Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Een Kismet lezing, een wandeling en een Boekenzolder

op 26 maart 2019 door

Afgelopen zaterdag was het Leiden waar vijf dames van de Feelgood Club hun dag doorbrachten. Schrijver Stefan Tetelepta had ons uitgenodigd om naar Leiden te komen voor een lezing in de bibliotheek met aansluitend een wandeling door Leiden langs de locaties uit zijn boek met als eindpunt De Boekenzolder. Voor Renate, Mandy, Helma, Nathalie en Marieke voldoende reden om een dagje uit te gaan.

f89d4f8d9912360b660a1ac5fbedcdb6.jpg

- door Marieke -

Naar Leiden

Nathalie en Marieke spraken af op het station, waar ze er vervolgens achter kwamen dat ze in dezelfde trein hadden gezeten zonder dat ze dat van elkaar wisten, Mandy, Renate en Helma kwamen met de auto naar Leiden en we troffen elkaar in de bibliotheek. Deze zit midden in het centrum en is zeer ruim opgezet. Erg mooi is de muur die midden in de ruimte staat en nog origineel is, waardoor het effect van een straatje ontstaat.

Stefan Tetelepta en Kismet

Wie is Stefan en wat is Kismet?
Stefan Tetelepta is de schrijver van het boek Kismet, welke hij als ebook gratis verstrekt in ruil voor een recensie. Mandy en Marieke hebben het boek Kismet  in 2018 gelezen en besproken in een buddy read en werden positief verrast. Ook hebben zij Stefan in 2018 geïnterviewd.

De lezing

De bibliotheek van Leiden organiseerde voor het eerst een dag waarbij (beginnende) schrijvers uit Leiden en omstreken een podium kregen om hun boeken te promoten. Stefan was de tweede spreker en vertelde over zijn boek Kismet en de reden waarom hij het gratis weggeeft. In zijn verhaal kwam naar voren hoe moeilijk het is om je geschreven boek uitgegeven te krijgen. Zijn manuscript werd bij uitgeverijen afgewezen omdat het niet in het fonds paste of omdat het commercieel niet haalbaar was om het uit te geven. De beslissing om het boek dan maar gratis als e-book aan te bieden bleek een gouden greep. Hij bereikte ontzettend veel lezers en (helemaal fijn) kreeg heel veel positieve recensies. Inmiddels staan er 298 boordelingen op Hebban waarvan 141 vijf sterren en 95 vier sterren. Ineens was hij wel interessant voor de uitgeverijen, maar het boek niet meer omdat het teveel gelezen was! Het klinkt als het bekende kip/ei verhaal.

Dat neemt niet weg dat Stefan gewoon doorgaat met schrijven. Kismet is inmiddels in het Engels vertaald (en ligt op dit moment bij native speaking proeflezers) en ook is er al een idee en eerste opzet voor een nieuw boek dat naar verwachting in 2020 zal verschijnen. En we vinden het stiekem best leuk dat de Feelgood Club hier een klein beetje de hand in heeft gehad. Stefan deed namelijk mee aan het estafette verhaal van kerst en dat beviel zo goed dat hij daarna nog speciaal voor de Feelgood spot een nieuwjaarsverhaal (Unbesmirched) schreef. Stoppen is geen woord dat bij Stefan past en het nieuwjaarsverhaal heeft dan ook negen hoofdstukken. Maar het verhaal was toen ook nog lang niet verteld. Dit verhaal is nu de basis voor een nieuw boek geworden.

749f8b0d6e7a41e3230cd34320e140fb.jpg

Publiciteit is belangrijk voor een nieuwe schrijver en een community als Hebban blijkt dan ook van grote waarde te zijn. Stefan Tetelepta stuurt zijn Kismet gratis naar lezers die het bij hem aanvragen. Zijn enige verzoek is om het boek op -wil ik lezen- te zetten en na het lezen te voorzien van een eerlijke recensie en zo schoot Kismet in de zomer van 2018 de Hebban top 10 in. Als een sandwich tussen twee delen van De Zeven zussen, stond hij krachtig op de tweede plek. Het zorgde er zelfs voor dat uitgevers bij Hebban gingen informeren of dat wel klopte: een onbekende schrijver met een onbekend boek op 2? Ja, dat klopte en zo is zijn naam ineens niet meer zo onbekend.

Speciaal voor Hebban maakte Stefan in zijn lezing ruimte vrij voor de Feelgood Club. Helma bracht met behulp van een heuse Power Point presentatie Hebban en specifiek de Feelgood spot onder de aandacht bij het publiek en zo kon ze laten zien wat Hebban en de Feelgood Club voor schrijvers maar ook voor lezers kunnen betekenen. 

De wandeling

Na de lezing zijn we gaan wandelen met een groepje lezers van Kismet. Stefan loodste ons door Leiden en de mooie plantsoenen die het heeft en vertelde over Leiden en over de locaties die hij gebruikte in het boek. Het maakt dat het verhaal nog meer gaat leven. De groepsfoto maakte Stefan in het plantsoen bij het huis van Finn dat een grote rol speelt in het verhaal. Een pittige wandeling, maar met het mooie weer, de mooie omgeving en het leuke gezelschap was het een leuke ervaring.

2a75786058d7c1a3650d538b966b9ea1.jpg

De Boekenzolder

Het eindpunt was De Boekenzolder. Een bijzonder initiatief in Leiden waar tweedehands boeken worden afgeleverd door mensen die ze niet meer willen. De boeken worden voorzien van een stempel en daarna gesorteerd op genre. Lang blijven ze niet in de schappen staan want die boeken krijgen snel een nieuwe eigenaar. Ze zijn namelijk gratis! Iedere bezoeker mag maximaal tien boeken meenemen, maar een eigen bijdrage wordt wel op prijs gesteld. 

Laat boekengekken los in een walhalla van boeken en het einde is zoek. We hadden ons nog wel zo voorgenomen om ons in te houden. Als snel liepen we allemaal rond met onze nieuwste aanwinsten. Hoe lekker kan je een dagje Leiden afsluiten? Meer informatie over De boekenzolder vind je hier.

bee09bf06f1f873918ac87b53982bccd.jpg


4a0ada0497ab87de45cdae0296ef5fda.jpgLopen konden we bijna niet meer en dus namen we de bus, terug naar auto en trein. Het was een superleuk initiatief en we hebben genoten. Bedankt Stefan voor de uitnodiging en de gezellige middag in het mooie Leiden.

f89d4f8d9912360b660a1ac5fbedcdb6.jpg

Heb jij Kismet al gelezen? Meer over het boek vind je hier.
Ken jij de Boekenzolder? Laat ons weten welke schatten je er al eens hebt ontdekt.



Reacties op: Een Kismet lezing, een wandeling en een Boekenzolder

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Stefan Tetelepta

Stefan Tetelepta

Stefan Tetelepta publiceerde in de zomer van 2018 KIsmet, een feelgoodroman met ...