Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Boeken over de Eerste Wereldoorlog - Herdenking 11 november

op 11 november 2018 door

Vandaag, 11 november is het precies 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog afgelopen was en dat er weer vrede was. Een oorlog met enorm veel slachtoffers en die vooral veel invloed op onze buurlanden heeft gehad. Nederland was neutraal tijdens deze oorlog, maar België heeft veel geleden onder deze oorlog. Vandaag plaatsen we een lijst met boeken waarin de Eerste Wereldoorlog een grote rol speelt.

- door Renate -

De jongste soldaat (Valentine Joe) - Rebecca Stevens

531d64d0d876a4.29577015.jpg

Vijftien jaar: oud genoeg om te vechten, maar te jong om te sterven.

Rose bezoekt met haar opa in Ieper de graven van de gesneuvelde soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Een graf is van een jongen van 15. Zo oud is Rose ook. Valentine Joe Strudwick is de jongste, gestorven soldaat. Die avond hoort ze in haar hotel mannen marcheren. Heden en verleden beginnen door elkaar te lopen. Tot haar grote verbazing ontmoet ze Joe. En ze vraagt waarom hij meevecht. Een aangrijpend verhaal dat die oorlog van ooit en heel lang geleden naar het hier en nu haalt

Valentine Joe is een aangrijpend verhaal dat de oorlog van toen naar het hier en nu haalt. Rebecca Stevens baseerde haar verhaal op het waargebeurde relaas van Valentine Joe Strudwick, die niet ouder werd dan 15 jaar. Hij sneuvelde in Ieper.

Val der titanen - Ken follet

Follett1.jpg

In 1911 verandert de wereld voorgoed. Arbeiders laten zich niet langer onderdrukken, vrouwen eisen hun rechten op, de rijke aristocratie kan haar macht niet langer handhaven. En overal fluisteren diplomaten elkaar woorden in die het lot van miljoenen mensen over de hele wereld zullen veranderen. Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog proberen acht mensen hun weg in hun roerige wereld te vinden. Ieder op hun eigen manier dragen zij bij aan een titanenstrijd die zijn weerga niet kent…

De jongen die zijn vader zocht - John boyne 
Op de dag dat de Eerste Wereldoorlog begint, belooft de vader van Alfie Summerfield aan zijn zoon dat hij niet zal gaan meevechten – maar de volgende dag moet hij die belofte al breken. Hij gaat op een zeer speciale, geheime missie, en de hele oorlog lang heeft Alfie geen idee waar zijn vader zou kunnen zijn. Is hij inmiddels gesneuveld? Na de oorlog werkt de nu negenjarige Alfie als schoenpoetser op King’s Cross Station. Dan leest hij onverwachts zijn familienaam op een vel papier dat toebehoort aan een legerarts. Zijn vader leeft nog, en ligt met een oorlogstrauma in een ziekenhuis ver weg. Alfie besluit dat het tijd wordt voor zijn eigen geheime missie: hij zal zijn vader in het ziekenhuis opzoeken en hem terugbrengen naar hun huis op Damley Road.

De jongen die zijn vader zocht - John Boyne

pb-539805ae694f4.png.jpeg

Op de dag dat de Eerste Wereldoorlog begint, belooft de vader van Alfie Summerfield aan zijn zoon dat hij niet zal gaan meevechten – maar de volgende dag moet hij die belofte al breken. Hij gaat op een zeer speciale, geheime missie, en de hele oorlog lang heeft Alfie geen idee waar zijn vader zou kunnen zijn. Is hij inmiddels gesneuveld? Na de oorlog werkt de nu negenjarige Alfie als schoenpoetser op King’s Cross Station. Dan leest hij onverwachts zijn familienaam op een vel papier dat toebehoort aan een legerarts. Zijn vader leeft nog, en ligt met een oorlogstrauma in een ziekenhuis ver weg. Alfie besluit dat het tijd wordt voor zijn eigen geheime missie: hij zal zijn vader in het ziekenhuis opzoeken en hem terugbrengen naar hun huis op Damley Road.

De witte veer - John Boyne

4fc7c7ffa91359.70338771.jpg

September 1919. De eenentwintigjarige oorlogsveteraan Tristan Sadler stapt in Norwich uit de trein om een pakketje brieven te overhandigen aan Marian Bancroft. Tristan vocht tijdens de Eerste Wereldoorlog aan de zijde van Marians broer Will, die de oorlog niet overleefde. Terwijl ze samen door de straten van de stad wandelen, hoopt Tristan zijn hart te luchten bij Marian en haalt hij herinneringen op aan de bijzondere vriendschap met haar broer. De brieven zijn echter niet de ware reden van Tristans bezoek; hij draagt een groot geheim met zich mee dat hun beider levens voorgoed kan veranderen en zelfs verwoesten...

