Advertentie

Buddyread: Voor jou

op 18 mei 2020 door

Na de oproep voor een Buddyread besloten Rita, Denise en Antoinette het boek Voor jou van Jojo Moyes te gaan lezen. Antoinette kende de film al, maar nog niet het boek. Benieuwd wat we van het eerste deel in deze trilogie vonden? Lees snel mee.

Voordat we begonnen met lezen kwamen we erachter dat het boek meerdere covers kent. We besloten de covers eens te bekijken. Welke past het beste bij de beschrijving van het boek? Alle drie waren we het eens dat de cover waarop de personages te zien zijn het meest sprekend is. Deze zouden we ook het eerst oppakken in de boekenwinkel.

c221a6d90b0be02a2cb12cecac839098.jpg

Over Voor jou

De wereld van Louisa is niet zo groot. Ze woont nog bij haar ouders en werkt in het café om de hoek. Haar relatie met Patrick kabbelt aan, maar diep in haar hart weet ze dat hij niet de ware is. Een weinig verrassend leven met weinig verandering tot ze haar ontslag krijgt.

Will had voor zijn ongeluk een perfect leven. Hij had een mooie vriendin, goede baan en hij genoot van zijn vakanties. Nu heeft hij chronische pijn na een ongeluk waarbij hij vanaf zijn nek verlamd is. Hij ziet nog maar één uitweg.

Louisa wordt de verzorger van Will en de twee kunnen elkaar niet luchten of zien. Toch weet Louisa tot Will door te dringen en neemt ze hem mee op pad. Het leven krijgt voor beide een andere invulling. Maar is dit genoeg voor Louisa en Will?


Opbouw verhaal

Denise: ik vind de opbouw van het verhaal prima. Stap voor stap bouwt deze op naar de climax. Vanaf het begin kent het boek humor en spanning die in de loop van het boek verder uitbreid. Het boek nodigt uit om door te lezen.

Antoinette: Jojo Moyes bouwt het verhaal goed op. We leren de personages goed kennen wat zorgt voor een lopend verhaal die de lezer betrekt bij het verhaal.

Rita: Ook zij vind het verhaal goed opbouwt al vond ze Will in het begin niet zo'n fijne personage. Tijdens het lezen voel je de spanning tussen Louisa en Will en raakt ze steeds meer benieuwd naar de keuze die Will zal gaan maken met betrekking tot zijn gezondheid. Jojo Moyes is wat haar perfect geslaagd in een spannende opbouw van dit verhaal.

Personages

Rita: mijn favoriete personages zijn Lou en Will natuurlijk. maar als ik tussen die 2 moet kiezen ga ik voor Lou. Ze is heel bescheiden en staat inderdaad in de schaduw van haar zus. Haar zus blinkt in alles uit behalve natuurlijk die ene keer toen ze zwanger werd. ze doet zoveel goede dingen en cijfert zichzelf dikwijls weg opdat anderen gelukkig zouden zijn. Soms heb ik medelijden met haar. Ze voelt zich verantwoordelijk nu zij alleen nog de kostwinner is. Haar zus vind ik daarentegen wel nog al verwaand. Lou moet opdraaien voor haar geluk.

Denise: Eigenlijk hebben zowel Will als Lou mijn voorkeur. Maar Lou een klein beetje meer. Het is een eerlijk meisje met een minderwaardigheidscomplex wegens hetgeen ze meegemaakt heeft in het labyrint en ook omdat ze een beetje in de schaduw staat van haar zus. Ze blijft bij Patrick omdat ze iets anders kent. Ze is leuk, direct, origineel. Will zou Will van nu niet zijn indien hij zijn ongeval niet gehad had. Lou zegt het ook in het boek. Maar zoals hij is met Lou en indien hij terug zou kunnen lopen zouden die twee toch een fantastisch liefdesavontuur beleven. Will is ook direct,heeft wat hij denkt maar hij komt uit een andere klasse en dat voel je ook. Hij leert Lou veel nieuwe zaken maar vooral in zichzelf geloven. Het boek toont aan dat je karakter ook wel door omstandigheden gevormd of vervormd wordt.

Antoinette: In het begin had ik weinig met Will zijn houding. Toch zorgt zijn beperking wel voor een bepaalde medelijden of zo. Naarmate het verhaal vorderde kreeg ik steeds meer feeling met zijn personage. Toch ligt mijn voorkeur bij Louisa. Ze heeft het thuis niet makkelijk en dan treft ze ook nog eens zo'n baan. Ze blijft sterk en volhoudend. Ik heb genoten van haar leerervaringen in het leven die Will haar grotendeels biedt. Ze maakt een grote groei in het verhaal.

Leeservaring

Denise:  Het boek las heel vlot en de schrijfstijl was goed. Het verhaal ook. Ik heb dit boek terug met heel veel plezier gelezen. Terug: ik leerde Moyes kennen met ‘De sterrengever’ en was toen al onder de indruk. Ik heb dit boek ondertussen al aangeraden. Vond het een romantisch realistisch boek.

Antoinette: Het boek leest lekker vlot, mede door de opbouw van het verhaal. De personages zijn goed uitgewerkt en de emoties die door het boek zijn verweven voel je als lezer. Het verhaal heeft me geraakt. Ik had nog niet eerder een boek gelezen van Jojo Moyes. Ik ben verrast met haar schrijfstijl en zou haar zeker aanraden aan andere lezers.

Rita: Ik had de helft van het boek vorig jaar gelezen maar dan waren er andere boeken tussen geslopen die ik eerst moest lezen voor oa leesclubs. Ik vond deze buddyread dus het ideale moment om het weer op te pakken want ik wilde het eens echt uitlezen. Het boek blijft nazinderen. Ik wist perfect wat ik al gelezen had. Dus als je na een jaar nog niets vergeten bent,kan het niet anders dan goed zijn. Ik heb het heel graag gelezen. De doos tissues zijn op het einde van het boek goed van pas gekomen. Jojo heeft een mooie, vlotte schrijfstijl en ik raad haar boeken zeker aan. Nu nog eventjes tijd maken voor het vervolg van Lou’s verhaal.

Conclusie:

Alle drie waren we het er unaniem over eens. Voor jou verdiend zeker 4 sterren. Natuurlijk zijn we benieuwd of jij het boek al hebt gelezen. Wat was jouw leeservaring? Laat het ons weten in een reactie onder het artikel.

Nadat we alle drie het boek gelezen hadden kwamen we tot de conclusie dat het wel heel erg leuk zou zijn als we de twee opvolgende delen ook zouden gaan lezen in een buddyread. De afspraak is ondertussen gemaakt. Eind van de zomer gaan we beginnen in het tweede boek met de titel Een leven na jou. Daarna zullen we het derde deel Voor mij gaan lezen. We zijn heel benieuwd naar deze twee opvolgers! Heb jij deze twee opvolgende delen al gelezen?Reacties op: Buddyread: Voor jou

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jojo Moyes

Jojo Moyes

Jojo Moyes (1969) is een Britse romanschrijfster en journaliste. Haar eerste boe...