Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De mooiste vertaalde historische romans

op 18 februari 2018 door

Het is jullie misschien al opgevallen dat februari de maand van de historische roman is! Wij lezen graag historische romans en er is ook een Hebban Challenge Categorie aan gewijd, namelijk nummer #24: lees een historische roman. In dit artikel geven we je een overzicht van enkele van onze favoriete vertaalde historische romans. Een greep uit het overweldigende aanbod.

- Janneke -

Historische romans met kinderen in de hoofdrol

b14f27d1ff0a3baba5dcfe7184062ddf.jpgb089e84ba21992291a39f0153213d035.jpgc8361e294c938d07cc0acd05f1fd02ed.jpg8e78417456ede11ba33732271b7ded37.jpg








Kinderen van de rivier - Lisa Wingate

Memphis in 1939. De twaalfjarige Rill leidt met haar broertje en zusjes een zorgeloos leven op een woonboot aan de Mississippi. Dan slaat het noodlot toe: de kinderen worden ontvoerd en komen terecht in een weeshuis. Daar zijn ze overgeleverd aan de grillen van een wrede directrice. De jonge Rill doet er alles aan om haar broertje en zusjes bij elkaar te houden.

In het South Carolina van nu leidt de rijke Avery Stafford een geweldig leven. Een toevallige ontmoeting dwingt haar om haar familiegeschiedenis onder de loep te nemen, er blijkt meer verzwegen te zijn dan ze ooit had kunnen vermoeden. 

De verloren kinderen - Diney Costeloe

Engeland, 1948. Rita en Rosie Stevens zijn pas negen en vijf jaar oud als hun moeder Mavis, een oorlogsweduwe, zwanger raakt van de gewelddadige Jimmy Randall. Hij stelt haar voor de keuze: als zij wil trouwen om hun zoon te erkennen moet ze haar dochters opgeven. Mavis tekent de papieren van het weeshuis waar Jimmy de kinderen naartoe wil sturen zonder te beseffen dat ze daarmee al haar ouderlijke rechten overdraagt.

Als het weeshuis een groep kinderen naar Australië stuurt ‘om daar een nieuw leven op te bouwen’, maken Rita en Rosie deel uit van die groep – en er is niets wat Mavis daaraan kan doen…

Diana, Helma, Janneke, Renate en Sanne mochten De verloren kinderen lezen en verklaarden dit boek HOT! Het hele artikel lees je hier

Neurie als je de woorden niet kent - Bianca Marais

De negenjarige Robin groeit op in een welvarend blank gezin in Johannesburg ten tijde van de Apartheid. In hetzelfde land, maar een wereld van verschil, woont Beauty, een Xhosa vrouw. Ze woont in Transkei waar ze haar kinderen alleen opvoedt. Hun paden kruisen elkaar door de gewelddadige studentenopstand in Soweto, waarbij Robins ouders omkomen en Beauty's dochter wordt vermist. Beauty wordt ingehuurd als Robins kindermeisje. Bij haar vindt Robin de liefde en genegenheid die ze van haar ouders nooit kreeg. Wat zal er gebeuren als Beauty haar eigen dochter terugvindt?

De kindertrein - Christina Baker Kline

Wanneer de negentigjarige Vivian Daly de zolder van haar landhuis wil opruimen, krijgt ze hulp van de zeventienjarige, tegendraadse Molly. De zolder blijkt vol te liggen met aandenkens aan Vivians turbulente leven, van een oude kinderjas tot brieven van haar grote liefde. Ze begint te vertellen over haar arme Ierse familie, die per boot naar New York vertrok en daar omkwam bij een brand. Vivian bleef als wees achter en werd kort daarop met de 'kindertrein' naar het Midden-Westen gebracht, omdat daar een beter leven zou wachten. Niets was minder waar. Ademloos luistert Molly naar haar verhaal en ze ontdekt dat haar leven en dat van Vivian meer op elkaar lijken dan ze ooit had gedacht. 

Historische romans over de Tweede Wereldoorlog

994f2137b09c5051b879464aa578fbfd.jpg2188b780a8b38b57c2ce8cdd6a0921ad.jpgd001607dd477b789300e1879cf38da65.jpg

5c18a77e415ce9bbff78d8712fe58ff6.jpg

4ed8b839caa06fb0e712b184f2a97f36.jpg

1798ea5b89549fad24d39df7192c781d.jpg









De bakkersdochter - Sarah McCoy

Duitsland, 1945. De ergste terreur en wanhoop van de oorlog zijn tot nu toe voorbij gegaan aan de jonge Elsie Schmidt en haar familie. Ze worden beschermt door een hooggeplaatste Nazi die met Elsie wil trouwen. Maar als er in de nacht van Kerstavond een ontsnapt joods jongetje op de stoep van de bakkerij staat, weet Elsie dat ze alles wat ze liefheeft in gevaar brengt als ze de deur voor hem opent.

