Meer dan 4,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid

Buddy read challenge #3 Valerie en Mandy

op 06 maart 2018 door

Op 16 januari deed We Love Feelgood een oproep aan haar lezers: wie daagt ons uit voor een buddy read? Er kwamen veel reacties op, waaronder de reactie van Valerie die graag een keer Versplinterd zou willen lezen met een van ons. Mandy hoefde niet lang te twijfelen. Deze buddy read moest ze doen, al was het alleen al omdat ze niet eens meer wist hoe lang dat boek al in haar kast stond te verstoffen. Kon ze gelijk weer een categorie afstrepen voor de Reading Challenge. Een afspraak werd gemaakt en hieronder kun je het resultaat lezen.

- door Mandy -

fd80eefca1ae97ba29727ab83386947d.jpg

20094bfeb8b659411791f9556d82744d.jpgOver Valerie

Ik ben Valerie en sinds kort afgestudeerd verpleegkundige. In alle vrije tijd die ik heb probeer ik zoveel mogelijk te lezen. Ik ben van kinds af aan al een grote lezer geweest. Tijdens de studie is dit vervaagd en sinds een kleine twee jaar heb ik het lezen weer flink opgepakt. Zo heb ik mij ook aangesloten bij de Hebban We Love Feelgood Club. Helaas niet al te goed voor mijn 'dit-wil-ik-nog-lezen-lijstje', want die groeit met de week. Toen de vraag kwam om een buddyread te doen met de club, heb ik mij aangemeld. Gezien ik meerdere boeken in de kast heb staan die al enige tijd stof aan het happen zijn, kon ik meerdere boeken aangeven om te lezen. Mandy heeft dus gereageerd om samen Versplinterd te lezen. Ik heb er veel zin in en ben heel benieuwd wat we er straks na de buddy read van vinden. 

Korte samenvatting Versplinterd

Vijf jaar geleden stortte Rachels wereld in toen bij een ongeluk haar beste vriend Jimmy overleed en zijzelf gewond raakte. Nu ziet ze de vriendengroep weer voor het eerst bij de bruiloft van haar ex Matt en zijn verloofde Cathy.

Als ze die avond Jimmy's graf bezoekt, wordt ze overmand door hoofdpijn en raakt buiten bewustzijn. Als ze bijkomt, blijkt haar leven heel anders te zijn dan ze zich herinnert: het ongeluk van vijf jaar geleden is nooit gebeurd, zij en Matt zijn nog bij elkaar en Jimmy leeft nog... Rachel kan het niet geloven, het is bijna te mooi om waar te zijn. 

Het samen lezen

Mandy: Ontzettend leuk dat je je hebt opgegeven om een buddy read te willen doen, en dan nog wel met dit boek! Het stond al zo lang in mijn kast, dat ik eigenlijk vergeten was waarom ik het boek ook alweer gekocht had. Toen ik de achterkant las naar aanleiding van jouw keuze, wist ik het meteen weer. Het lijkt mij zo’n boek waarvan je op voorhand al weet dat je er verliefd op gaat worden. En dan die kaft! Ik vind de kleuren zo mooi en die weerspiegeling roept meteen van alles bij me op! Waarom was Versplinterd jouw keuze?

Valerie: Versplinterd werd meteen op mijn 'dit-wil-ik-nog-lezen-lijstje' gezet nadat ik meerdere mooie recensies tegen kwam over het boek. Destijds hebben deze recensies mij aangesproken om het boek te lezen in plaats van de achterflap. Toen ik het vorig jaar tegenkwam op de boekenmarkt in Deventer voor een mooie prijs, heb ik geen seconde getwijfeld en het boek mee naar huis genomen. Echter heb ik er tot nu nog geen tijd voor gehad om het te lezen en deze buddy read vond ik een mooie gelegenheid.

Nu ik de korte samenvatting opnieuw lees ben ik heel benieuwd hoe het verhaal zich gaat vorm geven en welk gevoel dit boek mij zal geven. Ik ben nog niet bekend met boeken van Dani Atkins, maar hoor er wel goede verhalen over. Ben jij bekend met boeken van haar?

Mandy: Nee, ook voor mij is de schrijfster nieuw, ik heb nog niets van haar gelezen. Inmiddels ben ik een flink stuk onderweg in het boek en wow, best wel heftig! Ik vind het onderwerp erg origineel gekozen en man, wat heb ik te doen met Rachel! Ze houdt zich echt goed onder alles wat ze meemaakt. Ik zou allang in paniek zijn geraakt denk ik. Ik vind het boek dus best wel spannend en dat maakt dat het lekker weg leest. Hoe ervaar jij dat?

