Meer dan 4,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Boekentip-estafette #6: Helma tipt Mandy

op 08 augustus 2017 door

In de boekentip-estafette is het deze maand tijd voor alweer de zesde boekentip. Elke maand tipt een van onze We Love Feelgood-meiden een boek aan een ander. Dit mag een boek zijn in 'ons' eigen feelgoodgenre, dat de ander misschien niet zo snel zou oppakken, of een boek uit een heel ander genre! Zolang het maar wel een feelgoodtintje heeft. In juli tipte Diana Helma, hoe is haar het lezen bevallen? En welk boek tipt Helma aan Mandy?

- door Helma -

Vorige maand was Diana aan de beurt om mij een tip te geven. Ze speurde mijn boekenplank af en zag een prachtig boek op mijn nog te lezen lijst staan. Een boek waar ze zelf erg van onder de indruk was. Daar schreef ze het volgende over:

“Een aantal jaar geleden maakte ik via het Ezzulia forum kennis met Kim Moelands. Haar man leefde volgens mij nog, of was net gestorven. In ieder geval vertelde ze over haar boek, Ademloos, waarin ze over de strijd met taaislijmziekte vertelt. Kim Moelands is een positief persoon. Over de manier hoe zij in het leven staat en met de dingen omgaat die in haar leven gebeuren, kan ik alleen maar respect hebben. Pak de tissues erbij, neem een lekker glas drinken en laat je meevoeren door het verhaal van Kim. Ik wil er niet te veel over vertellen, voor mij is dit een boek dat je alleen ervaart door het te lezen. Ik ben erg benieuwd wat je in augustus over dit boek te vertellen hebt”.

Haar tip voor mij was Ademloos van Kim Moelands

d79997054f67974f72e6dff0511752e6.pngIk kan niet anders zeggen dan dat ik heel blij was met de tip van Diana. Ik vreesde namelijk nogal voor 50 tinten grijs, omdat ik tijdens een gezellig samenzijn van onze club had laten vallen dat ik dat boek ooit cadeau had gekregen en het nog steeds ongelezen in mijn kast stond. Maar gelukkig tipte Diana mij het prachtige boek van Kim.

Ik heb in 2015 Kim geïnterviewd (hier te lezen) toen haar thriller De vrouw in de spiegel uitkwam. Ik was toen zo onder de indruk van hoe zij in het leven stond dat ik direct het boek Ademloos heb gekocht. Het kwam op mijn steeds maar hoger groeiende nog-te-lezen-boeken-stapel en verdween van lieverlee steeds verder naar onderen. Tot nu.

Al meteen op de eerste bladzijde hield ik het bijna niet droog. In de proloog beschrijft Kim in slechts een halve pagina hoe haar partner Ron in haar armen sterft en de complete wanhoop die haar daarna overvalt: kippenvel. Daarna gaat ze in korte hoofdstukken terug in de tijd en vertelt ze over de gelukkige jaren die zij met elkaar hebben gehad en hoe een simpele verkoudheid ervoor zorgt dat Ron komt te overlijden. Dan besef ja pas echt goed wat een afschuwelijke ziekte Cystic Fibrosis is: een constant gevecht om lucht, karrevrachten vol medicijnen en een leven waar de dood constant op de loer ligt. Wat ik heel mooi vond waren ook de fragmenten uit de songteksten bij het begin van elk hoofdstuk: stuk voor stuk prachtige teksten van onder andere Dik Hout, Bløf en De Dijk en inhoudelijk zo passend bij elk hoofdstuk dat het lijkt of ze speciaal voor die fases in Kim’s leven zijn geschreven.

Kim schijft recht uit haar hart: het sterven van Ron, het rouwproces waarin ze een leven zonder Ron bijna niet aankan en dan het langzaam weer opkrabbelen en realiseren dat zij zelf nog niet klaar is met haar leven. Op dat moment wordt de toon van het boek lichter, optimistischer en soms echt grappig en vol zelfspot. Het is een boek met een lach en een traan, over een allesomvattende liefde, een zwaar rouwproces, maar ook het vieren van het leven en bovenal hoop.  En hoewel je er zeker in het eerste gedeelte een allesbehalve feelgood gevoel van krijgt, sla je door het positieve einde waarin Kim weer vol voor het leven gaat het boek met een goed gevoel dicht. Mijn complete recensie is hier te lezen.

Mijn tip voor Mandy

Mandy’s nog-te-lezen-stapel-boeken is zo mogelijk nog veel hoger dan mijn eigen stapel. Ze is een alleslezer: YA, NA, Feelgood, thrillers, literatuur, fictie en non-fictie. Alles komt voorbij. Toen viel mijn oog op Nog vijf dagen van Julie Lawson Timmer die zeker al sinds 2015 op haar ligt te wachten om gelezen te worden. Ik vond het prachtig, maar je wordt er wel heel droevig van. Misschien dan toch beter Als je het licht niet kunt zien van Anthony Doerr?

06e2e98838693296dde7d119a6ffa35e.pngMaar terwijl de regen hier met bakken uit de hemel viel, besloot ik dat het tijd was voor een boek waar je vrolijk van wordt ondanks het slechte weer. Ik heb het boek zelf nog niet gelezen (ook die ligt nog op me te wachten), maar ik vind de schrijfster zo grappig dat het bijna niet anders kan dat dit boek het ook is.

Mijn tip voor Mandy is: De verwarde Cavia van Paulien Cornelisse.

Ook deze keer is het niet alleen een uitdaging voor Mandy, maar ook voor de lezers van de We Love Feelgood blog. Lees mee met Mandy en laat ons weten wat je ervan vindt, via reacties onder deze blogspot, of via Twitter / Instagram. Wie leest er met haar mee?

 Reacties op: Boekentip-estafette #6: Helma tipt Mandy

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Kim Moelands

Kim Moelands

Kim Moelands (1975) is fulltime auteur en voormalig recensent en journalist. Op ...

Paulien Cornelisse

Paulien Cornelisse

Paulien Cornelisse (1976) is theatermaker, cabaretière en columniste. In ...