De geheime vrouw - Gill Paul

degeheimevrouw.jpg

1914 In Rusland heerst grote onrust, en het gezin van Tsaar Nicolaas 11 gaat een onzekere toekomst tegemoet. Groothertogin Tatiana wordt desondanks verliefd op de cavalerieoffi cier Dmitri, maar hun liefde – en levens – komen in gevaar als de gebeurtenissen een catastrofale wending nemen… 
2016 Na een hartverscheurende ontdekking vlucht Kitty Fisher van Londen naar het afgelegen huisje van haar overgrootvader in Amerika. Hier, aan de oevers van Lake Akanabee, vindt ze een spectaculair hangertje met juwelen, dat haar leidt naar een lang begraven familiegeheim… 
De geheime vrouw doorkruist moeiteloos de tijd en laat verleden en heden met elkaar versmelten in een verhaal over liefde, verlies en veerkracht.

De vergeten tuin - Kate Morton

4fd2a4aca407a8.68680648.jpg

Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog wordt een jong meisje alleen achtergelaten op een schip naar Australië. Ze kan zich van deze reis slechts herinneren dat een mysterieuze vrouw die zichzelf De Schrijfster noemt, beloofde voor haar te zorgen. Maar die vrouw is spoorloos verdwenen. Op haar eenentwintigste verjaardag hoort Nell Andrews een geheim dat haar leven voorgoed zal veranderen. Jaren later reist ze naar Engeland, op zoek naar antwoorden. Haar speurtocht brengt haar naar Cornwall en naar het prachtige landgoed Blackhurst Manor. Wat heeft Nell uiteindelijk tot haar zoektocht gedreven? Na het overlijden van Nell wacht haar kleindochter Cassandra een verrassing. Ze erft Cliff Cottage, gelegen op het landgoed van Blackhurst Manor. Met zijn vergeten tuin, berucht bij de lokale bevolking - vanwege de vele geheimen die hij herbergt.

Het lied van de loopgraven - Sébastian Faulks

4fc7cf4fd71136.80284239.jpg

Faulks schreef een groots en meeslepend boek over de passie van de liefde en de waanzin van een oorlog. Kleindochter van Stephen Wraysford leest opa's dagboeken en wordt meegevoerd in het leven van een Brits militair in 1916, gelegerd aan de Somme, het gebied waar zich één van de grootste slachtingen uit de geschiedenis van de mens voltrekt. Een criticus in The Times: Deze herschepping van het verleden is zo indrukwekkend dat je 'Het lied van de loopgraven' wel volmaakt zou willen noemen.

Op zoek naar een nieuw begin - Louisa Young

54586eaa19e136.65061015.jpg

Londen. April 1919. De Grote Oorlog is ten einde. Daarvoor, toen de wereld nog zo anders was, is Nadine Waverney in een uitspatting van verliefdheid met haar jeugdliefde Riley Purefoy getrouwd. Zij die de oorlog overleefd hebben zijn, al is het slechts letterlijk, weer thuis. Maar Riley is gewond en verminkt; een normaal leven lijkt onbegrijpelijk en liefde onbevattelijk.
In Lock Hill in Kent probeert de neurotische Julia een zo normaal mogelijk gezinsleven op te bouwen met haar pasgeboren zoon en ogenschijnlijk ongehavend uit de oorlog teruggekeerde echtgenoot Peter Locke. Maar dat wordt bemoeilijkt door Peters herinneringen.
Niet iedereen ziet de toekomst somber in: Rose Locke, Peters nichtje en Rileys voormalige verpleegster, beseft dat er voor haar toch onafhankelijkheid in het verschiet ligt.

Voor hen die gevochten hebben, voor diegenen van wie de wonden geheeld zijn en voor de personen die achterbleven, is 1919 het jaar waarin de realiteit onder ogen gezien moet worden, waarin hoop nagestreefd moet worden en een nieuw begin het ultieme doel is.