Valerie: Het leest vrij snel en makkelijk. Denk niet dat ik lang nodig zal hebben om het boek uit te lezen. De onwetendheid en nieuwsgierigheid zorgen er voor dat ik sneller wil doorlezen.

Ben alweer in een stuk waarvan ik denk dit past beter bij het verhaal. Terwijl hiervoor echt een hoofdstuk was dat ik misplaatst vond. Ik ben heel benieuwd hoe het verder gaat.

Mandy: Ja, ik herken wat je bedoelt. Ook ik had een moment dat ik even moest schakelen. Maar die puzzelstukjes vallen nog wel op hun plek. Dat had ik wel in ieder geval, al blijft er een hoop onverklaarbaar, maar goed, ik heb het boek ook nog niet uit, dus misschien komt ook dat nog. Wat vind jij van de personen die een rol spelen in het boek? Matt bijvoorbeeld, haar vriendje, ik krijg zo’n naar gevoel van hem. Hij is heel jaloers, niet zonder reden blijkt achteraf, maar doet dan vervolgens precies hetzelfde en nog erger ook. Maar gewoon heel het gevoel dat hij bij mij oproept is vervelend. Jimmy daarentegen en haar vader zijn weer hele liefdevolle mensen. Heb jij ook dat soort gevoelens bij de bijpersonen?

Valerie: Ik vind het aantal personen dat een rol speelt in het boek wel passend. Ze hebben allemaal wel een rol in het verhaal. De een wordt wel meer uitgesproken dan de ander. Matt vind ik bloedirritant in het verhaal. Ik associeer hem met een rijke arrogante persoon, die denkt dat hij alles kan maken. Ook mede door wat hij tegen het einde van het verhaal tegen Rachel zegt. Ik vind Jimmy echt een schat en aandoenlijk.

Uiteindelijk ging ik vrij snel door het verhaal heen en was ik ook zo bij het einde. Ik vond het einde echt sneu en ergens wel passend. Het zorgde ervoor dat alle puzzelstukjes op zijn plaats vielen. Het verhaal krijgt hierdoor wel een andere dynamiek, maar ik had iets heel anders verwacht eerlijk gezegd. Is jouw verwachting uitgekomen?

Mandy: Nee, eigenlijk totaal niet en dat vind ik heel jammer. Het boek stevende echt op een vijf sterren af voor mij. En toen kwam dat laatste hoofdstuk: voor mij een anticlimax. Niet dat ik iets buitengewoons en onverklaarbaars had verwacht, maar toch wel meer dan dit. Het hele boek word je in het ongewisse gelaten en dan maakt de schrijfster zich er zo makkelijk vanaf. Ik zag dit echt niet aankomen! Maar dan in de negatieve zin van het woord. Toch moet ik zeggen dat ik er twee dagen nadat ik het boek heb dichtgeslagen, nog steeds mee bezig ben, dus aan de andere kant heeft de schrijfster haar doel wellicht toch bereikt. Het is dan ook niet een boek dat ik snel zal vergeten. Hoe is dit voor jou?

Valerie: Ik ben het met je eens. Waarschijnlijk doordat het laatste hoofdstuk zo onverwachts is, blijft het in je hoofd spoken en blijf je langer met het boek bezig dan geliefd is. En ergens daardoor vind ik het boek ook wel weer bijzonder.

Conclusie

De verwachtingen voor dit boek lagen hoog door de flaptekst en de goede recensies die al eerder over dit boek geschreven zijn. De schrijfster was voor ons beiden nieuw, maar de schrijfstijl pakte goed uit en beviel ons beiden. Het boek was dan ook snel uit. Er komen veel personen in het boek voor, maar ze hebben allemaal hun eigen bijdrage en de hoeveelheid stoort niet. Wat wel stoort is de arrogantie van vriendje Matt. Al maakt haar andere vriend Jimmy dat weer helemaal goed. Tot zover de positieve kanten van het boek, want we mogen wel stellen dat het einde helaas iets anders uitpakte dan we verwachtten en dat we allebei lichtelijk teleurgesteld daarover zijn.

Na deze leuke ervaring om met elkaar het boek te lezen, hebben we allebei een recensie geschreven. Hier kun je de recensie van Valerie lezen en hier de recensie van Mandy. 

Hebben jullie Versplinterd gelezen? Zijn jullie het met Valerie en/of Mandy eens of hebben jullie een heel andere mening? Laat het ons in een reactie hieronder weten.


Reacties op: Buddy read challenge #3 Valerie en Mandy

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Dani Atkins

Dani Atkins

Dani Atkins is geboren en getogen in Londen. De vele uren die ze in de Londense ...