Advertentie

Boek vs. serie: Outlander (de reiziger) van Diana Gabaldon

op 12 maart 2018 door

Iets meer dan een half jaar geleden begon ik met de tv-serie Outlander, een serie waarvan de eerste twee seizoenen op streamingsdienst Netflix te vinden zijn. Natuurlijk wist ik dat de serie gebaseerd is op een serie boeken, maar de boeken zijn zo enorm dik (lees: de dunste telt 736 pagina’s). Een klassiek gevalletje van ‘toch maar niet eerst het boek lezen’. Nadat ik de hele serie had verslonden, kon ik niet anders dan de boeken toch maar gaan lezen (je moet immers toch weten hoe het afloopt). Vorige maand las ik het eerste deel De reiziger en ik vertel je vandaag alles over het verschil met de serie en het boek.

- door Marleen -

Waar gaat De reiziger over

Claire Randall viert in 1945 de hereniging met haar man Frank met een tweede huwelijksreis naar de Schotse Hooglanden. Tijdens een wandeling stuit Claire op een stenencirkel... en ze wordt wakker in het onbekende en gevaarlijke Schotland van 1743. Al snel komt Claire erachter dat niet alleen haar leven op het spel staat, maar ook haar hart. De onweerstaanbare jonge Schot James Fraser laat haar kennismaken met een zo vurige passie en een zo allesomvattende liefde, dat Claire verscheurd wordt tussen trouw en verlangen, en tussen twee volkomen verschillende mannen en twee onverenigbare levens.

Ik had de serie al gezien, dus ik wist grotendeels al waar het verhaal over ging (duh). Ook wist ik dat het eerste seizoen gebaseerd was op het eerste boek, en het tweede seizoen op boek twee, etc. Wat ik echter niet wist, is dat de serie bijna gelijkloopt aan het boek. Beter gezegd: het boek zou het script kunnen zijn van de serie.

‘Mijn eigen pijn kan ik wel verdragen, maar niet de jouwe. Dat zou meer kracht van me vergen dan ik bezit.’

Goed, het boek vertelde dus weinig nieuws en het verhaal was compleet bekend. Heb ik dan nog wel genoten? 736 pagina’s zijn behoorlijk veel pagina’s als je al weet hoe het verhaal gaat aflopen en wat er zo’n beetje gaat gebeuren als je de pagina omslaat. Mijn antwoord? Ja! Ja, ik heb genoten! Ja, ik wist wat er ging gebeuren, maar ja, wat was het een feestje om weer terug te zijn in 1743 met Claire, Jamie en die leuke MacKenzie clan!

Hoewel het verhaal bekend is krijg je zoveel meer informatie tijdens het lezen. Het boek is veel gedetailleerder (wat wil je met zoveel bladzijdes) en je krijgt ook een extra inkijkje in Claires hoofd. Hoewel Claire in de serie ook als een soort alwetende verteller haar verhaal doet en hier ook haar gedachten deelt, is dat in het boek nog meer. In de serie krijg je natuurlijk allerlei inkijkjes in de gebruiken van het 18e-eeuwse Schotse leven in de Hooglanden, maar op papier is dit alleen nog maar sterker.

‘I am your master... and you’re mine. Seems I canna possess your soul without losing my own.’

Aangezien het boek behoorlijk wat pagina’s telt (had ik dat al gezegd ;)), kan het verhaal af en toe best langdradig worden. De hoofdstukken zijn erg lang en het gaat maar door en door. Verder was het wel heel erg fijn om (als seriekijker) al een soort van beeld van de personages te hebben. Natuurlijk zijn hier de meningen over verdeeld, maar ik vond het heel erg fijn om echte gezichten bij de personages te hebben en hoe het er allemaal echt uitziet. Diana Gabaldon kan als geen ander de omgevingen schetsen, maar een klein beetje achtergrondinformatie kon geen kwaad.

Het enige wat ik wellicht een minpuntje vond is dat ik het een stuk erotischer had verwacht. Waar in de serie geen enkel lichaamsdeel wordt gemeden (en dan ook echt geen enkel deel, Fifty shades is er niets bij), vond ik het boek nogal karig en preuts. Het kan komen doordat de eerste druk uit 1991 stamt, maar ik hoop dat de vervolgboeken toch iets meer spannende scènes bevatten.

En dan natuurlijk de cruciale vraag! Welke vond ik beter? Eerlijk gezegd kan ik hier echt geen antwoord op geven. Ik vond het eigenlijk wel heel erg fijn dat ik eerst de serie had gekeken en toen pas het boek ben gaan lezen (ik kan het aanraden), maar het is absoluut geen vereiste. Van beide kun je echt ultiem genieten zonder dat je het boek hebt gelezen of de serie hebt gezien. Mijn tip? Doe in ieder geval een van beide, je gaat er geen spijt van krijgen!

Heb jij De reiziger al gelezen of Outlander al gezien?  Reacties op: Boek vs. serie: Outlander (de reiziger) van Diana Gabaldon

Meer informatie

Gerelateerd