Advertentie

Boek vs. film: The Bookshop

op 13 maart 2019 door

Wat mij het eerste aantrok aan De boekhandel is natuurlijk de titel. Als een echte boekenliefhebster word je natuurlijk meteen nieuwsgierig naar het boek dat over een boekwinkel gaat! Maar dat was het niet alleen. Omdat het verhaal onlangs is verfilmd, is het boek ook opnieuw uitgegeven met een prachtige filmomslag. Normaal ben ik daar geen fan van, maar deze is echt een plaatje. Tot dan toe wist ik niets over het verhaal en besloot er maar gewoon in te duiken en daarna de film te kijken.

Door Janneke

b4cadc9a9cb3c3bb80d984b632a69486.png

Over het boek

The Bookshop van Penelope Fitzgerald is voor het eerst uitgegeven in 1978 en gaat over Florence Green die in 1959 een boekwinkel opent in een klein Engels kustplaatsje. Na het verlies van haar man lijkt ze een nieuwe start te willen maken en doet dat met haar liefde voor lezen. Het plaatsje Hardborough heeft nog geen boekhandel, maar willen ze dat wel? Florence stuit op veel tegenstand en mensen die haar geen kans geven. Ze besluit haar droom toch waar te maken en neemt een gok.

Het is geen dik boek. Met ongeveer 150 bladzijdes zou je verwachten dat je er redelijk snel doorheen gaat. Maar de sfeer van het verhaal nodigt je al snel uit om je tijd te nemen om het verhaal te lezen en op je in te laten werken. Door de uitgebreide beschrijvingen kan je je echt in het verhaal inleven en neemt Florence je mee na het naoorlogse Engelse platteland waar ze in het dorpje Hardborough haar leven probeert op te bouwen na het verlies van haar man. De schrijfstijl is vrij simpel, maar tussen de regels door is meer informatie verstopt, bijzonder knap gedaan. Nog een goede reden om het boek langzaam te lezen.

Naast Florence maken we ook kennis met Mrs. Garmant, een van de rijkste bewoners en heeft daardoor behoorlijk wat invloed op wat er in het dorp gebeurt. Mrs. Garmant was van plan om een kunstcentrum te openen in het pand wat Florence heeft gekocht voor haar boekhandel en dat lijkt het begin te zijn van een missie om de boekhandel van Florence te laten mislukken.

Daarnaast is er ook nog Mr. Brundish die zichzelf opgesloten heeft in zijn huis en zich niet met anderen bemoeit, maar wel geïnteresseerd is in boeken. Via brieven en boekenpost bouwt hij een band op met Florence. b4cadc9a9cb3c3bb80d984b632a69486.png

Over de film

Het boek is in 2017 verfilmd door de regiseur Isabel Coixet met in de hoofrol Emily Mortimer als Florence, Bill Nighy als Mr. Brundish en Patricia Clarkson als Violet Gamart.

De sfeer van het boek is mooi overgekomen in de film. Veel sfeerbeelden en weinig dialoog, maar prachtig om te zien. Ik was vooral benieuwd naar de rol van Bill Nighy omdat ik hem een geweldige acteur vind en ook deze rol heeft hij mooi neergezet. Wat mij wel meteen opviel is dat zijn verhaallijn veel uitgebreider is dan in het boek. Waar het in het boek puur om de boekenuitwisseling en zijn mening over boeken gaat, in de film gaat de band tussen Florence en Mr. Brundish een stapje verder en komt er zelfs een vleugje romantiek bij kijken. Ik ben er nog niet uit of dat een mooie toevoeging is, maar het is wel heel subtiel gedaan zodat het er goed bij past.

Emily Mortimer speelt Florence en ik kon haar goed herkennen als Florence uit het boek. Hoe ze met de dorpelingen en andere ondernemers in het dorp omgaat. Een timide vrouw maar wel een hele sterke die zich wil bewijzen en haar liefde voor boeken en de verhalen wil overbrengen. Of ze het gaat redden in haar strijd tegen de andere ondernemers in het dorp en Mrs. Gamart dat ga ik niet verklappen, maar dat het goed verfilmd is wel.b4cadc9a9cb3c3bb80d984b632a69486.png

Boek of film?

Dus welke vond ik beter? Het boek of de film? Het is moeilijk kiezen en ik neig om te zeggen: de film. Maar dat gaat eigenlijk tegen mijn gevoel in, want meestal vind ik het boek beter. Ik heb echt genoten van het boek, de fijne schrijfstijl en de mogelijkheid om de wereld die Fitzgerald schetst, zelf in te vullen. Maar aan de andere kant komt de sfeer in de film ook zo goed over en het past heel goed bij wat ik me zelf al had voorgesteld. Dus ik houd het er maar op dat ik ze allebei een aanrader vind! Het is geen typische feelgood, maar wel een mooi verhaal wat je voor een paar uurtjes meeneemt naar het Engelse platteland van de jaren vijftig en de boeken die toen gelezen werden.   

87eaf985a758d7e7cd6e2daab9fe7e2a.jpgReacties op: Boek vs. film: The Bookshop

Meer informatie

Gerelateerd

Over