Meer dan 4,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Boek versus film: Zwaar verliefd

op 30 oktober 2018 door

Vandaag een hele speciale boek versus film editie. Wij (Marieke, Helma, Renate en Sanne) bezochten de film namelijk met ons vieren in Pathé bioscoop in Leidsche Rijn, Utrecht. Sanne en Marieke hadden vooraf ook het boek gelezen en voor Sanne was het helemaal bijzonder, want zij bezocht vorig jaar de filmset samen met Nathalie.

Is de film net zo leuk als het boek? Hoe is Jim Bakkum als meubelmakende hunk en is Barbara Sloesen echt zo ontwapenend lief? Vandaag krijg je de antwoorden op deze brandende vragen.

f06df74535354ba1b21d5a37230c36d9.jpg


- door Marieke, Sanne, Helma en Renate -

De Zwaar trilogie

Het eerste boek dat uitkwam (in 2008) was Zwaar verliefd. Het boek waarin we kennis maken met Isa Verstraten, dierenarts, en Ruben Zuidhof, meubelmaker, baasje van Bo én hunk. Isa heeft een maatje meer en houdt erg van lekker eten en is vooral dol op chocolade. Als ze de hond van Ruben tijdens een nachtdienst het leven redt (Bo had pure chocolade gegeten), valt ze als een blok voor Ruben. Ineens is haar maatje meer een maatje teveel en ze besluit te gaan sporten en haar eetpatroon aan te passen. Ruben vindt Isa ook geweldig, maar er is nog een ex die wel erg veel aan hem hangt. Het gaat dus niet van een leien dakje, maar het levert een hoop hilarische momenten op. 

In het tweede boek, Zwaar beproefd (2009) gaat de relatie tussen Ruben en Isa een stapje verder. Ze gaan samenwonen, maar Isa heeft nog steeds twijfels over haar lichaam en kan niet 100% zichzelf zijn. Dat geeft al wat wrevel en als er dan een nieuwe knappe dierenarts in de praktijk komt die werk maakt van Isa, en er weer diezelfde ex van Ruben haar opwachting maakt, is het een zware beproeving om de relatie stand te laten houden.
Het boek is wat heftiger dan deel een, nog steeds vol humor, maar het gaat allemaal wat dieper en stroever.

Deel drie Zwaar verguld (2013) heeft weer een ander karakter. De bijpersonages uit de eerste twee delen krijgen een grotere rol en voor Isa en Ruben staat er een bruiloft op de planning, maar de voorbereidingen eisen hun tol. Waar blijft dat happy end?

9780e308407f210d5692202751a7360d.jpg

Onze meningen over het boek Zwaar verliefd

Marieke:
Ik las het boek al eens eerder en vond het toen heerlijk om te lezen en nu weer. Het is meestal vrolijk en grappig, maar het heeft ook verdrietige scènes, en dat het in een relatie niet allemaal in een keer goed gaat, dat is realistisch, het gaat in reallife ook niet allemaal in een keer goed. De bijpersonages in het boek zijn ook leuk en hebben een belangrijke rol in het verhaal, de vriendinnen Daphne en Floor en collega Stijn, en natuurlijk Bo!
Nu ik het tweede keer las, had ik een hoop 'oja'-momentjes, maar er was toch ook een hoop nieuw. Grappig is hoe dat werkt, de grote lijnen blijven wel hangen, maar de kleine details verdwijnen ergens, geen idee waarnaar toe. Omdat ik al wat voorstukjes had gezien van de film, waren de hoofdpersonen in mijn hoofd gelijk aan de auteurs van de film. 

Sanne:
Toen ik vorig jaar een kijkje mocht nemen op de filmset, wilde ik het boek gelezen hebben. Ik begon in het boek en het was binnen de kortste keren uit. Ik heb erg genoten van het boek en vond het vooral tof dat er eens werd gekozen voor een hoofdpersonage met een maatje meer. Dat lees je toch niet veel. Het boek heeft voor mij alles wat een boek tot een heerlijk feelgood boek maakt: humor, personages waarmee je je kunt identificeren en een flinke dosis liefde en romantiek. Maar toch heb ik ook een traantje moeten laten. Het was genieten! Ruben en Isa zijn zo'n lief en leuk stel, die horen bij elkaar!

f06df74535354ba1b21d5a37230c36d9.jpg

De film

De opnames van de film zijn gedaan in Den Bosch, mede omdat de regisseur Jamel Aatache daar woont en het weer eens wat anders is dan Amsterdam. Het levert (vooral aan het begin) mooie sfeerbeelden op van de stad. Verder in de film zijn ze vooral veel in de sportschool, bij Isa thuis, in de praktijk, in de meubelmakerij en bij Skai.