Zestig jaar later, in El Paso, Texas, wordt journaliste Reba Adams er op uitgestuurd om een feel-good kerststuk te schrijven voor het plaatselijke blad. Reba is al jaren op de vlucht voor de herinneringen aan haar turbulente jeugd, maar ze is al lang genoeg in El Paso om er een fulltime baan en een verloofde te vinden.

Reba's opdracht brengt haar naar een oude bakkerij aan de andere kant van de stad. Het interview zou hooguit een paar uur in beslag moeten nemen, maar de eigenaresse van Elsie's Bakkerij laat zich niet makkelijk interviewen en Reba voelt zich genoodzaakt om keer op keer naar de bakkerij terug te keren. 
Voor Elsie zijn Reba's vragen zijn een nare herinnering aan een donker verleden: haar leven in Duitsland tijdens die laatste sombere jaren van de Tweede Wereldoorlog. 
Maar als de levens van Elsie en Reba steeds meer met elkaar verweven raken, worden ze gedwongen om de ongemakkelijke waarheden uit het verleden onder ogen te zien en de moed te vinden om te vergeven.

Britannia Road 22 - Amanda Hodgkinson

De Poolse Silvana en haar man Janusz worden door de oorlog van elkaar gescheiden: hij moet in dienst en zij probeert vergeefs naar haar familie terug te keren. Zes jaar lang overleeft zij met haar zoontje onder erbarmelijke omstandigheden in de bossen.

Uiteindelijk wordt het gezin in 1946 in Engeland herenigd. In hun nieuwe huis aan Britannia Road 22 proberen ze een nieuw bestaan op te bouwen, maar zowel Silvana als Janusz worden achtervolgd door geheimen uit hun verleden die ze voor elkaar verborgen proberen te houden.

De verloren familie - Jenna Blum

De Duits-joodse Peter Rashkin heeft de concentratiekampen van de Tweede Wereldoorlog overleefd, maar verloor er zijn hele familie. Na de oorlog ontvlucht hij Europa en probeert hij in Amerika een nieuw leven op te bouwen. Hij trouwt en krijgt met zijn vrouw June een dochter, maar onder de oppervlakte van zijn geslaagde nieuwe leven sluimeren de herinneringen aan alles wat hij moest achterlaten.

Terwijl Peter en zijn gezin te maken krijgen met de snelle veranderingen en spanningen van de naoorlogse jaren in Amerika, dringt het verleden, dat Peter liever zou vergeten, zich steeds meer op. Als hij zijn dierbaren niet nog eens wil verliezen, kan hij de zwaarst wegende herinnering van allemaal niet langer wegstoppen: die aan zijn verloren familie…

De laatste dans - Sarra Manning

Londen, 1943. Rose is 17 als ze het verstikkende plattelandsleven en haar middenklasse ouders achter zich laat en de trein naar Londen neemt. Daar verliest ze haar hart aan Phil, een Amerikaanse piloot, maar voor het einde van de oorlog zal ze nog meer verliezen...

Las Vega, nu. Jane had bijna haar doelen bereikt: een rijke man, een leven in de hoogtste kringen, en dat vóór haar 27ste. Bíjna. Nu staat ze hier, in de steek gelaten, in haar bruidsjurk. Dan loopt ze Leo tegen het lijf, en in een opwelling trouwen ze. Het fortuin van zijn oudtante lijkt een mooie bonus... 

Een dame in Parijs - Alyson Richman

Parijs, 1940. De jonge Solange laat een laatste blik door haar grootmoeders appartement gaan. De schilderijen van gerenommeerde kunstenaars, Chinees porseleinen vazen. Ze herinneren aan een verleden vol luxe, mysterie, liefde en verlies. Solange denkt aan de belofte die ze haar oma deed: ze zal ze verbergen.

Met pijn in haar hart denkt ze terug aan de afgelopen jaren. Hoe ze haar onbekende grootmoeder leerde kennen, Marthe de Florian, een elegante dame, mysterieus en eigenzinnig. Haar diepblauwe ogen, waarin Solange zichzelf herkende. De urenlange gesprekken, waarbij ze meegevoerd werd naar het Parijs van de belle époque. Als courtisane van de adellijke Charles leefde Marthe een bewogen en onafhankelijk bestaan.

