Meer dan 4,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddy read: Mijn slechtste beste vriendin

op 22 november 2017 door

Een extra buddyread voor Renate en Marieke. We kregen de vraag of we Mijn slechtste beste vriendin wilden lezen. De titel nodigde zeker uit en zo beleefden we een relatie tussen vriendinnen die we nog niet eerder hadden gezien.

Korte samenvatting
Toen dikke Sally nog het kleine mollige Sallietje was, blonk ze al uit in etterigheid. Zo'n kind aan wie je meteen een rothekel hebt, dat andere kinderen aan de haren trekt en op de speelplaats omverduwt. Zo eentje dat met tennis moedwillig de bal naar je hoofd mept, en dan venijnig 'sorry!' roept. Die liever gelijk heeft dan vrienden.

Niemand van ons zegt wat we echt over haar denken. Toch niet in haar opgeblazen gezicht.
Mijn slechtste beste vriendin gaat over milde Michelle, lesbische Nikki, perfecte Helena, dikke Sally en mijzelf. Wij delen alles, vooral veel geheimen (die we uiteraard doorvertellen). Zodra ik vermoed dat ik ook mijn eigen man met een van hen moet delen, worden er voor het eerst een paar dingen hardop gezegd.

Quotes bekende Vlamingen:

  • "Grappig, ontroerend, vaak genadeloos typerend. Alweer een stap in de richting van vrouwen-begrijpen." - Goedele Liekens
  • "Humoristisch en authentiek. Alleen Ilse Beyers kan zo vlijmscherp schrijven over vrouwen." - Geert Hoste
  • "Puur entertainment! Broekpissen van het lachen en een verrassend plot. Moet een tv-soap worden!" - Gert Verhulst

*************************

Marieke:
Renate, we mogen weer! Altijd leuk om met jou een boek te gaan lezen. Mijn beste slechtste vriendin belooft een hoop, als ik de quotes van de Bekende Vlamingen op het boek mag geloven. Ik ben benieuwd, ik hoop op een hilarisch boek waarbij ik van de bank rol. Wat heb jij voor verwachtingen?

Renate:
Net als jou heb ik hoge verwachtingen van dit boek. Dat komt ook door de quotes van Bekende Vlamingen. Dus kom maar op!
Ik vind het ook leuk om een boek van een Vlaamse schrijfster te mogen lezen, leer ik weer wat woorden van, die altijd een keer van pas komen. Wat vind jij nu van dit boek, nu je al aan het lezen bent? Ik weet nog niet wat ik van die vriendschap moet vinden hoor.

*****************************
Marieke:
O Renate help, in wat voor boek zijn we nu weer terecht gekomen? De eerste hoofdstukken zijn zo negatief, dat de lust om verder te lezen me wel een beetje vergaat. Er zijn geen pauzes, de ene sneer na de andere vult de bladzijdes, de ene nog gemener dan de andere en dan net als ik het boek in een hoek van de kamer wil smijten komt er ineens een heel mooi hoofdstuk over Jacob, of tenminste een redelijk normaal hoofdstuk.
Ik lees dus toch maar even door, maar het is tot nu toe een heel vreemd boek.

Renate:
Die quotes op de achterkant hebben mij wel zwaar op het verkeerde been gezet hoor.
Ja, het is behoorlijk negatief. Ik moest tijdens het lezen wel erg aan Het Goede doel denken met het liedje Vriendschap is een illusie.
Ik hoop toch dat mijn vriendinnen niet achter mij rug om zo over mij praten, haha. Wat een rare vriendschap hebben die personen in dat boek zeg, zo ga je toch niet met elkaar om. Al dat valse geklets.

Er zitten wel leuke stukjes in hoor, leer ook weer wat Vlaams maar tot nu toe zeker een vreemd boek. Het gaat vast nog wel een bepaalde kant op, ik ben benieuwd.

