Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddyread: Het jaar na jou van Mike Gayle

op 14 juli 2018 door

We hebben het in onze spot al vaak genoeg gehad over Mike Gayle. Een mannelijke feelgood auteur. Lore en Nathalie lazen samen zijn boek Het jaar na jou.

- door Lore en Nathalie -

Over Het jaar na jou van Mike Gayle

Het is een jaar geleden dat de vrouw van Tom is overleden. Tom heeft zich gestort op zijn carrière. De zorg van zijn kinderen laat hij aan zijn schoonmoeder Linda over. Linda begint in te zien dat Tom van zijn kinderen vervreemd en probeert hem te veranderen, maar het lukt maar niet. Dan neemt ze een wel heel drastische maatregel. Ze vertrekt voor een half jaar naar Australië. Tom moet nu wel voor de kinderen gaan zorgen, ondanks zijn angsten dat hij dit helemaal niet kan. Gaat het hem lukken?

Deel 1
In deel 1 maken we kennis met Tom, die zijn vrouw verloren is. Hij vlucht in zijn carrière en laat de zorg van zijn kinderen over aan zijn schoonmoeder Linda.
Tom ziet niet in dat het verkeerd is om alleen maar te gaan werken en de kinderen te negeren. Linda vindt het heerlijk om voor haar kleinkinderen te zorgen, maar ze wil dat de kinderen ook een vader hebben die er echt voor ze is. Als Tom maar niet wil luisteren en veranderen neemt ze het drastische besluit om dan maar een half jaar weg te gaan. In de hoop dat Tom ten goede voor de kinderen zal veranderen.
Nathalie
Leuk dat we dit boek gaan lezen, eigenlijk is dit boek me nooit opgevallen, de auteur ook niet, maar toen jij het opperde sprak de achterflap me aan. Het lijkt mij een mooi verhaal.
Ondanks het best wel heftige thema dat over het rouwproces van het verlies van je partner gaat is de schrijfstijl luchtig. Grappig zelfs. Ik had een emotioneel feelgood verhaal verwacht en de in het verhaal verweven humor is alleen maar ten goede. Het neigt zelfs naar een heerlijk chicklit verhaal.
In scènes wisselen we af tussen Tom en Linda en dit leest erg prettig. Ik vind de vertelstijl heel fijn. We lezen naar het moment toe dat Linda naar Australië vertrekt en Tom haar niet serieus neemt, maar er uiteindelijk alleen voor lijkt te staan. Uiteraard ziet Tom nog steeds niet in dat hij verkeerd bezig is en wil hij liefst op dezelfde voet door blijven gaan. Hij is dan ook boos dat Linda hem in de steek laat. Wie moet er nou op de kinderen passen? Hij kan zijn belangrijke afspraken echt niet zomaar verzetten, ondanks dat Linda echt vertrekt, hij dacht dat ze blufte…
Lore
Bij mij stond het boek al sinds verschijnen op het lijstje van boeken die ik zeker nog eens wou lezen. Ik was heel benieuwd naar het verhaal. Zou het feelgood zijn of zou het eerder een emotioneel verhaal worden over een man die het verlies van zijn vrouw niet te boven komt? Zoals jij ook zegt is er in dit emotionele verhaal ook plaats voor een tikje humor. Dit zorgt voor een verhaal dat ik niet kon wegleggen. 
Door het wisselende vertelperspectief leren we zowel Linda als Tom heel goed kennen. Op het moment dat Linda vertrekt, zit Tom met heel wat problemen. Ik ben heel benieuwd hoe het verder gaat gaan. Gaat hij het redden alleen of heeft hij hulp nodig? 