Geleidelijk leert Solange ook steeds meer over haar eigen verleden. En ze ontmoet - net als haar grootmoeder destijds - de liefde van haar leven: de Joodse boekhandelaar Alex. Maar nu de situatie in Parijs steeds benauwder wordt lijkt haar toekomst allesbehalve rooskleurig. Zal hun prille liefde de Duitse bezetting overleven?

De pruimenboom - Ellen Marie Wiseman

"Bloei waar je geplant bent", zei haar oma altijd tegen haar. Maar de 17-jarige Christine Bolz weet dat er een hele wereld op haar wacht buiten het Duitse dorpje waar ze is opgegroeid. Een wereld die ze al heeft leren kennen door muziek, boeken en door Isaac Bauerman, de zoon van de welgestelde Joodse familie voor wie ze werkt. De toekomstdromen van Christine en Isaac worden echter wreed verstoord door de opkomst van het regime van Hitler. Een nieuwe wet verbiedt Christine voor Joden te werken... en om een relatie met een Jood te hebben. In haar verzet haalt ze zich de woede van de Gestapo en de verschrikkingen van een concentratiekamp op de hals.

Britse geschiedenis

9ee812aa5cf6e1028c32cde1d4697f9e.jpg8a639865b76173a55608dd617002bc4c.jpgb3bd6a61793ac74707a8470cee838ba2.jpg0654fd0f4bc9485fd8be89db7e6c9611.jpg










De reiziger - Diana Gabaldon

De reiziger is een verhaal vol passie en avontuur, angst en verraad… en een liefde die alle barrières van plaats en tijd overstijgt. Claire Randall viert in 1945 de hereniging met haar man Frank met een tweede huwelijksreis naar de Schotse Hooglanden. Tijdens een wandeling stuit Claire op een stenencirkel... en ze wordt wakker in het onbekende en gevaarlijke Schotland van 1743. Al snel komt Claire erachter dat niet alleen haar leven op het spel staat, maar ook haar hart. De onweerstaanbare jonge Schot James Fraser laat haar kennismaken met een zo vurige passie en een zo allesomvattende liefde, dat Claire verscheurd wordt tussen trouw en verlangen, en tussen twee volkomen verschillende mannen en twee onverenigbare levens.

Opmerkelijke schepsels - Tracy Chevalier

Wanneer Mary Anning in de rotsen aan de zuidkust van Engeland fossielen vindt van een onbekende dinosaurus, zet ze de wetenschappelijke wereld op zijn kop. De vondst stelt ideeën over de schepping van de aarde aan de kaak en wakkert het debat aan over de oorsprong van de mens. Maar in de academische wereld van de vroeg negentiende-eeuw waar mannen de dienst uitmaken, krijgt Mary al snel een dienstbare rol opgedrongen en wordt ze geconfronteerd met vooroordelen en roddels. Mary vindt een onverwachte medestandster in de intelligente Elizabeth Philpot, een dame uit de middenklasse die ook in de ban is van fossielen. In hun relatie weten ze een broos evenwicht te vinden tussen heftige loyaliteit en nauwelijks onderdrukte afgunst. Ondanks de verschillen in leeftijd en achtergrond komen Mary en Elizabeth tot de ontdekking dat vriendschap hun sterkste wapen is in de strijd om erkenning.

De lerares van Fellsworth - Sarah E. Ladd

Annabelle Thorley raakt alles kwijt na het faillissement van haar vader. Haar verloofde verlaat haar en ze is overgeleverd aan haar broer, die alleen om zichzelf geeft. Ze ziet maar één uitweg: werk zoeken. Ze gaat aan het werk als lerares op Fellsworth, het landgoed van haar oom en tante. Daar ontmoet ze weduwnaar Owen Locke. Maar in plaats van het eind van alle problemen, is dit in feite pas het begin...

Belgravia - Julian Fellowes

Op een steenworp afstand van Buckingham Palace, achter de deuren van Londens meest imposante huizen, hebben schandalen en intriges vrij spel.

Op 15 juni 1815 organiseerde de hertogin van Richmond in Brussel een groots bal ter ere van de hertog van Wellington. Vlak na middernacht kwam onverwacht het bericht dat Napoleon de grens was overgestoken, waardoor Wellington zijn mannen op stel en sprong de oorlog in moest leiden. Veel officieren die op het slagveld omkwamen, droegen hun avondkleding nog. 

