Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Boeken in oorlogstijd

op 04 mei 2021 door

Zoals voorgaande jaren staan we ook dit jaar stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, omdat wij dit soort verhalen nooit mogen vergeten. Het klinkt tegenstrijden, maar ook in het feelgood genre zijn er meer dan genoeg boeken over deze periode terug te vinden. We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet.

- door Renate en Mandy -

73080804a19b4c4f75af703e5d092481.png

Bij mij ben je veilig - Sharon Cameron

Bij mij ben je veilig van Sharon Cameron is het waargebeurde verhaal van de jonge Stefania Podgórska, die tijdens de Tweede Wereldoorlog dertien joden op zolder verborgen hield, onder de ogen van de nazi’s.

Het is 1943, en Stefania werkt bij de joodse familie Diamant in hun winkeltje. Als de nazi’s de stad binnenvallen verandert alles. De joodse familie moet in het getto gaan wonen, en Stefania blijft achter in het huis van de familie Diamant. Er kloppen joden bij haar aan om onder te duiken, en Stefania doet er alles aan om hen verborgen te houden en van voedsel te voorzien. En dan, op een kwade dag, wordt er op de deur geklopt. De nazi’s confisqueren het huis en er komen Duitse verpleegsters in het onderste deel van het huis wonen… Een krachtig, hoopvol en ontroerend verhaal over een jonge vrouw die bovenmenselijke moed toont.

Het briefje door het hek - Doug Gold

Terwijl de nazi’s Europa in hun greep hebben, ontmoeten twee vluchtende mensen elkaar per toeval. De een is verzetsheldin, de ander krijgsgevangene. Een verfrommeld briefje brengt hen samen en zal hun leven voor altijd veranderen. Het briefje door het hek is het waargebeurde verhaal van Josefine Lobnik, een Joegoslavische verzetsheldin, en Bruce Murray, een Nieuw-Zeelandse soldaat. Als Josefines broer wordt opgepakt, gaat ze naar het dichtstbijzijnde concentratiekamp om hem te zoeken. Ze geeft een briefje met een beschrijving van haar broer door het hek aan Bruce. De vonk slaat onmiddellijk over. Waar het lot hen samenbrengt, trekt de oorlog hen meteen weer uit elkaar. Maar de grootste liefde bloeit in de meest onwaarschijnlijke tijden…

De verwisseling - Maggie Brookes

Tsjechoslowakije, 1944. Midden in het door de nazi’s bezette gebied bewerkt Izabela met haar moeder het land van hun boerderij. Ze zijn alleen; haar vader en broer hebben zich aangesloten bij de partizanen. Dan wordt een groep Britse krijgsgevangenen uit een nabijgelegen kamp te werk gesteld op het land van Izabela’s familie. Het is hulp die ze niet kunnen afslaan, voor hun eigen veiligheid. Tijdens het maandenlange, harde werk onder de ogen van de Duitse bewaking gebeurt het onmogelijke: Izabela wordt verliefd op Bill, een van de Britse soldaten, en hij op haar. Samen bedenken ze een ongelooflijk plan om bij elkaar te kunnen blijven.

Lees hier de recensie van Helma, Marieke en Renate.

4682ca61df84b944ac1d4f0068ce39b6.png

Twee moedige vrouwen - Diney Casteloe

Engeland, 1937. Als Adelaide ontdekt dat de man die haar heeft opgevoed niet haar vader is, staat haar leven op zijn kop. Ze gaat op zoek naar haar andere familie en komt uit bij de zus van haar vader, die moeder-overste is van een klooster in Frankrijk. Adelaide reist naar haar toe op zoek naar antwoorden, en er groeit al snel een band tussen haarzelf en haar tante.
Frankrijk, 1941. Midden in de Tweede Wereldoorlog gaat Adelaide terug naar Frankrijk – nu als spion. Met de hulp van haar tante en enkele van de andere nonnen probeert ze zo veel mogelijk mensen te redden van de Duitsers. Maar dat is gevaarlijk werk, en niet iedereen is te vertrouwen…

Lees hier de recensie van Marieke en Antoinette.

De bibliotheek van Parijs - Janet Skeslien-Charles

Parijs 1939: De ambitieuze Odile Souchet is net begonnen aan haar droombaan bij de Amerikaanse bibliotheek in Parijs wanneer de nazi’s de lichtstad bezetten. Van de ene dag op de andere verandert alles. De bibliotheek blijft open, maar de Joodse bezoekers zijn niet meer welkom. Odile en haar collega’s riskeren hun leven door hun Joodse abonnees zelf de boeken te brengen. Maar wanneer Odile ontdekt dat haar vader, een politieman, nauw betrokken is bij het handhaven van het naziregime, raakt zij in een groot persoonlijk conflict. Heeft zij de moed om de juiste keuzes maken?