Deel 2
In deel 2 wordt het leven van Tom besproken terwijl Linda weg is. Hoe hij zich redt met de kinderen, de leuke momenten, maar ook enkele minder leuke momenten. We krijgen ook een beeld van het leven van Linda in Australië. Het is duidelijk dat ze zich amuseert, maar de zorgen om Tom zijn toch nog steeds aanwezig. 
Lore
In dit deel heb ik zoveel sympathie gekregen voor Tom. In dit deel wordt heel duidelijk hoe moeilijk het leven als alleenstaande vader kan zijn. Ik denk dat Mike Gayle hier heel mooi zijn ervaring als vader heeft kunnen gebruiken. De 'vrouwenproblemen' van zijn dochter zijn op een hele leuke manier neergezet. Dit zorgt nog maar eens voor de nodige humor in een toch licht beladen verhaal. Er komen ook heel veel nieuwe thema's aan bod. Zo hebben we oude en nieuwe vriendschap, nieuwe liefde en natuurlijk nog steeds het rouwproces. Ook Linda's verhaal in Australië is heel leuk. Het toont aan dat ook ouders een groot rouwproces hebben. Linda heeft deze kans nooit gehad door de zorg voor haar kleinkinderen. Gelukkig heeft ze in deze korte tijd in Australië al heel wat mensen leren kennen waar ze op kan terugvallen. 
Nathalie
Mooi hè, om te lezen hoe de onhandige Tom verandert van een workaholic naar een huisvader. Van de egoïstische persoon die hij in deel 1 was gaat hij inzien dat er meer bestaat dan alleen maar werken. En dat een huishouden met kinderen inderdaad ook een fulltime dagtaak is. Die kinderen worden ook steeds beeldender en leuker. Dit gedeelte voelt aan alsof je deel uitmaakt van dit gezin. Ook de humor is weer goed aanwezig. Het valt me op dat de meeste perspectiefwisselingen net eindigen met een cliffhanger (soms heel klein) en dit maakt dat ik wil blijven doorlezen.
Deel 3
In deel 3 gaan de belevenissen van de familie verder. We kennen de kinderen nu veel beter en maken als lezer deel uit van de ups en downs van deze familie. Linda zal na haar halfjaar Australië ook terugkomen. Wat gaan ze nu doen, gaat Tom terug in zijn oude gewoontes hervallen? 
Nathalie
Bedankt Lore dat je me hebt laten kennismaken met de schrijfstijl van Mike Gayle. Wat een fijne schrijfstijl heeft deze auteur. In deel drie ben je als lezer een met de familie van Tom. We beleven de mooie en de minder leuke momenten met deze familie. Het lezen voelde alsof ik een familielid was. Af en toe wordt het wel een beetje te zoetsappig, maar ondanks dat vond ik dit een mooi verhaal.  Mijn nieuwe voornemen is om meer van deze auteur te gaan lezen. Heb jij voor dit boek eigenlijk al iets van Mike Gayle gelezen?
Lore
Heel graag gedaan! Het was voor mij ook een gok, maar hij blijkt goed gegokt! Mike Gayle heeft er een nieuwe fan bij! Ik vond het verhaal echt heel leuk om te lezen. Het bevat veel elementen waar veel alleenstaande ouders zich in zulllen herkennen. Toch vind ik het spijtig dat er ook wat clichés in verwerkt zijn. Een alleenstaande vader kan toch ook werken en zorgen voor zijn gezin? Waarom moet hij meteen stoppen met werken. Dat vind ik spijtig, maar voor de rest is het echt een super verhaal met heel wat realistische situaties. Ik had nog nooit eerder iets gelezen van Mike Gayle, maar ik had al veel over dit boek gehoord, vandaar de keuze. Wat me pas ook opviel was de engelse titel. Deze vind ik ook echt superleuk, namelijk: Hope family calendar. De kalender heeft geen centrale rol in het boek, maar krijgt op het einde toch een mooie betekenis mee.
Besluit
Het jaar na jou is een absolute must-read. Mike Gayle heeft van dit verhaal met een zwaar onderwerp een mooi humoristisch geheel kunnen maken. Het verhaal sleept je mee in het leven van Tom die zijn vrouw heeft verloren en zijn leven terug probeert op te pakken na dit verlies. Zoals na elk verlies zijn er ups en downs. Deze zijn op een heel herkenbare manier geschreven, hierdoor voel je je onderdeel van de familie en zit je helemaal in het verhaal. 


Reacties op: Buddyread: Het jaar na jou van Mike Gayle

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Mike Gayle

Mike Gayle

Mike Gayle (1970) is een Brits schrijver en journalist. Voordat zijn eerste boek...