Belgravia begint op deze vooravond van de slag bij Waterloo. Genodigden op het legendarische bal zijn James en Anne Trenchard, die in de handel een fortuin hebben verdiend. Hun dochter Sophia maakt een onuitwisbare indruk op Edmund Bellasis, de zoon en erfgenaam van een prominente Britse familie. Maar tijdens het bal gebeurt er iets wat in ieders leven zijn sporen zal nalaten. En vijfentwintig jaar later, als de twee families neerstrijken in de nieuwe wijk Belgravia, heeft dit geheim nog steeds gevolgen. Achter de deuren van de imponerende huizen vormt zich een web van leugens en intriges…

Op zoek naar een nieuwe wereld

2045c12668a6db17b09876de524f7313.jpg8e9347317389e7b0e39add1ad3922efd.jpgce4a541e1e518b0bd4b8fbe543f49e41.jpgec6f587db7bc1c06eb2c9ec1f2df3f56.jpg










Een nieuwe wereld - Sarah Lark

Terwijl de Tweede Wereldoorlog door Europa raast, weten de Poolse zusjes Helena en Luzyna hun land te ontvluchten. Ze horen dat een groep jonge vluchtelingen naar Nieuw-Zeeland mag doorreizen en melden zich aan. Maar dan krijgt slechts één zus een visum...

Aan de andere kant van de wereld komt James McKenzie in opstand tegen zijn ouders: hij wil zich als piloot in Europa inzetten. Maar weet deze jonge waaghals wel waar hij aan begint? Het lot brengt deze drie jonge mensen op elkaars pad - en samen vinden ze hun weg in een onzekere toekomst.

Bruid in het maanlicht - Laura Frantz

Temperance Tucker probeert haar familie te beschermen in de romantische historische roman ‘Bruid in het maanlicht’ van Laura Frantz. Het is rond 1770. Temperance Tucker redt zich uitstekend in het ruige, uitgestrekte en nog niet in kaart gebrachte grensgebied van Kentucky. Ze kan zich snel uit de voeten maken, schiet altijd raak en misschien nog wel het belangrijkste: ze zwijgt over vroeger. Maar het verleden van haar familie wordt een probleem als ze verliefd wordt op een knappe landopziener uit Virginia, die ook een geheim met zich meedraagt. Kunnen ze de ballast en de pijn van zich afschudden voor een gezamenlijke toekomst?

De onvergetelijke reis van August King - John Ehle

North Carolina, 1815. August King, een jonge boer, onderneemt een eenzame tocht dwars door de Appalachen. Nu hij onlangs zijn vrouw verloren heeft, moet hij zelf de reis maken naar de markt in de stad aan de andere kant van de bergrug. Zijn hart huilt om het verlies, maar hij dwingt zichzelf om door te gaan. Hij moet immers vee kopen en levensmiddelen inslaan.
Op de markt gaan geruchten over een weggelopen slavin, en terwijl August aan de terugreis begint wordt er een grootse jachtpartij opgezet: mannen te paard, honden...

Dan kruist Annalees zijn pad, een ontmoeting die hun beider leven voorgoed zal veranderen. In de twee dagen die volgen probeert August het goede te zoeken voor Annalees. Zonder dat hij het aanvankelijk beseft, begint hij daarmee tegelijkertijd een reis naar binnen, een zoektocht naar wie hij werkelijk is en wat hem beweegt. Een voor een raakt August al zijn bezittingen kwijt om Annalees te beschermen - en stap voor stap hervindt hij een rijkdom die alles te boven gaat.
Zo wordt Augusts tocht naar huis een tastende weg naar vrijheid voor Annalees, en een pelgrimsreis die hem in het reine brengt met zijn tragische verleden.

Laatste dagen op Ellis Island - Gaelle Josse

New York, november 1954. Het is een paar dagen voordat het immigratiecentrum op Ellis Island voorgoed zijn deuren sluit. Er is niemand meer op het eiland behalve John Mitchell, de directeur. In zijn dagboek kijkt hij terug op alles wat hij er heeft gezien en gehoord: de vele schepen vol hoopvolle immigranten, de talen die ze spraken, de medische onderzoeken die ze moesten ondergaan, de tyfusuitbraak.

Ook zijn eigen leven neemt Mitchell grondig onder de loep. Hij schrijft over zijn geliefde vrouw Liz en over Nella, een immigrant uit Sardinië. En dan is er nog de vraag in hoeverre hij schuldig is aan een tragische gebeurtenis.

