Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddy read De geheimen van Roscarbury Hall

op 23 november 2018 door

Als een roman wordt aanbevolen door Cathy Kelly zijn we natuurlijk direct geïnteresseerd. Dus toen we de mogelijkheid kregen om De geheimen van Roscarbury Hall van Ann O'Loughlin te lezen voor een buddyread stonden Renate en Helma vooraan. Helma las eerder al De vrouw van de rechter van dezelfde auteur voor een Hot or Not en vond dat een regelrechte hot. Voor Renate was het een eerste kennismaking met de auteur. We waren benieuwd welke geheimen Ann O'Loughlin voor ons in petto had.

- door Renate en Helma -

e4a809c88f41c69c29bf4386c5e9fc9d.png

De zussen Ella en Roberta O’Callaghan leven in verschillende vleugels van een vervallen landhuis op het Ierse platteland. De Amerikaanse Debbie is op zoek naar haar biologische moeder. Ze heeft niet lang meer te leven en hoopt te ontdekken wie ze is. Haar zoektocht brengt haar bij een klooster in Ierland, maar daar vindt ze in eerste instantie enkel leugens en vijandigheid. Uiteindelijk komt ze meer te weten over haar moeder en brengt tegelijkertijd een adoptieschandaal aan het licht dat zowel de gemeenschap als de ruziënde zussen zal verbijsteren. 

Het boek heet met recht De geheimen van Roscarbury Hall want het zit bomvol geheimen, waar de grootste roddeltante van het dorp, Muriel Hearty, graag het naadje van de kous van wil weten. Daardoor geïnspireerd hebben wij onze buddy read gegoten in de vorm van een Wist je dat .... rubriek.

Wist je dat ...

  • Dit eigenlijk het debuut is van Ann O'Loughlin en de originele titel The ballroom café is en dat er meer dan 250.000 boeken van zijn verkocht?
  • Ella en Roberta volkomen langs elkaar heen leven in hetzelfde landhuis en na een vreselijke gebeurtenis al jaren niet meer met elkaar spreken en alleen maar communiceren via grimmige briefjes die ze voor elkaar achterlaten op het tafeltje in de hal?
  • Ella in de voormalige balzaal van het landhuis, tot afgrijzen van Roberta, een theesalon opent om uit de financiële problemen te komen?
  • Ella daarbij hulp krijgt van de ongeneeslijk zieke Amerikaanse Debbie, die op zoek naar haar biologische ouders, in het dorp terechtkomt?
  • Debbie tijdelijk onderdak vindt bij de grootste roddeltante van het dorp, Muriel Hearty?
  • de chocolade- en citroencakes die Ella in het theehuis serveert, je het water in de mond laten lopen?
  • Ella een hele verzameling aan prachtige broches heeft geërfd, die haar vader voor speciale gelegenheden voor zijn vrouw liet maken in Amerika?
  • elke broche haar herinnert aan die speciale gebeurtenissen en ze die die broches nu draagt tijdens haar eigen speciale gelegenheden?
  • de schimmige adopties naar Amerika die in dit boek besproken worden in die jaren echt door de nonnen werd gedaan?
  • de zoektocht naar biologische ouders voor veel Amerikanen best lastig was, omdat er vaak een dubbele administratie werd gevoerd?
  • het boek je ook echt laat nadenken over de gebeurtenissen?
  • Debbie met haar zoektocht de aanzet geeft voor de ontrafeling van alle geheimen als ze terecht komt bij het klooster van de Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid, waar Moeder Assumpta de scepter zwaait?
  • ook de liefde in de geheimen van de twee zussen een hele grote rol speelt?
  • er nog veel meer gebeurt in het boek waar we niets over kunnen zeggen omdat we dan te veel spoilers weggeven?
  • je dus gewoon zelf het boek moet gaan lezen om achter de geheimen te komen?
  • je daar echt geen spijt van zult krijgen?

e4a809c88f41c69c29bf4386c5e9fc9d.png
Conclusie

We hebben allebei genoten van het boek en met name de illegale adopties en hoe de biologische moeders werden behandeld door de nonnen was schokkend om te lezen. Zeker als je bedenkt dat dit op ware feiten is gebaseerd. Wat we allebei niet erg geloofwaardig vonden was het feit dat Roberta en Ella jarenlang in hetzelfde huis bleven wonen, terwijl ze elkaar niet konden luchten of zien en alleen met elkaar communiceerden via briefjes. En als je uiteindelijk de reden daarvoor weet, snap je het eigenlijk nog minder. Wij zouden zelf allang zijn verhuisd. En dan het verhaal van Debbie. Je blijft tot het laatst hopen op een wonder. Of dat wonder geschiedt en de bekendmaking van alle geheimen er uiteindelijk voor zullen zorgen dat Roberta en Ella weer samen door een deur kunnen? Daarvoor moet je toch echt zelf het boek gaan lezen. En zoals we hierboven al aangaven: je zult daar geen spijt van krijgen.

Lees hier de recensie van Renate en hier die van Helma.

Hebben jullie De geheimen van Roscarbury Hall gelezen? Wat vonden jullie van het boek?



Reacties op: Buddy read De geheimen van Roscarbury Hall

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Ann O'Loughlin

Ann O'Loughlin

Ann O’Loughlin is in Ierland een gerenommeerd journalist. Ze werkte o.a. v...