Meer dan 4,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddyread: Met liefs uit Londen - Sarah Jio

op 18 juni 2022 door

Een feelgoodschrijfster waarvan we al vaker iets op de Fabulous Feelgoodspot hebben geplaatst is Sarah Jio. Zijn schrijft mooie romantische en meeslepende verhalen, vaak met twee tijdlijnen waarvan een in het heden en een in het verleden. Toen we zagen dat er weer een nieuwe roman in vertaling was uitgegeven, besloten Helma en Marieke deze te gaan lezen voor een buddyread.

- door Marieke en Helma -

b35bb802f379bb4410974e68917ab474.png

Sarah Jio

Sarah Jio is een New York Times-bestsellerauteur. Daarnaast is ze journalist en heeft ze geschreven voor onder andere The New York Times, Glamour, O, The Oprah Magazine, Glamour, SELF, Real Simple, Fitness, Marie Claire en vele anderen. Ze verscheen als commentator bij NPR's Morning Edition. Haar romans zijn vertaald in meer dan 25 talen. Sarah woont in Seattle met haar drie zoons.

Met liefs uit Londen

Toen Valentina ‘Val’ Baker een tiener was, vertrok haar moeder Eloise onverwachts vanuit Amerika naar haar geboortestad Londen, Val en haar vader alleen achterlatend. Nu, jaren later, komt er een aangetekende brief uit Engeland met het overlijdensbericht van haar moeder. Val blijkt een appartement in Primrose Hill en een tweedehandsboekhandel te hebben geërfd. Ondertussen blijkt haar echtgenoot Nick naast zijn tijdrovende werk afleiding te hebben gevonden in de vorm van een drieëntwintigjarige stagiaire. Met een scheiding in het vooruitzicht, besluit ze naar Londen te reizen om orde op zaken te stellen en eenmaal daar besluit ze om een nieuw leven in het charmante Londen op te bouwen.

In het appartement van haar moeder vindt ze op het nachtkastje een exemplaar van The Last Winter, een verhaal dat haar vroeger erg geraakt heeft. Val raakt geïntrigeerd door de opmerkingen die een vorige eigenaar in de kantlijn heeft gezet. En Eliza, een nieuwe vriendin van Val, daagt haar vervolgens uit om het telefoonnummer van ene ‘Daniel’ dat in The Last Winter staat te bellen. Vanaf dat moment besluit Val deze mysterieuze man op te sporen. Tijdens de zoektocht ontdekt ze meer over zichzelf, haar moeder, en uiteindelijk… de liefde.

b35bb802f379bb4410974e68917ab474.png

Onze buddyread

Waarom dit boek?

Marieke:
Ik ben al fan van deze schrijfster sinds ik Bloesem in de sneeuw (ook uitgegeven als Bloesem in de nacht) las. Ik was gelijk verkocht, wat een prachtig verhaal. Dat boek ging ik lezen, omdat ze naar Nederland zou komen en wij van Fabulous Feelgood bij haar interview in Amsterdam mochten zijn. Dat was toen De geheimzinnige tuin uitkwam. Het was een van de eerste uitjes die we toen ondernamen als De club van 10/We love feelgood. Een verslag van die dag is nog hier te lezen, net als onze groepsrecensie
Daarna ben ik haar blijven volgen en las ook al haar andere boeken, waaronder de oorlogsroman Bloemen voor mijn dochter, maar dan in de Engelse versie via Netgalley. En hoewel Om nooit te vergeten een beetje tegenviel, wilde ik toch heel graag deze nieuwe roman lezen.

Helma:
Ik heb alleen nog maar De geheimzinnige tuin gelezen en die vond ik prachtig. De omschrijving van haar nieuwste boek sprak me meteen aan. Ik was vooral benieuwd waarom Val's moeder jaren geleden totaal uit haar leven was verdwenen. Daar moest gewoon een reden voor zijn geweest want mijn moederhart zegt me dat je niet zomaar je kind in de steek laat om nooit meer iets van je te laten horen. Omdat ik wist dat Marieke een fan van Sarah Jio was, was de afspraak snel gemaakt. Ik hoopte dat Jio me opnieuw met een mooi en boeiend verhaal zou weten te verrassen.

