Buddy read challenge #13: Valerie, Jeanet en Marleen lazen 'Grote kleine leugens'

op 19 juli 2018 door

Begin dit jaar deden wij een oproepje aan onze lieve lezers wie er met ons een boek samen wilde lezen. Daar kwamen ontzettend veel leuke reacties op en intussen hebben we samen al heel wat titels verslonden. Vandaag verschijnt alweer de dertiende buddy online! Feelgoodfans Valerie en Jeanet lazen samen met Marleen het boek Grote kleine leugens van Liane Moriarty, een boek dat bij alle drie de dames al een hele tijd in de kast stond. Hoe is het samen lezen hun bevallen en wat is hun mening over het boek? Je leest het nu!

Door Marleen 

Zoals altijd stellen we onze lezeressen eerst eventjes aan je voor! 

Wie is Valerie?
Ik ben Valerie, 23 jaar en sinds kort afgestudeerd als verpleegkundige. Tegenwoordig werk ik bij een kinderspecialistische thuiszorg. Tijdens de onregelmatige diensten probeer ik zo veel mogelijk te lezen, daar haal ik mijn ontspanning uit en kan ik ontsnappen naar een andere wereld. Ik lees eigenlijk al veel sinds ik klein ben, al was dat verwaterd. Inmiddels is mijn leesinspiratie en drang om veel boeken te lezen weer terug bij af.

Wie is Jeanet? 
Ik ben Jeanet Moorman 49 jaar en werk bij de Bruna in Lochem. Ik ben een echte alleslezer, heb geen voorkeur voor een genre als het maar een goed boek is. Sinds ik Hebban ontdekt heb, kijk ik zelfs geen tv meer en lees ik alleen nog maar. Daarnaast doe ik veel vrijwilligerswerk bij verschillende natuurverenigingen.

Verwachtingen

Zoals gezegd lazen en bespraken de dames gezamenlijk Grote kleine leugens, een behoorlijk populair boek geschreven door Liane Moriarty. Deze titel is niet de eerste van deze auteur, intussen zijn er al zeven boeken van haar hand in het Nederlands verschenen.

Dames, is dit het eerste boek van deze auteur dat jullie hebben gelezen? Hoe lang stond het boek al in de kast? En wat zijn jullie verwachtingen? 

Valerie: Ik heb jaren geleden Het geheim van mijn man in het Engels gelezen. Toen was dat boek nog niet bekend in Nederland. Ik was daarna meteen fan! Ik zie ook steeds vaker goede recensies voorbij komen van andere boeken van Liane Moriarty. Dat zorgt ervoor dat ik nog meer boeken van haar wil lezen. Toch eerst maar even Grote kleine leugens afwachten. 

Marleen: Ik heb ook een hele tijd geleden Het geheim van mijn man gelezen. Helaas wist dat boek mij compleet niet te boeien, dus ik ben heel benieuwd hoe een ander boek van deze auteur mij gaat bevallen. Het boek staat nu denk ik een jaar in de kast. Ik heb 'm een keer besteld bij de boekenkraam.nl. En bij jullie? 

Valerie: Pfoe. Ik had het boek vorig jaar gekocht op de boekenmarkt in Deventer, dus bijna een jaar!

Jeanet: Ik had een leesexemplaar en deze stond dus al twee jaar op de plank. Vandaar dat ik het ook leuk vond om deze in de buddyread te lezen.Wat ik van het boek verwacht is humor en spanning, maar dat is flauw want dat staat ook op de voor- en achterzijde vermeld. Ik hoop dat ik me even in een andere wereld kan wanen, maar wel veel herkenbare situaties tegenkom. Ik heb nog geen boek van Liane Moriary gelezen maar ben er wel benieuwd naar. 

Valerie: Ik weet inmiddels niet meer waar het boek over gaat en wil er eigenlijk blanco in gaan. Ik verwacht ook zoals Jeanet humor en spanning, maar ben ook heel benieuwd of Liane de gebeurtenissen weer levend kan overbrengen. 

87eaf985a758d7e7cd6e2daab9fe7e2a.jpg

Samen lezen

Gezamenlijk lezen en dan ook nog redelijk tegelijk opgaan is niet heel erg makkelijk, zeker als iedereen ook nog stapels andere boeken op zich heeft wachten. Ondanks dat we niet helemaal gelijk opgingen, bespraken we het leesproces uit gebreid! 

Jeanet: Ik ben gisteren begonnen. Het leest wel makkelijk weg. Het zijn korte hoofdstukken, waardoor ik heel snel denk: even nog een hoofdstuk lezen tussendoor. Wel even wennen aan alle personen. Ben begonnen aan een soort spiekbriefje met namen, wie bij wie hoort en de namen van de kinderen. Maar is misschien helemaal niet nodig. Ik ben benieuwd naar het verleden van Jane. Verder zal ik niets verklappen haha! 

Valerie: Ik ben inmiddels begonnen. Het verhaal begint naar mijn idee hectisch en chaotisch maar wel grappig en dat ik nieuwsgierig word naar de rest. 

Marleen: Ik heb een paar bladzijdes gelezen vanmiddag maar werd toen weggeroepen haha! Ik ga denk ik morgenavond verder! Ik ben wel heel benieuwd! Jullie hebben me in ieder geval al wel nieuwsgierig gemaakt. 

Jeanet: Ik heb het boek bijna uit! Nog 60 bladzijdes Wat een leuk boek. Ik blijf maar lezen. En jullie? 

Valerie: Ik ben op de helft. Ik vind het ook een heerlijk boek! Leest heel makkelijk en vind het goed te volgen door de korte hoofstukken en dat elk hoofdstuk vanuit het perspectief van een personage is geschreven. 

