uiteindelijk blijkt hun aantrekkingskracht zo sterk dat ze elkaar toch weer vinden en proberen een échte relatie op te bouwen. Een relatie waar er geen sprake is van dominantie en onderdanigheid en Anastasia steeds meer te weten komt over de verdrietige jeugd van Christian. 

De film

0f411da775310c6f59f77a80ef85571f.jpgIn Fifty Shades Darker wordt het verhaal van Anastasia en Christian in sneltreinvaart afgedraaid. De gebeurtenissen volgen elkaar in snel tempo op en, zoals vaak in verfilmingen het geval is, details verdwijnen. Toch heeft de film in het tweede deel wat meer diepgang en lading gekregen dan in het eerste deel. Het verleden van Christian wordt steeds duidelijker en brengt een vleugje spanning aan in het verhaal. Ook de emoties tussen Anastasia en Christian zijn duidelijk voelbaar, helemaal wanneer Anastasia eindelijk Christian mag aanraken. De seksscènes zijn lief, en niet zo gedetailleerd in beeld gebracht als ze zijn beschreven in het boek. Toch hebben de regisseurs een pikant tintje aan het geheel weten te geven, ondanks dat, zo Amerikaans als maar kan, er weinig écht zichtbaar is in de film. 

Het probleem met verfilmingen is altijd dat plaatjes die je tijdens het lezen van het boek had gemaakt, ineens niet meer kloppen. Mijn Christian Grey was namelijk heel iemand anders dan de Christian die is gebruikt in de film. En daar waar in het boek veel details worden gebruikt om je het verhaal in te trekken, is dat in de film minder het geval. Seks krijgt in de film een minder grote rol dan in het boek, toch draait niet alles om seks, en dat werd ook in de film duidelijk. Wellicht is de film geen hoogvlieger, maar zeker wel de moeite van het zien waard. Maak er een gezellig avondje uit met vriendinnen van! De film draait nog in de bioscopen en mocht je het eerste deel nog niet hebben gezien, je kunt hem op Netflix bekijken.

Bekijk hier de trailer van Fifty Shades Darker:



Reacties op: Boek versus film; Fifty shades darker

Meer informatie

Gerelateerd

Over

E.L. James

E.L. James

E.L. James werkte tot voor kort als uitvoerend televisieproducent in Londen. Ze ...