Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddy read: Ontbijt op Bed

op 30 september 2017 door

In de serie van buddyreads #leesuiteigenkast plaatsen we vandaag de laatste. Marleen en Marieke hadden eigenlijk een ander boek in de planning, maar dat bleek toch niet zo geschikt. En daarom kozen ze voor Ontbijt op bed van Eleanor Moran.

Korte samenvatting:
De 31-jarige Amber gelooft niet meer in de liefde. Toen ze haar moeder als jong meisje betrapte met een andere man kreeg haar gevoel voor romantiek al een flinke opdonder en nu heeft haar man overspel gepleegd. Inmiddels heeft Amber haar trouwfoto's weggestopt op zolder, haar bruidsjurk verkocht op eBay en een scheiding aangevraagd. En aangezien ze geen enkele behoefte heeft om haar liefdesleven uit het slop te halen, besluit ze zich te storten op iets anders: haar carrière. Amber weet een felbegeerde baan te veroveren als kok in de keuken van een befaamde chef, Oscar Retford, wiens temperament al even legendarisch is als de prachtige gerechten die hij creëert. Amber vindt het niet erg dat ze keihard zal moeten werken om zich te bewijzen, zo hoeft ze tenminste niet na te denken over haar frustrerende liefdesleven. Haar samenwerking met de heetgebakerde Oscar veroorzaakt echter algauw vonken in de keuken. En alsof dat nog niet lastig genoeg is, loopt Amber haar ex plotseling tegen het lijf!

Marieke: 
Leuk Marleen, dat we samen een boek uit eigen kast gaan lezen. Ik ben blij dat we nog een back-up exemplaar konden vinden, want het boek Schitterende Ruïnes, dat was toch niet helemaal wat ik ervan verwachtte.
Ontbijt op bed heb ik vorig jaar bij het Boekenfestijn gekocht. Het ziet er aantrekkelijk uit en het had een heel klein prijsje, dat kon ik toen niet laten liggen. Hoe lang staat het boek bij jou op de plank?

Marleen:
Ik denk dat het boek ook sinds vorig jaar bij mij in de kast staat, ook aangeschaft op het Boekenfestijn. Ergens ben ik wel blij dat ik niet 'verplicht' aan Schitterende ruïnes hoefde te beginnen, maar ik ben nu wel extra benieuwd! Maar goed, we zijn dit boek dus gaan lezen. Wat vond je ervan? Ik vind de cover in ieder geval wel lekker vrolijk en speels! 

Marieke:
Leuke vrolijke cover, zeker weten. Ik had geen verwachting toen ik begon met lezen. De cover geeft echt een chicklit gevoel. Dat maakte het boek niet helemaal waar. Het begint al verdrietig doordat ze net is gescheiden. Dan het werk wat ze gaan doen in een keuken a la Gordon Ramsay (gaat het er werkelijk zo aan toen? Ik zou het geen dag uithouden). Maar kennelijk is de liefde voor haar vak (chefkok) groter dan de bagger die ze over zich heen krijgt terwijl ze in zo'n haute cuisine keuken werkt.
Dan de relatie die ze krijgt op het werk, dat kan niet goed gaan.
Ik werd niet heel erg blij van het boek. Er zitten best veel serieuze onderwerpen verstopt in het verhaal. Overspel, ouder/kind relatie, openheid, verdriet en onzekerheid. Gelukkig ook wel humor. Het heeft dan wel weer een mooi afgewerkt einde, als Amber eindelijk eens een goed gesprek heeft met haar ouders. Hoe is het lezen bij jou gegaan?

Marleen: 
Ik ben het helemaal met je eens. Het is zeker geen standaard chicklit. Ik vond de personages op zichzelf ook helemaal niet leuk. Amber vond ik veroordelend en een hele slechte vriendin en jeetje wat is Oscar een zak van een vent! Ik werd halverwege de personages ook zo zat dat ik eigenlijk geen behoefte had om verder te lezen. Het kostte behoorlijk wat moeite om de laatste 150 pagina's uit te lezen. 
Ik weet niet of ik het zou kunnen uithouden in zo'n keuken. Sowieso heb ik een hekel aan koken, maar ik zou het wel leuk vinden om een tijdje onder zo'n druk te moeten presteren. Het boek is in ieder geval wel een goed kijkje hoe het er aan toe gaat, al betwijfel ik of het zo daadwerkelijk gaat. Met al het vlees en reststukjes van konijntjes en varkentjes is het boek in ieder geval niet geschikt voor veggies, mijn maag draaide af en toe een rondje! Hoe heb jij dat ervaren? 

Marieke:
O die arme diertjes. Nee dat had van mij niet zo plastisch gehoeven. De schrijfster probeert het nog een beetje te redden door Oscar en Amber naar een boerderij te sturen waar de dieren een goed leven hebben, maar het kwaad was al geschied. Ook laat ze Amber vegetarische gerechten maken (die het heel goed doen), maar het is een beetje mosterd na de maaltijd. (tjee ik schiet lekker in de tegeltjeswijsheden).
Ik heb me op zich nog wel vermaakt met het boek, maar ik vond het geen topper. 
De volgende keer dat we samen gaan lezen hoop ik op een boek waar ik wel blij van wordt. Deze gaat binnenkort naar de minibieb hier in de buurt.

Marleen:
Ja, we moeten dan echt op zoek gaan naar een toppertje! Ik denk dat ik mijn exemplaar ook maar naar een minibieb ga schenken. Het is een leuk boek voor tussendoor, maar niet direct een aanrader. Daarvoor hebben we al veel te veel mooie boeken dit jaar gelezen! Het was in ieder geval gezellig dat we samen een boek hebben gelezen én we hebben weer een boek gelezen uit eigen kast! 

Conclusie:
Een lekker boek voor tussendoor. Zeker geen standaard chicklit en niet geschikt voor vegetariers, maar voor wie een verhaal zoekt die een kijkje geeft in een echte sterren keuken, dan is dit een passend boek.

De recensies van Marieke en Marleen lees je hier en hier. Had jij al eens van dit boek gehoord? Reacties op: Buddy read: Ontbijt op Bed

Meer informatie

Gerelateerd

Over