Advertentie

Buddyread: Hartendief op pootjes

op 05 januari 2019 door

Ook in 2019 gaan we weer door met de buddy reads. Toen we bij de kerst winactie vroegen welke blogs favoriet waren, werden de buddy reads een paar keer genoemd. Dat is fijn om te weten! Nathalie en Marieke kiezen voor de derde keer (na Jonah en De leestip) een boek met een kat op de cover: Hartendief op pootjes van Melinda Metz.

aa328d786cf196aae037400eba718b7d.jpg

Korte samenvatting

Jamie is vierendertig, single, en heeft voorlopig genoeg van mannen. Na haar tijd te hebben verspild aan De man die zich niet wilde binden, De egocentrische man en De man die vergat dat hij al getrouwd was, is haar kat MacGyver het enige mannelijke wezen dat ze nog in haar buurt wil hebben. MacGyver is een lieverd, maar hij heeft de vreemde gewoonte om spullen te stelen.
MacGyver op zijn beurt vindt het maar niets dat Jamie alleen wil zijn en bedenkt dat hun buurman David best goed bij haar zou passen. Hij steelt iets van David en verstopt dat bij Jamie, daarna steelt hij iets van Jamie en verbergt dat bij David. Binnen de kortste keren raken de twee aan de praat over gestolen goederen en relatieproblemen. Maar ze worden niet verliefd, echt niet...

90beda0be0babb624eb31184a06e54e2.jpg

Het lezen

Cover

Marieke:
Hoi Nathalie, alweer een boek met een kat op de cover. Echt een leuk idee, die houden we erin. Ik vind deze ook erg leuk, met dat gat en die kat met zijn poot erdoor. Het sluit ook goed aan op het verhaal in het boek, waarbij die kat een gat in het gaas vindt en zo kan ontsnappen om op strooptocht te gaan. Ik zag op internet nog een andere cover voorbij komen, met een jongere kat en een langere poot, maar ik snap niet helemaal waarom er een nieuwe cover is gemaakt.

Nathalie:
Ja, leuk dat we weer samen een kattenread doen. Deze cover vind ik echt zo schattig en past ook deze keer echt bij de kat uit het verhaal, een nieuwsgierige kat die het beste met haar baasje voor heeft en er steeds stiekem opuit gaat.
Toevallig heb ik die andere coverversie met kerst gekregen, en die is al even schattig.

Storytel Court

Marieke:
Het wijkje waar Jamie komt te wonen met haar kat en waar ook David woont heet Storytel Court. Ik vind dat helemaal geweldig. Huisjes die zo uit sprookjesboeken lijken te zijn weggelopen en straatnamen als Glas slipper. Het geeft je als lezer echt een gezellig boekengevoel.

Nathalie:
Ik vind deze wijk ook heel leuk beeldend en sprookjesachtig overkomen. Die schattige huisjes. Ik zat even te zoeken op google en deze wijk bestaat ook daadwerkelijk in L.A. Sowieso lijkt mij L.A. een fascinerende stad en zou er best een keer naartoe willen, en na dit boek krijg je onbewust ook nog eens leuke toeristische tips mee. Het Silent movie theatre, Davids lievelingsbioscoop, lijkt mij een hele fijne plek in L.A.

MacGyver en Diogee (D.O.G.)

Marieke:
Een kat en een hond, samen in een boek en geheel volgens de stereotypen van kat en hond. Ik keek toevallig afgelopen week naar de film The secret life of pets waar dat ook erg uitvergroot is. Er komt een bal, en de honden denken alleen nog maar bal bal bal. En de katten zitten dan echt zo te kijken van 'sukkels'. Ook in dit boek is de kat extreem slim en de hond nogal sullig (en groot).
Wat ik erg leuk vond, is dat je meeleest met de gedachten van de kat. Voor dat beest is alles zo logisch en is zijn mens niet zo slim dat die niet begrijpt wat hij wil. Voor elke kattenbaas heel herkenbaar. De kat in het boek is wel erg ondernemend en een ontsnapping via de schoorsteen leek me niet zo logisch, maar ach het is fictie en het levert een lekker verhaal op.