Marieke
Oke, het centrale punt in het boek is het etentje. Daar zijn dan ook twee hoofdstukken van en daar gaat een hoop mis (en er gaat een hoop wijn doorheen). Gelukkig krijgt het boek ineens wat meer vaart en verhaal, maar echt leuk wordt het nergens.
Er wordt nu duidelijk wat er allemaal mis is gegaan en dan gaat het nog een graatje erger mis om tenslotte tot een soort van einde te komen, een staakt het vuren.
Aan het einde van het boek heb ik dan een gevoel van: wat heb ik nu precies zitten lezen? Ik weet niet helemaal wat ik met dit boek moet en ook niet wat de schrijfster ermee wil bereiken.

Kan ik nog iets vinden in dit boek wat wel leuk is? Ja: De lijst met uitspraken van Sally, helemaal aan het einde. (Of is dat misschien leuk omdat het boek dan uit is?).
Het mag duidelijk zijn, mijn favoriete boek van 2017 is het niet.

Renate:
Ik vind het heel moeilijk. Tuurlijk waren er af en toe leuke stukjes, maar na het lezen van dit boek ben ik blij met mijn vriendinnen.
Ook denk ik dat ik door de quotes van de bekende Vlamingen  Gert van Samson en Goedele Liekens totaal op het verkeerde been ben gezet, waardoor ik teveel van het boek verwachtte, wat het leesplezier minder leuk maakte.

De lijst met uitspraken van Sally vind ik dan wel weer grappig, wat een aparte uitspraken had die zeg.

Marieke:
Je hebt gelijk, die quotes scheppen hoge verwachtingen die niet worden waargemaakt.
Waar gaat het toch mis in dit boek. Ik heb net het eerste hoofdstuk terug gelezen. Het is nog steeds negatief, maar als ik er los een quote uit haal, dan zou die als grappig kunnen worden gezien.

"Van alle mensen in de brasserie is zij de lelijkste. En de dikste. Toch zei ik toen we elkaar begroetten dat ze er stralend uitzag. Omdat ik wil dat ze dik blijft. Dat ze dat veel te krappe jurkje blijft dragen waardoor ze er als een walrus uitziet." (blz 9!)

Is het omdat het constant zo doorgaat? Het is een cynische humor die ik kennelijk niet begrijp. Het is teveel, elke situatie wordt negatief uitgelegd. Ik had toch graag wat meer positiviteit willen zien.

"We hebben allemaal gezegd hoe mooi we haar nieuwe badkamer vinden, terwijl je duizelig wordt van de tegelzetting alleen. het is een spuuglelijk ding, je zou het liefst je tuinslang erop aansluiten en in de hal douchen". (blz 57)

Daar had ik een tag aan gehangen. Het is een stukje waar ik dan nog wel de humor van in zou kunnen zien, ware het niet dat er geen einde komt aan de negatieve uitspraken die de hoofdpersonen doen. 

Renate:
Gelukkig heb je niet alles getagd, maar sommige zinnen zijn wel grappig, maar snap dat hele negatieve ook niet.
Wel denk ik dat als die quotes niet zo positief waren geweest, ik er met een heel ander gevoel in gestapt was. Of ik snap vrouwen gewoon niet, dat kan natuurlijk ook.
Wel denk ik dat een ander boek van haar best leuk kan zijn. Ik ga er dan gewoon helemaal blanco in.

Conclusie
Het idee van 'valse' vriendinnen is best een goede basis voor een boek, maar we hadden toch graag wat positieve vooruitgang gezien. Deze hoofdpersonen lijken niet te veranderen, ze doen al zolang alsof en zitten zo vast in hun gedrag.
We vinden het echt jammer, want het beloofde een hilarisch boek te worden maar het cynisme heeft de overhand gekregen. Helaas een boek wat we niet met een goed gevoel hebben dichtgeslagen.

Hier vindt u de recensies van Marieke en RenateReacties op: Buddy read: Mijn slechtste beste vriendin

Meer informatie

Gerelateerd

Over