Lees hier de recensie van Marieke.

Het boek van verloren namen - Kristin Harmel

Eva Traube Abrams, een bibliothecaresse in Florida die eigenlijk al aan haar pensioen toe is, ruimt op een ochtend boeken op als haar oog valt op een foto in een openliggend tijdschrift. Ze verstijft; het is een afbeelding van een achttiende-eeuws religieus boekwerk  dat ze herkent als ‘het boek van verloren namen’. Het bijbehorende artikel gaat over plundering van Europese bibliotheken door de nazi’s gedurende de Tweede Wereldoorlog – iets wat Eva zich levendig herinnert – en de inspanningen van hedendaagse onderzoekers om belangrijke boeken aan hun rechtmatige eigenaren terug te geven.

Het boek, dat zich nu in Berlijn bevindt, lijkt een soort code te bevatten, maar onderzoekers weten niet wat die betekent. Alleen Eva kent het antwoord op die vraag: in de oorlog hielp ze Joodse kinderen aan de nazi’s te ontkomen. Daarvoor hadden de kinderen een nieuwe naam nodig. Om hun ware identiteit niet voor altijd verloren te laten gaan, werd die gecodeerd en verborgen in ‘het boek van verloren namen’. Na de oorlog heeft Eva haar oorlogsherinneringen diep weggestopt. Heeft ze nu de kracht om terug te keren naar die traumatische tijd en de waarheid te onthullen?

0c84869126d8a3f2a44ea25660fe7d8c.png

Het geheime kistje van Elle - Aline van Wijnen

Wit-Rusland, 1941. Tijdens een razzia in haar geboortedorp is de Joodse Ella er getuige van dat haar hele familie voor haar ogen wordt vermoord. Ze weet zelf te ontkomen en vlucht het bos in, waar ze wordt opgenomen door een groep verzetsstrijders die zich daar schuilhoudt. Ze vindt er de liefde, maar verliest die ook weer. Na de bevrijding krijgt Ella, die niets meer te verliezen heeft, valse papieren met de naam Elle en reist ze naar Parijs om informatie door te geven over voortvluchtige nazi’s. Als ze een Nederlander ontmoet die verliefd op haar wordt, stemt ze ermee in om met hem te trouwen en naar Nederland mee te gaan. Over haar afkomst en haar verleden zwijgt ze als het graf.

Nederland, 2013. Janna maakt een moeilijke tijd door nadat haar man haar heeft verlaten. Als haar oma Elle in diezelfde periode overlijdt, helpt Janna haar moeder met het uitruimen van oma’s huisje. Ze vindt een versleten kistje op zolder waar spullen in zitten die ze niet kan plaatsen: een davidster, een oud identiteitsbewijs in een onleesbare taal, en een gladde metalen ring. Was haar stille, gesloten oma heel iemand anders dan ze altijd heeft gedacht?

Lees hier de recensie van Marieke.

De witte roosAmanda Barratt

De witte roos van Amanda Barratt vertelt het waargebeurde verhaal van een groep studenten die zich verenigden onder de bezielende naam Die Weisse Rose om zich in het geheim te verzetten tegen het bewind van de naziregering.

München, 1942. Sophie Scholl laat zich aanvankelijk meevoeren in de droom van een nieuw Duitsland, totdat ze de waarheid achter Hitlers daden begint in te zien. Samen met een aantal andere studenten begint ze de verzetsgroep Die Weisse Rose.

Annalise Brandt is de dochter van een SS-officier die naar München is gekomen om kunst te studeren. Ze is opgevoed met het idee dat Adolf Hitler de door God uitverkoren leider van Duitsland is. Maar hoe beter ze Sophie en haar vrienden leert kennen, hoe meer ze de nazipropaganda in twijfel begint te trekken. Het is het begin van een dubbelleven: overdag studeren, 's nachts antinazipamfletten verspreiden.

Alles verandert wanneer de Gestapo hen op het spoor komt, en alle leden van de groep de consequenties van hun ontrouw aan het regime onder ogen moeten zien.