Nathalie:
Die ontsnapping via de schoorsteen van de kat leek mij ook een beetje twijfelachtig. Maar ja, de kat heet MacGyver, vernoemd naar een held uit een serie, en in die serie kan MacGyver alles, ook ongeloofwaardige dingen. Een kat naar zijn naam, zeg maar.
Ik vond het perspectief vanuit de kat MacGyver dan ook heel leuk en geloofwaardig gedaan. Echt een kat die denkt het goed te doen voor haar baasje, maar ja, dat baasje snapt die kat natuurlijk niet.
In onze vorige kattenreads lazen we al over een familiekat, een grumpy old cat. Dit is meer de koppelkat, MacGyver wil graag mensen bij elkaar brengen en ik vind deze kat dan ook erg leuk.
De hond Diogee is lekker sullig en steeds slachtoffer van MacGyvers pesterijtjes. Herkenbaar voor mij, mijn kat is ook geen lieverdje voor de honden.

Filmverwijzingen

Marieke:
Het viel me op dat er zoveel verwijzingen zijn naar filmtitels in het boek: Ghost, Sound of music, Pulp fiction, To catch a thief en Ethernal sunshine of the spotless mind. Daarbij gaan ze ook nog naar die speciale bioscoop met 'silent movies'. Ik vind het altijd leuk als er herkenbare verwijzingen zijn te vinden in boeken.

Nathalie:
Ja, inderdaad, het stikt ervan in het boek. Ook dat Jamie en David Hitchcock-fans zijn. Leuk. De tieners uit het verhaal lezen graag de comics van Spiderman. Ik vind al die links hiernaar heel goed bij de setting passen, het verhaal speelt zich in L.A. af.
Auteur Melinda Metz blijkt trouwens ook geen onbekende te zijn, ze is co-auteur van de boekenserie Roswell High waar later de tv-serie Roswell op is gebaseerd (eind jaren 90). Ik keek vroeger graag naar Roswell en dit feit maakte mij dan ook heel nieuwsgierig, en schepte voor mij hoge verwachtingen voor dit boek.

Jamie en David

Marieke:
Wat een leuke personages heeft dit boek. En ook al zie je van tevoren al aankomen waar het naar toe gaat, de wijze waarop ze eerste vrienden worden en daarna zo stuntelen is goed uitgewerkt.

Nathalie:
Ik vind de personages ook heel leuk en boeiend. Ze zijn goed en geloofwaardig neergezet. Jamie zit vastgeroest, heeft haar baan als lerares opgezegd en wil een jaar voor zichzelf nemen om werk te vinden dat ze echt leuk vindt. Zonder afleiding van mannen daarbij; dit wordt haar jaar. Ik vind dit een mooie zoektocht, ze probeert van alles uit. David is veel te vroeg weduwnaar geworden en probeert er zonder zijn vrouw het beste van te maken. Zijn vrienden vinden het tijd worden voor een nieuwe vrouw in zijn leven en willen hem laten daten, maar David heeft daar helemaal geen zin in. En dan die kat met zijn perspectief. Echt superleuk gedaan.

aa328d786cf196aae037400eba718b7d.jpg

Conclusie

Nathalie:
Ik vond dit een lekker romantisch verhaal met goed uitgewerkte personages, een knus wijkje in L.A. als mooie setting. De kat op de cover steelt de hoofdrol in dit verhaal. Dit is dan ook een aanrader voor kattenliefhebbers. Lees mijn recensie hier.

Marieke:
Een leuk, grappig en romantisch verhaal, met een slimme kat. Ik heb het met plezier gelezen. Mijn recensie vind je hier.

Lees jij weleens boeken met dieren in een hoofdrol, of grote bijrol?Reacties op: Buddyread: Hartendief op pootjes

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Melinda Metz

Melinda Metz

Melinda Metz (1962) is een Amerikaanse auteur van Young Adult boeken en woont in...