Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddy read challenge #12: Lief - Jackie van Laren

op 15 juni 2018 door

Het is juni, tijd voor het tweede boek in de Q-serie. Marloes vond het einde van Zin erg fijn en wilde dan ook direct doorgaan in Lief. Diana wist nog dat ze Lief leuker vond dan Zin, dus ook zij begon vol goede moed aan Lief. Is dit tweede deel in de eerste en herleessessie net zo goed bevallen als deel 1?

fd80eefca1ae97ba29727ab83386947d.jpg

Over Marloes

9b81dfd9f2425afd8ee1b5dd01b5ac35.jpgIk ben Marloes, 32 jaar en copywriter/redacteur/blogger van beroep. Ik schrijf dus vaak en veel. Maar ik lees net zoveel, vooral ter ontspanning. Mijn boekenkast staat vol met meer dan 170 boeken en nog een hele hoop ongelezen exemplaren ook. Aangezien er continu nieuwe en leuke boeken uitkomen, blijft de boekenkast en de TBR stapel zich vullen... Maar beter te veel te lezen dan te weinig! Ik lees voornamelijk in het Engels en sinds Hebban pas vaker in het Nederlands. Dan gaat het eigenlijk altijd om feelgood genre (vroeger simpele chicklit als Jill Mansell, maar nu niet meer) of young adult, met hier en daar een uitstapje naar literatuur. Aan thrillers en fantasy bijvoorbeeld waag ik me nooit.

Korte samenvatting Lief

In Lief, het tweede deel in de driedelige Q-serie van Jackie van Laren, zit Nina thuis met een gebroken hart. Na een heftige maand samen heeft Q haar zonder verdere uitleg weggestuurd. Hij heeft meteen een nieuwe vriendin, een fotomodel. Maar als Nina door oud-collega Leo wordt meegenomen naar de uitreiking van een prestigieuze dance-award, waar Q voor genomineerd is, merkt ze dat de aantrekkingskracht tussen haar en Q nog geen spat verminderd is…

Het samen lezen

Marloes: Goh, Diana, we hebben Nina (en Q) niet op een al te beste plek achtergelaten na het lezen van ‘Zin’. Ik was geshockeerd eerlijk gezegd en kon niet wachten om hun verhaal verder te lezen. Ik zat er al bij het begin van Lief meteen in! Het is veel vlotter en interessanter geschreven dan Zin. Er gebeurt nu al zo veel, ook wat me tegenstaat trouwens. Ik wil Nina om die reden graag wakker schudden. Wat is jouw eerste (en tweede) indruk van Lief?

Diana: Ik vind Lief inderdaad ook veel beter dan Zin. Ook de tweede keer. Ik was de eerste keer al helemaal weg van de wijsheden aan het begin van elk hoofdstuk en dat is niet minder geworden. Het zet meteen de sfeer voor hoe Nina zich voelt, verteerd door liefdesverdriet. Ik heb het ontzettend te doen met Nina en wil haar net als jij steeds even door elkaar schudden en haar een tip geven om verder te gaan. Of gewoon even knuffelen omdat ze toch wel zielig is. Wat vond jij van de eerste wederontmoeting tussen Nina en Q?

Marloes: Ja, de wijsheden zijn een prachtige kapstok om haar gevoel en die eerste dagen aan op te hangen. Zie na zo’n liefdesverdriet maar door te gaan met je leven. Nina's liefdesverdriet voelt zo echt dat ik net als zij zenuwachtig was voor die eerste wederontmoeting. Goed dat Taco haar een duwtje in de rug gaf, want ik had een toenadering ook niet zomaar aangedurfd. En zo lief dat hij met haar meeleeft. Aantrekken en afstoten, wat een lastige situatie. Het helpt natuurlijk niet dat Rinke daar rondloopt. Of Leo. Had jij ook zo’n hekel aan die twee?