Het schuilhuis - Rachel van Charante 

Lochem, 1944. De Tweede Wereldoorlog is in volle gang. De 18-jarige Victoria van Coevorden wordt door haar ouders vanwege grote financiële problemen aangespoord om te trouwen met haar steenrijke jeugdvriend Robert. Dan stort er een Engels gevechtsvliegtuig neer achter Victoria’s familielandhuis. De piloot overleeft de crash en Victoria biedt aan hem te helpen. In de gevaarlijke weken die volgen moet ze hem verborgen houden voor Robert en haar familie. Maar Robert houdt iets voor haar achter, en zodra Victoria dat ontdekt, smeedt ze een plan waarvan ze de tragische gevolgen nog niet kan overzien.

Vijfenzeventig jaar later krijgt Victoria een advertentie onder ogen, en wordt ze alsnog door haar verleden ingehaald. Ze besluit haar stilzwijgen te verbreken…

ecb8868c9af55256de4463162b77bbfa.png

Zij die geliefd zijn - Victoria Hislop 

Een indringende roman over wat een oorlog met familiebanden doet
Themis groeit in de jaren dertig van de vorige eeuw op in Athene, samen met haar oudere broers en zus. Als de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog Griekenland -binnenvallen en bezetten, raakt niet alleen het land, maar ook het gezin tot op het bot verdeeld. Themis’ oudste broer collaboreert met de nazi’s en haar zus heeft een verhouding met een Duitser, terwijl haar tweede broer bij het communistisch verzet zit.
Na de oorlog leidt de voortdurende verdeeldheid tot een burgeroorlog, en Themis loopt van huis weg om zich aan te sluiten bij het communistische guerrillaleger. Daar maakt ze kennis met de uitersten van het leven; ze is getuige van enorme wreedheid, maar vindt ook haar eerste grote liefde. Als ze zwanger wordt, slaat de twijfel toe. Heeft ze wel het recht om haar kind een kans op een normaal leven te ontzeggen? De keuze die ze uiteindelijk maakt, zal Themis’  leven en dat van haar hele familie voor altijd bepalen.

Parijs in September - Leila Meachan 

De Tweede Wereldoorlog is op zijn hoogtepunt als vijf jonge Amerikanen gevraagd wordt om zich in te zetten voor hun land – als spion. Samuel, Bridgette en Victoria hebben spreken vloeiend Frans; Chris en Brad hebben een Duitstalige opvoeding gehad. Het maakt hen tot de perfecte kandidaten voor deze klus. Tijdens hun training worden de vijf al snel vrienden, en ze leren elkaar met hun levens te vertrouwen.
De groep wordt naar Parijs gebracht om hun geheime missie uit te voeren. De bedoeling is dat ze elkaar niet meer zullen zien tot de missie afgelopen is, maar dat plan blijkt niet geheel waterdicht. Wat volgt is een kat-en-muisspel met de nazi’s, en met elkaar – want niet alles is wat het lijkt… Kan hun vriendschap de druk van een oorlog doorstaan?

Rosa's oorlog - Tanya Commandeur

Een liefdesgeschiedenis over een jonge Surinaamse vrouw en een vreemdeling in oorlogsjaren. Het decor is café Belvédère, een jazz-café in de Rotterdamse wijk Katendrecht. De enige wijk in Nederland waar de Duitse soldaten niet mochten komen van hun legerleiding wegens de grote hoeveelheid prostituees.

‘Waar ben ik?’ ‘Rustig maar, dit is de Kaap, de enige plek in Nederland waar de moffen niet mogen komen.’

Augustus 1942: een jongeman spoelt aan op het Rotterdamse Katendrecht, waar de Duitse soldaten wegens een verbod op prostitueebezoek niet mogen komen. Hij wordt opgevangen in Belvédère, het roemruchte café waar beneden verboden jazz gespeeld wordt en boven onderduikers en verzetsmensen huizen. De man is zijn geheugen kwijt: hij heeft naam noch verleden. Rosa, een Surinaamse bediende, ontfermt zich – samen met haar broertje Lucky – over de vreemdeling. Wie is hij? Wat is zijn afkomst en achtergrond? Een bont gezelschap zoekt en speculeert, tot de verontrustende waarheid komt bovendrijven

Het is een heftig thema, toch zijn er vele boeken die echt de moeite van het lezen waard zijn. Hebben jullie nog een boek dat past in dit thema en dat we niet mogen missen? We horen het graag.



Reacties op: Boeken in oorlogstijd

Meer informatie

Lijsten

Boeken in oorlogstijd 21

op 01 mei 2021 door Renate 28 boeken 1 volger 0 reacties