Buddyread: Buitenspel gezet - Kyra Rutgers

op 30 augustus 2018 door

Om te voorkomen dat Renate en Lore na het WK in dat gigantische voetbal-zwarte gat zouden vallen, lazen ze Buitenspel gezet van Kyra Rutgers. Op deze manier wisten ze perfect de zomer door te komen totdat het nieuwe voetbalseizoen afgetrapt werd. 

- door Lore en Renate -

f89d4f8d9912360b660a1ac5fbedcdb6.jpg

Over Buitenspel gezet

In Buitenspel gezet van Kyra Rutgers verhuist Olivia met haar man en trainer/coach Jay mee naar Cyprus. Buitenspel gezet is een lekker boek voor aan het zwembad voor iedereen die wil meebeleven hoe de Sylvies en Sabia’s van deze wereld zich bewegen, waarbij de alledaagse relatieproblemen en vrouwelijke onzekerheden het tegelijkertijd herkenbaar maken voor veel lezeressen.

Het lezen

Lore:
Hoi Renate, Gezellig dat we samen Buitenspel gezet mogen lezen. Na het leuke WK toch een goede afsluiter. Kyra Rutgers was voor mij een onbekende auteur. Ik was dan ook heel benieuwd. Een voetbalvrouw die een boek schrijft over voetbalvrouwen, spannend! Had jij al van haar gehoord of eerdere columns van haar gelezen? 

Renate: 
Moet eerlijk zeggen dat ik nog nooit eerder van haar gehoord had, en dus ook geen columns van haar had gelezen. Hoewel ik wel vaak de Flair las, maar dan heb ik vast die link niet gelegd. 
Wel geinig idee een voetbalvrouw die over dat leven schrijft, zo krijgen we toch een kijkje in een wereld die we vast niet zo goed kennen, en vast ook een ander beeld van de voetbalvrouwen.

Lijkt mij ook lastig hoor zo met je voetballer weg van je familie en vrienden en dan wat opbouwen, hoe lijkt jou dat? 

Lore:
Om eerlijk te zijn, dat lijkt mij helemaal geweldig! Ik zie mezelf echt in het buitenland wonen. Spijtig genoeg zal het altijd bij een idee blijven, mijn vriend zou dit nooit zien zitten. Het lijkt mij geweldig om zo'n zalig leven te hebben als Kyra beschrijft in het interview. Ik snap dat het niet altijd zo zal zijn, maar ik word soms wel wat depressief van het leven hier in België. Ik heb echt genoten van deze goede zomer. Zo zou het voor mij altijd mogen zijn. 

Ik vond de beschrijving van de voetbalvrouwen heel leuk. Het lijken zo allemaal huwelijken die gedoemd zijn. Bij de voetbalvrouwen worden de clichés wel echt heel hard bevestigd. Aan de ene kant had ik gehoopt dat Kyra de clichés misschien zou weerleggen. Dan was het wel wat saaier geweest natuurlijk. Uiteindelijk ben ik toch blij dat ze voor de cliché-vrouwen gekozen heeft. Wat vond jij van de keuze voor haar vrouwen? 

Renate:
Hahaha, maar je zal dan als voetbalvrouw je man volgen naar Engeland, dan ben je qua weer echt niet beter af als bij ons in België en Nederland, dat mooie weer en de luxe dat maakt in dit boek natuurlijk echt een hoop goed. 

De vrouwen die ze koos vond ik erg leuk, juist ook omdat sommige vrouwen eigenlijk toch wel best wel sterke vrouwen waren, die ook wel voor zichzelf opkwamen en afhankelijk werden. Zo vond ik die Russische moet haar naam nog even opzoeken een leuk mens. En die mannen wat vond jij daarvan dan? 

Lore:
Daar heb je wel gelijk in. De vrouwen durven echt wel voor zichzelf opkomen. Al zijn er ook die enkel voor de luxe bij hun man blijven. De mannen zijn al net hetzelfde. Er zijn er die alles willen doen voor hun vrouw, maar er zijn er ook die alleen maar liegen en bedriegen. Het lijkt me toch een moeilijk wereldje. Ik vind het mooi dat er uiteindelijk toch een relatie standhoudt. Zelfs in deze schijnwereld bestaat echte liefde nog. Ik wordt door het interview wel nieuwsgierig naar welke personages en momenten er echt gebeurd zijn en welke complete fictie zijn. 

Ondanks de voetbalachtergrond komt de voetbal zelf weinig tot niet aan bod in het verhaal. Dit had ik op voorhand niet verwacht. Ik dacht echt dat het boek alleen maar om voetbal zou gaan. Toch heeft dit me niet gestoord aan het verhaal. Vond jij het tegenvallen dat voetbal eerder tot de achtergrond geduwd werd? 

Renate:
Ik had ook verwacht dat er meer voetbal in zou zitten, maar het boek komt zelfs zonder veel voetbal goed tot zijn recht. Het ging meer over de randzaken om het voetballen heen, daardoor is het zelfs voor mensen met een hekel aan voetbal hebben een leuk boek. Ben net als jou wel heel nieuwsgierig over wat er nu echt is en niet, maar daar zullen we vast niet achter komen

In het interview dat gisteren te lezen viel antwoordde Kyra op de vraag welke acteurs zij een rol zou geven als het verfilmd zou worden, kan jij je daar in vinden of heb jij hele andere acteurs op het oog? 

Lore:
Ik moet toegeven dat ik geen enkele van de acteurs kende. Ik heb ze even allemaal gegoogled en ik kan mij er heel goed in vinden. Vooral Barry Atsma en Chantal Janzen vind ik perfect gecast! Zo had ik ze mij helemaal ingebeeld, dus mooi gedaan van Kyra dat ze dit ook perfect zo heeft kunnen overbrengen. 

Had jij een ander beeld bij de acteurs?

Renate:
Vooral Victoria Koblenko vind ik goed bedacht, Barry Atsma is altijd goed natuurlijk, alleen dan voor Olivia Jennifer Hofman in plaats van Chantal Janzen, maar het zou een leuke film worden, mocht het ooit verfilmd worden

f89d4f8d9912360b660a1ac5fbedcdb6.jpg

Conclusie

Zoals jullie hierboven al hebben gelezen, hebben wij geen moment last gehad van het zwarte gat, waar wij na het WK in dachten te vallen. Het is gewoon een leuk boek, wat het beeld dat veel mensen van voetbalvrouwen hebben zeker niet uit de weg gaat, maar vooral gewoon een verhaal over liefde is.

Houden jullie ook van boeken waar sport een rolletje in speelt of hebben jullie aanraders. Reacties op: Buddyread: Buitenspel gezet - Kyra Rutgers

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Kyra Rutgers

Kyra Rutgers

Kyra Rutgers is journalist en auteur. In 2018 verscheen van haar Buitenspel...