Post voor mevrouw Bromley - Stefan Brijs

52202bc9a515e1.31574494.jpg

Ik weet niet of je het al hebt gehoord, maar ons land heeft dringend helden nodig. Echte helden.’ Augustus 1914. In Londen melden duizenden jongemannen zich aan om te gaan vechten tegen de Duitsers. Martin Bromley, zeventien en te jong voor het leger, probeert de twee jaar oudere John Patterson te overreden samen in dienst te gaan, maar die wil zijn droom om te gaan studeren niet opgeven. Uiteindelijk slaagt Martin er met een list in naar het front te vertrekken en blijft John achter in een stad waar de druk op dienstweigeraars toeneemt. Post voor mevrouw Bromley is een aangrijpende roman over ouders en kinderen in tijden van oorlog. Een verhaal over moed en lafheid, hoop en vriendschap, gemis en verlangen.

Potret van een vrouw - Jojo Moyes

portretvaneenvrouw.jpg

Frankrijk 1916. Terwijl om haar heen WOI woedt en haar grote liefde Édouard vecht aan het front, is Sophie de steun en toeverlaat van haar familie. Wanneer de Duitsers hun intrek nemen in het familiehotel dat Sophie runt met haar zus, valt de Kommandant voor Sophie en voor het schilderij dat Édouard van haar maakte vóór de oorlog. Sophie besluit dat het schilderij de enige kans zal zijn om Édouard terug te zien, waarmee ze haar reputatie en haar leven op het spel zet.

Bijna een eeuw later krijgt Liv dit schilderij van haar man David, vlak voor zijn plotselinge dood. Het betekent alles voor haar, want het is een herinnering aan hun gelukkige, korte samenzijn. Maar dan hoort ze over de donkere en door passie verscheurde kant van het schilderij....

Tot ziens daarboven - Pierre Lemaitre

52e89b2daca820.06487069.jpg

De Eerste Wereldoorlog heeft van Frankrijk een ruïne gemaakt. Te midden van de verwoesting proberen Albert en Édouard, soldaten die de verschrikkingen van de loopgraven meemaakten, de draad van het gewone leven weer op te pakken. Beiden zijn ze alles kwijtgeraakt en ze voelen zich bedrogen en verstoten door de maatschappij. Met een bedrieglijk plan besluiten ze het Franse volk een lesje te leren én zelf fortuin te maken. Precies datgene wat Édouard en Albert voor ogen hadden gebeurt: het geld stroomt binnen. Tegen de tijd dat het bedrog aan het licht komt, hebben Édouard en Albert al plannen gemaakt om uit Parijs te vertrekken. Maar zal het de vrienden lukken om het verleden ook echt achter zich te laten?

Last en liefde - Henriette de smet

583a77f835e2b8.18142315.jpg

Twee heel verschillende vrouwen spelen de hoofdrol in Last en liefde van Henriëtte de Smet, een historische roman die speelt aan het begin van de twintigste eeuw.

De welgestelde Celine is niet meer gelukkig in haar huwelijk met Theodor sinds hij hun zoon Arend-Jan de deur heeft gewezen vanwege diens relatie met een meisje uit een lagere klasse. Dit meisje, Aaltje, onderhoudt vanuit Brielle via brieven heimelijk contact met haar schoonmoeder in Oosburg.

Last en liefde van Henriëtte de Smet is een meeslepend verhaal over twee vrouwen die allebei vechten voor het recht om hun eigen keuzes te kunnen maken.

Niemandsland - Simon Tolkien 

58410f82f40333.13857176.jpg

Aan het begin van de twintigste eeuw groeit Adam Raine op in een Londense achterbuurt. Nadat zijn moeder overlijdt vertrekt hij met zijn vader naar het kolenmijnstadje Scarsdale in Yorkshire. Al snel exploderen de oplopende spanningen tussen de mijnwerkers en hun werkgever Sir John Scarsdale, met dramatische gevolgen. Zijn leven verandert nog meer wanneer de liefde lokt. Tot de oorlog uitbreekt en Adam in de Franse loopgraven van de Somme belandt.

Het is een zwaar thema, toch zijn er vele boeken die echt de moeite van het lezen waard zijn. Hebben jullie nog een boek wat past in dit thema die we niet mogen missen? We horen het graag.



Reacties op: Boeken over de Eerste Wereldoorlog - Herdenking 11 november

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Ken Follett

Ken Follett

Ken Follett (1949) is een Britse auteur van thrillers en historische romans. Hij...

John Boyne

John Boyne

John Boyne is een Ierse schrijver en journalist. Zijn roman The Boy in the Strip...

Gill Paul

Gill Paul

Gill Paul schrijft naast fictie ook historische non-fictie. Ze groeide op in Gla...

Kate Morton

Kate Morton

Kate Morton (1976) is geboren in Australië. Ze studeerde Engelse literatuur...