Greep uit het overige aanbod

da32f38ec4fd1827a49067f731c037de.jpg

95a7aa8c802e70995517aaa3378b35d9.jpg

e372cb4676400b97fc3d95e04720a0ee.jpg

0e2b3da472447ff7b152ca45e08df4bd.jpg









Dochter van de zijdekoopman - Dinah Jefferies

Frans-Indochina, 1952. Sinds het overlijden van haar moeder leeft de achttien jaar oude half Franse, half Vietnamese Nicole in de schaduw van haar knappe oudere zus Sylvie. Wanneer hun vader de leiding over het familiebedrijf, dat zich specialiseert in zijde, overdraagt aan Sylvie, krijgt Nicole een verwaarloosde zijdewinkel in de Vietnamese wijk van Hanoi. In dat gedeelte van de stad wemelt het echter van de strijdlustige rebellen, die koste wat het kost een einde willen maken aan de Franse overheersing. Voor de eerste keer in haar leven staat Nicole recht tegenover de corruptie van het koloniale bewind - en de betrokkenheid van haar eigen familie beangstigt haar tot op het bot...

Tran, een welbekende Vietnamese rebel, lijkt een ideale uitweg te bieden uit haar problemen. Tegelijkertijd blijkt Marc, een charmante Amerikaan, de man te zijn van wie ze altijd al heeft gedroomd. Maar wie kan ze vertrouwen in een wereld waarin niets is wat het lijkt?

Winterbloesem - Corina Bomann

Een paar weken voor Kerstmis spoelt op het strand bij een kuuroord een schipbreukelinge aan. De jonge vrouw weet niet meer hoe ze heet, waar ze vandaan komt of wat er is gebeurd met het schip waar ze op zat. Haar enige bezit is de tak van een fruitboom die in haar kleren verstrikt is geraakt.

Johanna, dochter van de rijke familie die het kuuroord runt, is gefascineerd door de drenkelinge en de twee jonge vrouwen bouwen in korte tijd een hechte vriendschap op. Johanna is eenzaam en ongelukkig: haar familie probeert haar uit te -huwelijken aan een man van wie ze niet houdt. Naarmate kerst nadert en iedereen zich op de voorbereidingen van het jaarlijkse Winterbal stort, zoeken de twee vrouwen hun toevlucht tot een oud gebruik: ze zetten de tak van de fruitboom in een karaf water en wensen met heel hun hart dat hun grootste verlangen uit zal komen. Als de tak bloeit op kerstavond, zal het geluk hen eindelijk toelachen. Maar zal de winterbloesem echt komen?

Zussen van Versailles - Sally Christie

De koning is na zeven jaar huwelijk zijn echtgenote beu. Er dient met spoed een maîtresse gevonden te worden. Louise, de oudste van de vijf Nesle-zussen, wordt in de armen van de monarch gedirigeerd. Nog drie van haar zussen zullen in het koninklijke bed belanden. In hun gevecht om zowel liefde als macht voeren schandalen, corruptie en haat de boventoon, wat de reputatie van de Franse monarchie voor altijd zal veranderen.

Het geheim van een moeder - Renita de Silva

Als de zwangere Jaya haar moeder verliest en kort daarna haar pasgeboren zoontje een tragische wiegendood sterft, stort haar leven in. Radeloos van verdriet en schuldgevoel gaat ze op zoek naar antwoorden – antwoorden op haar eenzame, afwezige moeder en haar mysterieuze verleden in India. Als ze haar moeders spullen doorzoekt, vindt ze twee dagboeken en oude foto’s, die de rokerige geur van vuur afgeven. Op elke foto glimlacht een jongetje naar Jaya, en op één staat een familie trots voor een gigantisch landhuis.

Wie is dit kind? En waarom koesterde haar moeder herinneringen aan een vorstelijke familie uit een ver verleden? De dagboeken leiden haar terug naar India, naar de ruïne van wat ooit een chique huis op een heuvel was. Daar ontmoet ze Kali, een oude vrouw die verhalen vertelt over verwoestende leugens en een brand die een familie uit elkaar rukte. Maar niets zal Jaya voorbereiden op de laatste onthulling van het huis. Een onthulling die alles verandert wat Jaya over zichzelf dacht te weten.

We hopen dat we je met deze lijstjes hebben kunnen inspireren om een roman uit deze categorie te lezen. Welk(e) boek(en) ga jij lezen?



Reacties op: De mooiste vertaalde historische romans

Meer informatie

Gerelateerd