De combinatie van Romantiek en Thriller

op 25 februari 2019 door

Het is De Thriller Tiendaagse. Voor de Thriller Club dagelijkse kost, maar voor de Feelgood Club een stapje uit de comfort zone of toch niet? Want romantiek en thriller gaat heel goed samen. Het lijkt een heel nieuw genre De romantische thriller, maar toch zijn er al schrijvers en schrijfsters die deze combinatie regelmatig toepassen in hun boeken. We zetten er een aantal op een rijtje

- door Marieke -

713040f7874c96faa7c5b5fa8ea480ef.jpg

Saskia MN Oudshoorn

Deze schrijfster is een indie auteur. Dat betekent dat ze haar boeken in eigen beheer uitgeeft. We hebben al een keer een interview geplaatst met Saskia Oudshoorn en een buddyread met twee van haar boeken: Zie jij mij en Op eenzame hoogte.
Het boek Zie jij mij, is een nieuwe bewerking van Buitenspel (2015), en Op eenzame hoogte is een vervolg. 

In deze boeken zit een duidelijke romantische verhaallijn, maar het is een thriller. De opbouw in beide boeken komt overeen. Het draait om Eva die een leuke man ontmoet, wat uitmondt in een romantische verhouding. Helaas is er een persoon die haar voor zichzelf wil hebben en er alles voor doet om dat voor elkaar te krijgen. Zowel de romantiek als de spanning zijn goed uitgewerkt en krijgen beide genoeg ruimte om naast elkaar in een boek aanwezig te zijn.

713040f7874c96faa7c5b5fa8ea480ef.jpg

Gaby Rasters

Deze veelzijdige schrijfster schrijft romans en gaat daarbij heftige thema's niet uit de weg en hoort ook in dit rijtje thuis Ze is de winnares van de Valentijnprijs 2019 met het boek Nooit meer bang. Dat is een roman die begint bij de aanslag op het vliegveld Zaventem. Het bevat ook een bepaalde spanning, maar het is niet echt een thriller.

Ze heeft wel een ander boek geschreven dat romantiek en spanning combineert: Muurbloem. Dat boek gaat over de gevaren van online daten. Een mooie combinatie van een nieuwe liefde, afgewisseld met de gedachten van een gestoord personage dat gedurende het boek steeds verder ontspoort, met een spannend einde tot gevolg. Ze zet je constant op het verkeerde been, want wie is in dit verhaal de psychopaat? Niemand is te vertrouwen, ook de nieuwe liefde niet.

713040f7874c96faa7c5b5fa8ea480ef.jpg

Annette van Luyk

Ook deze schrijfster vond haar verhaal in de problemen die via internet ontstaan, namelijk de internet oplichterij waarbij goedgelovige vrouwen liefde en gouden bergen worden beloofd, maar ondertussen vakkundig van hun spaargeld worden afgeholpen. In Een perfecte illusie raakt hoofdpersoon Ellen in de ban van een Ghanese oplichter. Volgens haar is het echte liefde, voor hem is het een fijne bron van inkomsten. Als Ellen ontdekt hoe het werkelijk zit, gaat ze de confrontatie aan met de oplichter zelf met alle gevolgen van dien. Ook hier een flinke dosis spanning, maar ook echte liefde alleen niet waar je die zou verwachten.

713040f7874c96faa7c5b5fa8ea480ef.jpg

Ellen Lina

Nog een Nederlandse schrijfster die spanning en romantiek moeiteloos weet te combineren is Ellen Lina. Haar spannende roman Crash dateert alweer van een paar jaar geleden (2016). Lore kreeg dit boek onlangs nog als estafette tip om te gaan lezen. In dit verhaal staat een sterke maar verboden liefdesrelatie centraal. Door een vliegtuigongeluk veranderd ineens alles en zijn er ook mensen die hele andere plannen hebben. De spanning loopt hoog op.

Ze heeft daarna in 2018 opnieuw een spannende roman uitgebracht Koningslaan waarin alles draait om een nieuwe start die totaal anders loopt dan verwacht.

713040f7874c96faa7c5b5fa8ea480ef.jpg

Nora Roberts

Deze Amerikaanse schrijfster is een soort schrijfkanon. Per jaar komen er meerdere boeken van haar uit. Ze zijn niet allen gelijk, soms is het een verhaal waarin vooral de liefde centraal staat, soms maakt ze er een spiritueel verhaal van, maar een heel groot gedeelte zijn boeken waarin romantiek en spanning onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.
Er zijn ontzettend veel titels die deze combinatie leveren, ik noem er hier twee.

