Meer dan 4,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddy read: Jouw perfecte jaar - Charlotte Lucas

op 25 november 2017 door

Het is Feelgood week op Hebban. Naast onze spot zijn er extra Feelgood artikelen op Hebban. Maar we blijven ook lekker buddylezen. Nathalie en Marieke lazen Jouw perfecte jaar van Charlotte Lucas. Een boek dat je zo zou willen kopen vanwege het mooie uiterlijk. De zijkant van de bladzijdes zijn namelijk Hebban-Feelgood-roze!

Korte samenvatting:
Een heel jaar lang alleen maar fijne afspraken in je agenda, zoals 'picknicken met beste vriendin', 'lezing van lievelingsauteur - kaarten liggen voor je klaar bij de kassa', 'taart eten in het Petit Café'. Zou dat geen fantastisch cadeau zijn?
Precies dat cadeau krijgt Jonathan, de hoofdpersoon in 'Jouw perfecte jaar', op nieuwjaarsmorgen. Alleen weet hij zeker dat de agenda die hij aan zijn fietsstuur vindt niet van hem is. Voor het hele jaar staan er al allerlei afspraken in geschreven.
Het handschrift herinnert hem aan dat van zijn moeder en maakt iets in hem wakker waardoor hij zich verantwoordelijk voelt om de eigenaar van de agenda te vinden. Dat moet toch niet zo moeilijk zijn voor iemand met zo'n
gestructureerde geest als de zijne?

Nathalie
Leuk Marieke dat we weer samen een buddyread doen. Het verhaal, op 1 januari een volgeplande agenda vinden klonk voor mij aanlokkelijk. Lijkt mij best fijn idee, een agenda voor het komende jaar vinden met allemaal leuke afspraken en spreuken. Toen ik het boek kreeg had ik ook al meteen de wow factor. Het boek heeft een harde kaft en lila bladzijde uiteinden, echt héél mooi. Alleen hierom al vind ik het meteen een tof boek.
Ik ben al begonnen aan de eerste bladzijdes, kon niet wachten en ik vind het ook heel leuk dat het verhaal zich in Hamburg afspeelt. Ik ben hier nog nooit geweest, maar ik ben gek op Duitse steden en een stedentrip naar Hamburg staat nog hoog op mijn bucketlist.

Marieke:
Erg leuk dat je dit boek hebt uitgekozen voor ons. Het boek ziet er echt prachtig uit, het nodigt absoluut uit tot lezen. Wel moest ik even schakelen toen Jonathan het had over de Duitse vertaling van Harry Potter. Ik was even vergeten dat het verhaal zich in Duitsland afspeelde.
Maar het leest lekker, de hoofstukjes zijn niet zo lang en er is veel afwisseling doordat de verhaallijnen van Jonathan en Hannah constant afwisselen. Dat is leuk, maar ik kom daardoor toch wat moeilijk in het verhaal, het bouwt wel heel erg rustig op. Hoe ging dat bij jou?

Nathalie:
Het begin vond ik ook even wennen. Ik die Jonathan echt zo’n lulletje en die vriend van Hannah vind ik ook driemaal niets. Moest er echt even in komen. Wel leuk hoe de schrijfster zo toch een beeld kan scheppen. Want na één derde, als je als lezer de personages hebt leren kennen gebeurt er iets waardoor je wel meer dingen gaat begrijpen over de personages. Maar wel héél heftig opeens. Met een klap komt er een draai in het verhaal. Mooi. Dit had ik helemaal niet aan zien komen.

Marieke:
Je hebt gelijk, de schrijfster heeft de personages goed neergezet, met de karaktereigenschappen nogal uitvergroot.
Ik was eigenlijk wel blij dat er een flinke twist kwam in het verhaal, juist omdat het wat langzaam opgang kwam gaf dit het verhaal wat pit. Ik zag die twist ook niet aankomen, maar ik snapte wel dat er iets moest gebeuren, omdat anders de twee verhaallijnen niet samen konden komen.

Wat ik erg leuk vond, was om te zien hoe Jonathan begint te veranderen, mede door de mensen die hij ontmoet en dat hij zich meer openstelt. Hij is lang erg kortzichtig en dat hij zo treuzelt met die uitgeverij daar kreeg ik wel de kriebels van. Ik heb wel vaker dat ik een hoofdpersoon een schop onder zijn kont wil geven: Kom op man! Neem je verantwoordelijk heid en maak een keuze! 
Maar die Hannah kan er ook wat van, die had voornamelijk veel zelfmedelijden. Echt sympathie voor de hoofdpersonen komt dan ook pas laat in het boek, dat is wel jammer. Wel vind ik Leopold een leuk (bij)-persoon, die bracht een hoop humor en wijsheid met zich mee.
Hoe vond jij de karakters in het boek?

Nathalie:
Na één derde van het boek komt het verhaal pas echt op gang, en wordt het steeds mooier en mooier. De boodschap LEEF NU en doe dingen eens anders is er mooi in verweven. De personages vind ik leuk en veelzijdig, ze hebben hun eigen karaktertrekken.
Ik vind Jonathan steeds leuker en leuker worden. Hij verandert van een teruggetrokken persoon die alleen aan zichzelf denkt naar een persoon die zich realiseert dat hij anderen kan helpen. Ik vind het wel logisch en bij hem passen, dat getreuzel. Maar inderdaad, af en toe wil ik hem ook wel even een zetje geven en roepen: 'nu actie ondernemen!'
Met Hannah, ze heeft zo’n romantisch wereldbeeld dat alles altijd wel weer vanzelf goedkomt. Wel heel hard voor haar dat ze dan die harde les krijgt om te moeten inzien dat niet alles altijd zo gemakkelijk is voor iedereen.

Ik vind de gedachte achter die agenda zo mooi. Ik wil ook zo’n agenda vinden haha. ik vond het een heerlijk en heel mooi verhaal. Ik ga die Charlotte Lucas in de gaten houden. Zou jij het ook niet leuk vinden, om zo'n agenda te vinden?

Marieke
Nou dat zou best wel handig zijn. Even niet meer zelf nadenken, maar gewoon een planning volgen. Allemaal nieuwe leuke dingen beleven, het klinkt bijna te mooi om waar te zijn.

Die naam Charlotte Lucas, gaat er al een belletje rinkelen? Het is een pseudoniem, maar wel heel leuk gekozen. (Zij is de beste vriendein van Elisabeth Bennet uit Pride en Predjudice). Eigenlijk jammer dat daar niet iets van is terug te vinden in het boek. Hannah had best even een boek kunnen lezen ofzo. Maar ik ben het met je eens, een schrijfster om in de gaten te houden.

Ik heb me prima vermaakt met dit boek en zet het nu op een centrale plek in de boekenkast, kan die daar mooi staan wezen.

Conclusie:
Een leuk boek waarin je de personages langzaam ziet veranderen en groeien. Ook een heftige ondertoon, die de mooie boodschap: 'Leef nu en doe dingen eens anders!' in je oproept.
Het verhaal komt heel langzaam op gang, maar er zit een wenteling in die je dan plotsklaps helemaal het verhaal in sleurt en niet meer los laat. Een boek om lekker bij weg te dromen en om het met een goed gevoel dicht te slaan bij uitlezen.

Lees ook de recensies van Marieke en Nathalie.Reacties op: Buddy read: Jouw perfecte jaar - Charlotte Lucas

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Charlotte Lucas

Charlotte Lucas

Charlotte Lucas is het pseudoniem van Wiebke Lorenz. Ze is geboren in Düsse...