Het scenario is geschreven door René Molenaar en is gebaseerd op het eerste boek van de trilogie Zwaar verliefd. Natuurlijk kan een film niet een op een hetzelfde zijn met het boek, maar de film volgt de lijn van het boek goed.

De personages zijn goed gecast. Barbara Sloesen is echt Isa en Jim Bakkum is een echte hunk. Er is duidelijk een klik. Ook de vriendinnen Floor en Daphne passen goed in het plaatje. Het verhaal is romantisch, soms hilarisch, zo zijn de scenes van de eerste sessies in de sportschool lekker over de top. Maar het heeft ook een zeer verdrietig deel, waar Isa het moeilijk heeft en dan ook nog in de praktijk een moeilijke beslissing moet nemen.

Gelukkig is het een echte rom-com met een heerlijk happy end, gewoon midden in een supermarkt.

Wat vinden wij van de film?

Marieke:
Heerlijk, ik kan niet anders zeggen, het heeft alles wat een rom-com behoord te hebben. Leuke mensen, een grappige leuke en ook serieuze verhaallijn, grappige en lieve dieren en een hoop romantiek. De keuze van de acteurs vond ik goed, hoewel ik me Stijn en Bram totaal anders had voorgesteld en ook Tamara was niet helemaal wat ik in mijn hoofd had. Maar ik heb de film met veel plezier gekeken.

Sanne:
Eerlijk gezegd vond ik de film beter dan ik van te voren had verwacht. Ik had een stukje gezien terwijl de film werd gemaakt, en wat is het moeilijk voor te stellen hoe dat er op het doek uit moet gaan zien. Maar het resultaat is erg goed gelukt. Vooral de gezellige huiskamersetting bij Isa thuis vond ik erg leuk en de klik tussen Ruben en Isa is ook op het doek goed te zien. De film bevat, net als het boek, een goeie mix van humor en romantiek. Maar ook in de zaal werd er op een bepaald moment even gesnift! Ik vond dat de film erg overeenkwam met het boek. Leuk!  

Renate:
Eigenlijk had ik geen enkele verwachting, want ik heb het boek niet gelezen. Ik heb het wel in huis, maar nog niet gelezen.
Wel had ik al een paar keer de trailer gezien. Die maakte mij wel nieuwsgerig en een feelgooduitje is altijd leuk.
Ik heb echt genoten van de film, een lach en een traan, maar ook best wel herkenbare momenten, maar dan lekker grappig uitvergroot.
Leuke acteurs ook, maar ik had natuurlijk nog geen beeld in mijn hoofd hoe ze eruit zouden zien.
Echt een leuke film, het maakt mij benieuwd naar de boeken van Chantal van Gastel.

Helma:
Ja, wat een leuke film! En natuurlijk helemaal leuk om het met een paar feelgoodvriendinnen te bekijken. Ik heb het boek niet gelezen en zelfs geen trailier of voorstukje van de film gezien. Ik ging er dus helemaal blanco in en ik heb genoten. Heerlijk die zelfspot van Isa en echt feelgood de vriendschap door dik en dun tussen Isa, Floor en Daphne. De avonturen van Isa in de sportschool vond ik echt hilarisch. En Jim Bakkum is natuurlijk ook best prettig om naar te kijken. Maar hoe hij in hemelsnaam ooit voor die afschuwelijke bitch Marleen, zijn ex, is gevallen is me een compleet raadsel. Het blijft nog even spannend, maar gelukkig toch nog een happy end! Een heerlijk begin van de zondag!

11e7847f80a8fb7a21abf784945551cf.png

De uitslag boek versus film

Wat wordt het deze keer? Wordt het 't boek, of wordt het de film, wat was beter?

Marieke:
Hmm, ik kan niet kiezen. In het boek zat net iets meer, maar de film was wel erg leuk. Ik houd het op gelijk spel 1-1

Sanne:
Nee, ook ik kan niet kiezen. Ik vind het van een boek altijd wel leuk dat je je eigen beelden erbij kunt maken, maar de film wijkt niet erg af van de plaatjes die zich in mijn hoofd hadden gevormd tijdens het lezen. Van beide heb ik genoten.

Conclusie:

Een heerlijk feelgood boek en een geweldige film. Wij kunnen niet kiezen en we genieten dus gewoon voor allebei. Er zijn nog twee boeken in deze serie die heerlijk zijn om te lezen, maar als die ook nog verfilmd worden, dan gaan we zeker kijken.

Heb jij een van de boeken gelezen van de Zwaar trilogie, wat vond je ervan? En heb je ook de film gezien? Wat vond je beter? Of heb je alleen de film gezien? Laat ons weten wat je ervan vond in een reactie onder deze blog.Reacties op: Boek versus film: Zwaar verliefd

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Chantal van Gastel

Chantal van Gastel

Ik ben Chantal van Gastel, auteur van 7 feelgoodromans, 2 verhalenbundels en 2 p...

Gesponsorde boeken