Terug naar huis en Begraaf het verleden

713040f7874c96faa7c5b5fa8ea480ef.jpg

Jennifer L Armentrout

Deze schrijfster kennen we van haar series in het New Adult genre. Maar zij heeft ons afgelopen jaar verrast met een totaal ander boek. In Een tweede kans keert de vrouwelijke hoofdpersoon terug naar haar geboorteplaats en het hotel dat haar moeder runt. Ze wilde na een traumatische ervaring nooit meer terug komen, maar zeg nooit nooit. Ze liet niet alleen haar ouders achter, maar ook een ontluikende liefde. Die liefde lijkt direct weer op te bloeien, maar datgene voor wie ze ooit wegvluchtte blijkt ook op haar gewacht te hebben. Knetterende aantrekkingskracht gecombineerd met een constante dreiging. Het is romantiek en spanning op z'n best. Marleen en Helma bespraken het boek in een buddy read.

713040f7874c96faa7c5b5fa8ea480ef.jpg

Marijke Vos

Je zou het niet direct verwachten, maar de beide boeken van Marijke Vos hebben naast liefde en humor, ook nog een flinke dosis spanning. Haar eerste boek heeft ze in eigen beheer uitgegeven: Start spreading the news, over twee vriendinnen waarvan een in de ban raakt van een foute man. Om haar uit zijn klauwen te redden moeten er halsbrekende toeren worden uitgehaald in Amerika. Het boek is onlangs opnieuw uitgegeven onder de titel Ik kom je halen!

In haar tweede roman Van Chanel naar flanel, dat zich afspeelt in Canada, lijkt in eerste instantie niets aan de hand te zijn, behalve dat de hoofdpersoon Jennifer zich constant in de nesten werkt. Met een alleenstaande aantrekkelijke sheriff in de buurt kan er toch niets mis gaan? Wat begint met de verdwijning van een stier loopt uit op een spannend avontuur in een nooit afgebouwde bungalow, waarna de hoofdpersoon zich eindelijk in de stevige armen van sheriff Branson kan werpen. We lazen het luisterden dit boek met elkaar, je leest het verslag hier.

713040f7874c96faa7c5b5fa8ea480ef.jpg

Karen Rose

Ik las onlangs een interview met deze schrijfster waarin ze de Koningin van de romantische thriller werd genoemd. Ik was gelijk alert. Romantische thriller, waarom wist ik dat niet. Het leken me gewoon echte pittige thrillers en ik had dus nog niet de drive om een van haar boeken te gaan lezen. Maar waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? De Thriller Club is nabij, dus vroeg ik hun om wat meer informatie. Soraya wees me op een interview dat zij onlangs met deze schrijfster had gehouden. En Karina Hoekerswever zei: 'Er is absoluut altijd sprake van een romantische verhaallijn naast het thrillerplot! Heerlijk.' Joyce Remmerswaal vulde aan: 'Heerlijke boeken! Inderdaad wat Karina zegt, een goede combi waar thrillergehalte iets meer de overhand heeft dan romantiek.'

Dat was voldoende informatie voor mij. Ik ga binnenkort toch maar eens een van haar romantische thrillers lezen.

713040f7874c96faa7c5b5fa8ea480ef.jpg

Ken jij nog meer boeken waarin romantiek en thriller zijn gecombineerd? Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe auteurs en titels, dus kom maar op!Reacties op: De combinatie van Romantiek en Thriller

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Saskia M.N. Oudshoorn

Saskia M.N. Oudshoorn

Saskia M.N. Oudshoorn debuteerde in 2015 met de vrouwenthriller "Buiten Spel" d...

Gaby Rasters

Gaby Rasters

Gaby Rasters is auteur en moeder van drie kinderen. Ze is dol op social media, n...

Annette van Luyk

Annette van Luyk

Annette van Luyk (1962) komt uit Den Haag. De Bucketlist (2021) is haar derde av...

Nora Roberts

Nora Roberts

Nora Roberts (Silverspring, Maryland, 1950) geboren als Eleanor Marie Rober...

Jennifer Armentrout

Jennifer Armentrout

Jennifer Armentrout (1980) is een Amerikaanse bestsellerauter die onder het pseu...

Marijke  Vos

Marijke Vos

Marijke Vos (1985) woont en werkt in Brabant. Ze is auteur, vertaler en schrijfd...