Diana: Ik had al vanaf het begin een hekel aan hork Leo. Ik moest die gast echt niet. Zet hem tegenover Q en je hebt zo’n brave hendrik. Ik kan daar niks mee. Zeker niet als je de tegenstelling zo ziet. Ik kon in het eerste deel overigens maar wat lastig wennen aan de vreemde namen, zoals Taco. In dit deel waren ze al meer een onderdeel, merkte ik. Taco is een schat. Met Refke heb ik ook niks. Typisch zo’n leeg model. En dan hebben we Caroline… Ik vond haar in Zin zo’n bitch. In Lief wordt ze steeds menselijker. Maar wat ik vooral goed vond in de deel was dat het mysterie rondom Q en wat er met hem aan de hand is veel groter wordt. Ik wilde per se weten wat er nu speelde, waarom hij deed wat hij deed. Dat zorgde ervoor dat ik verder las. Werkte dit bij jou ook verslavend?

Marloes: Een hork kun je Leo wel noemen ja. Ik kon Nina wel slaan vanwege hem. Taco is geweldig! In het eerste deel zagen we al hoe goed hij het met Nina voor had, en nu voelt hij als een echte knuffelbeer. Hij en Caroline passen goed bij elkaar, ze zijn zo lief samen. Ik ben blij dat zij zoveel menselijker overkomt. Zij en Nina hebben mooie gesprekken. Zo zie je maar dat de eerste indruk niet altijd de juiste is. Ik was nu ook gewend aan de vreemde namen, maar het viel me wel op dat Jackie vooral in een deel van Lief strooit met Engelse woorden. Dat vond ik toch opmerkelijk. Maar om terug te komen op Q en zijn verleden, dat werkte zeker verslavend. In Zin was ik al zo nieuwsgierig naar wat er nu gebeurd was. Zo frustrerend dat er steeds in geheimtaal over gesproken werd. Mooi dat er langzaam steeds meer duidelijk werd. Het maakte Q echt veel menselijker. Ik ben benieuwd hoe dat in Ziel is.  Ik heb zo'n vermoeden dat ik Nina en Q nog heel vaak door elkaar wil schudden. Wat denk jij?

Diana: Grappig dat jij Taco ook als een knuffelbeer omschrijft. Zo voelde hij de eerste keer en bij het herlezen had ik hetzelfde gevoel. Hij is zo ontzettend lief voor Caroline. Dat vond ik wel echt heel fijn in Lief. Dat van die Engelse woorden is me niet echt opgevallen. Dat heb ik vaak; als het me niet stoort, valt het me ook niet echt op. Dan lees ik gewoon als een malle door. Je zegt nu dus precies waarom ik deze serie zo enorm goed vind. In het eerste deel kun je geen hoogte van Q krijgen, en vind je hem bijna een eikel. In het begin van Lief gaat dat nog een beetje door, maar langzaam wordt meer over deze toch wel gevoelige man duidelijk. Mijn liefde voor Nina was er al meteen en die voor Q kwam met de delen. Ik kan je vertellen dat we met Ziel echt te weten komen wat er met Q aan de hand is. Maar eerst; wat is je eindoordeel over Lief?

Marloes: Mooi eigenlijk, hoe de titel precies weergeeft welk gevoel we hebben bij Q, Nina, Taco en Caroline. De liefde groeide in dit deel, zo voelde het voor mij. Ik kreeg meer bewondering voor Q en vond Nina steeds krachtiger. Zelfs in haar keuze. Ik vloog door Lief heen. Nu ben ik heel nieuwsgierig naar wat er precies met Q is, en wat ik daar dan van vind. Alleen Leo nog loodsen!

De recensie van Diana lees je hier.

Hebben jullie Lief gelezen? Zijn jullie het met Marloes en/of Diana eens of hebben jullie een heel andere mening? Laat het ons in een reactie hieronder weten.

 Reacties op: Buddy read challenge #12: Lief - Jackie van Laren

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jackie van Laren

Jackie van Laren

Schrijft boeken en leest er ook een heleboel :-)