Marleen: Ik heb de eerste 50 pagina's of zo nu gelezen maar heb er veel moeite mee om er in te komen. Vind het begin behoorlijk chaotisch en zat er met te weinig concentratie in om alle namen uit elkaar te houden. Ik denk dat ik er morgenochtend maar even voor ga zitten!

Valerie: Kan ik me ook weer iets bij voorstellen. De namen die bij die kleine gesprekjes horen als onderdeel van een verhoor door de politie, die zijn niet belangrijk. Uiteindelijk gaat het om Celeste Madeline en Jane.

Jeanet: Ik dacht ook in het begin: ik ga alle namen opschrijven. Man, vrouw en kind, maar dat was eigenlijk niet nodig, zoals Valerie ook al schrijft.

Marleen: Ik moet eerlijk zeggen dat als we deze buddy niet zouden doen ik het boek waarschijnlijk niet uit zou lezen. Ik heb na elk hoofdstuk echt de behoefte om iets anders te doen en lees eigenlijk met heel veel tegenzin.

87eaf985a758d7e7cd6e2daab9fe7e2a.jpg

Verfilming 

Grote kleine leugens is verfilmd als mini-serie door HBO, met actrices zoals Reese Witherspoon en Shailene Woodley. Wisten jullie dat er een serie van was gemaakt? En bedenken jullie altijd hoe bepaalde personages eruitzien? 

Valerie: Ja de serie ken ik. Die is al wel beschikbaar op de Amerikaanse Netflix!

Jeanet: Ik wist niet dat er een serie gemaakt was. Ik ben ook niet zo'n tv/filmkijker. Ik denk niet dat ik ernaar ga kijken. Ik lees 's avonds liever dan dat ik naar tv kijk. Maar wie weet als ik een leesdip krijg? 

Marleen: Ik was eigenlijk heel erg nieuwsgierig naar de serie, maar weet niet of ik hem nog ga kijken nadat ik het boek zo'n tegenvaller vond. Ik vond het wel leuk dat ik een bepaald beeld echt specifiek in mijn hoofd had, vind ze ook wel goed lijken eigenlijk. Jullie?

Valerie: Vaak bedenk ik wel hoe personages eruit zien. Dit keer zat ik te bedenken wie wie speelt in de serie omdat ik wel gezien had wie de hoofdpersonages speelden maar niet weet wie ze spelen.

Jeanet: Nee, ik doe dat niet, misschien wel leuk om een keer te doen. Wat grappig. Leuk gecast. Passen er goed bij (nadat we de acteurs erbij hadden gepakt)

87eaf985a758d7e7cd6e2daab9fe7e2a.jpg

Eindoordeel

En? Wat is het uiteindelijke oordeel geworden?

Jeanet: Ik heb het boek vier sterren gegeven. Ik vond het een heerlijk boek om te lezen, door de korte hoofdstukken was ik telkens geneigd er nog een te lezen. Halverwege bedacht ik ineens:  'O ja, iemand is vermoord, maar wie?' Dit bleef een verrassing tot het einde. Het verhaal zit goed in elkaar en ik bleef nieuwsgierig. Ik ga zeker nog een boek van Liane Moriary lezen en jullie? 

Valerie: Ik heb het ook vier sterren gegeven! Ik vond het leuk, de nieuwsgierigheid van wie er dood zou zijn kreeg bij mij de overhand. Daarnaast vond ik de nodige drama ook wel leuk om te lezen. 

Marleen: Ik vond het boek een grote flop, haha. Mijn oordeel is 2 sterren, maar vind het aan de ene kant ergens nog wel teveel. Dit was in ieder geval het laatste boek van Liane Moriarty dat ik heb gelezen! Ik heb geen enkel moment echt met plezier gelezen maar het einde was minder erg omdat er daadwerkelijk iets gebeurde. 

En wat vonden jullie van de buddy? 

Jeanet: Ik vond het leuk om te doen, alleen voor de volgende keer is het denk ik fijner om gelijk op te gaan, omdat je niet teveel kan schrijven in verband met spoilers enzo. En ik heb daarna alweer vijf boeken gelezen en dan moet ik telkens denken, hoe was dat ook alweer...

Marleen: Dat kan ik me voorstellen. Helaas komt het soms voor dat het boek erg tegenvalt en dat je dan niet zo snel door het boek heen gaat. Misschien goed om de volgende keer dan aantekeningen te maken? 

Jeanet: Ja, heb ik nu ook gedaan. Maar niet zo uitgebreid. Volgende keer ga ik gewoon langzamer lezen. Ik vind het voor jou alleen jammer dat je het niet goed vond. Maar het maakt het voor de buddyread wel weer leuk, die verschillende meningen! 

Marleen: Precies! 

Dankjewel Valerie en Jeanet voor de gezellige buddy en jullie bijdrage! Gelukkig is het boek jullie wel goed bevallen, helaas vond Marleen het boek niet zo'n succes. Ach, altijd leuk om gemengde meningen te lezen toch? Ben je benieuwd naar de uitgebreide meningen van de dames? De recensies van Jeanet, Valerie en Marleen lees je nu allemaal op Hebban. 

Heb jij al eens een boek van Liane Moriarty gelezen? Reacties op: Buddy read challenge #13: Valerie, Jeanet en Marleen lazen 'Grote kleine leugens'

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Liane Moriarty

Liane Moriarty

Liane Moriarty woont in Sydney met haar gezin. Ze brak door met haar vijfde roma...

Gesponsorde boeken