De cover en de titel

Marieke:
Tja, een e-book hè, dan is een cover wat moeilijk te beoordelen. Het boek komt op de reader en eenmaal geopend zie je de cover niet meer. Gelukkig is er Hebban (-_-) en daar staat de kleurige cover te prijken. Want het is een beauty, een plek waar ik gelijk naar toe zou willen, mooie gevel, een kat (!) op de stoep, met een bistro-setje en een etalage vol boeken. Een droom toch?

En de titel Met liefs uit Londen die is lief en voelt goed.

Helma:
Ja. lang leve Hebban! De cover is in lijn met de andere boeken van Jio, die stuk voor stuk pareltjes zijn en uitnodigen om op te pakken. Met liefs uit Londen straalt een en al feelgood uit met een boekwinkel die je gewoon niet voorbij kan lopen. Met de kat heb ik met mijn kattenallergie minder mee, maar zelfs die zou me niet tegenhouden om de winkel van binnen te gaan bekijken. Qua uitstraling en sfeer had ik direct een associatie met de film Notting Hill met Julia Roberts en Hugh Grant, maar het verhaal is absoluut niet met elkaar te vergelijken.

Het verhaal

Marieke:
Net als de voorgaande boeken, heeft ook deze twee verhaallijnen. In het heden speelt het verhaal van Valentina die is opgegroeid in Amerika. De eerste tien jaar met haar vader en moeder in Los Angeles en daarna alleen met haar vader in Seattle. Haar moeder is naar Londen gegaan en daar heeft ze nooit meer iets van gehoord. Nu is haar huwelijk op de klippen gelopen en reist ze naar Londen, waar haar overleden moeder een gebouw van drie verdiepingen heeft achtergelaten voor haar, met een boekwinkel op de begane grond. Voor Valentina begint een zoektocht naar wie haar moeder was en waarom ze was weggegaan.
Dit wordt afgewisseld met het verhaal van Eloise, een meisje uit East End, die haar prins op het witte paard vindt, maar niet samen kan zijn vanwege het klassenverschil. Ze maakt een keuze met grote gevolgen.

Langzaamaan komen de beide verhaallijnen steeds dichter bij elkaar. Het ontroert en sleept je mee tot het einde, want je wilt als lezer gewoon weten hoe alles in elkaar steekt. Niet geheel onvoorspelbaar komt alles goed, maar dat mag ook. De weg ernaartoe is van belang en die zit goed in elkaar.

Helma:
Ik hou van verhalen met verschillende tijdlijnen en vaak heeft dan een verhaallijn wel mijn voorkeur. In deze roman vond ik ze allebei even leuk om te lezen. En ik kan het alleen maar eens zijn met wat Marieke zegt. Het is niet verrassend dat het verhaal eindigt in een happy end op meerdere fronten, maar de weg ernaar toe met een paar verrassende ontwikkelingen zorgen voor een heerlijke leeservaring. 

Lekker lezen

Marieke:
Ja zo kan je het wel noemen. Jio heeft een hele fijne wijze van schrijven. Ze zet haar personages goed neer en je leert ze kennen en begrijpen. Ook de omgeving werkt ze mooi uit. Het was niet moeilijk voor te stellen hoe het in de boekwinkel was, maar ook de Royal Automobile club van halverwege de 20e eeuw kwam al lezend tot leven.
Het leest totaal niet moeilijk, maar het laat je meevoeren en geniet van alle gebeurtenissen.

Helma:
Inderdaad, heerlijk lezen! Jio heeft een toegankelijke en beeldende schrijfstijl, waardoor zowel het verhaal van Eloise als van Valentina tot leven komt. De boekwinkel en sowieso het gemoedelijke buurtleven in Notting Hill versus het veel afstandelijkere leven in Los Angeles en Seattle. Als ik zou moeten kiezen zou ik net als Val kiezen voor Notting Hill. Ik vond de invalshoek dat Val haar moeder via de speurtocht naar briefjes die ze op allerlei plekken heeft achtergelaten, na al die jaren toch nog leert kennen via de mensen die een grote rol in haar leven hebben gespeeld, origineel.

Kritische puntjes?

Marieke:
Het is echt een feelgoodverhaal, suikerzoet noemde ik het toen ik het beschreef aan iemand. De personages zijn allemaal lief, leuk een aardig en hoewel er wel wat problemen zijn over een grote belastingschuld is het allemaal erg positief. De verhaallijn van Eloise is wat tragischer en haar man is op een gegeven moment nogal onverwacht wreed, maar toch is ook dat een mooi verhaal.
Wat me opviel is dat er wel veel toevalligheden zijn, vooral in de speurtocht die Valentina moet doorlopen, dat gaat haar wel erg gemakkelijk af. De wijze waarop die speurtocht is uitgezet is origineel, maar het lijkt me nogal een opgave om met cryptische omschrijvingen op zoek te moeten naar een nieuwe aanwijzing. De antwoorden lijken haar constant in de schoot te worden geworpen.
Een ander ding waar ik nog wat vragen over had, was de omslag van de man van Eloise en de keuzes die hij maakt. Dat krijgt geen uitleg en dat voelt onaf. 

Helma:
Je hebt gelijk. Bijna iedereen is aardig en de paar minder aardige mensen zijn behoorlijk eendimensionaal. Ik snapte net als jij niet helemaal waarom Frank, de man van Eloise, van het ene op het andere moment zo'n rigoureus besluit neemt. Maar ik snapte ook al niet helemaal dat hij in Amerika een totaal andere man leek dan in Londen. Was het jaloezie of misschien een gemakkelijke manier om een eind te maken aan een huwelijk dat gebaseerd was op zijn eigen foute beweegredenen?
Vals speurtocht met de cryptische briefjes verloopt inderdaad erg soepel, zoals Marieke ook zegt. Ze had zomaar de eerste aanwijzing kunnen missen en dan zou het direct al einde verhaal zijn geweest, maar al lezende stoorde me het eigenlijk totaal niet. Ik ging er gewoon lekker in mee zonder er al te veel vraagtekens bij te zetten. Het is misschien een beetje te gemakkelijk en niet heel diepgaand, maar toch vind ik dat Valentina een mooie ontwikkeling doormaakt. De andere personages, en dat geldt ook voor Eloise, blijven een beetje hetzelfde.

b35bb802f379bb4410974e68917ab474.png

Conclusie

Marieke:
Wat heb ik dit boek met veel plezier gelezen. Ik heb me laten meevoeren met Valentina in Londen en Eloise in Londen, Amerika en weer Londen. Ik heb altijd meerdere boeken tegelijk open en wissel dan af, maar Met liefs uit Londen kreeg constant voorrang en was daardoor heel snel uit. Met een goed gevoel dichtgeslagen, beetje jammer zelfs, want het was echt leuk lezen.
Van mij krijgt dit boek 4****

Helma:
Ook ik heb het boek met veel plezier gelezen. Ik werd het verhaal ingetrokken en leefde mee met Valentina en misschien nog wel iets meer met Eloise. Juist door de wisseling in de tijdlijnen blijf je doorlezen omdat je wil weten hoe het verder gaat. Het verhaal heeft ontroerende momenten en heeft ondanks de lichte voorspelbaarheid voldoende verrassende elementen om de roman boeiend te houden. De fijne sfeertekening maakt het helemaal af. Ook ik sloeg het boek volkomen tevreden dicht en geef net als Marieke 4****.

Het is duidelijk: we hebben allebei genoten van de nieuwste roman van Sarah Jio en we kunnen het boek dan ook van harte aan bevelen. We zijn benieuwd of we jullie enthousiast hebben gekregen om het boek ook snel te gaan lezen.Reacties op: Buddyread: Met liefs uit Londen - Sarah Jio

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Sarah Jio

Sarah Jio

Sarah Jio is een New York Times-bestsellerauteur. Daarnaast is ze journalist en ...