Advertentie

Fabulous Feelgood leest: Toeval bestaat niet

op 31 juli 2020 door

In de zomer van 2019 plaatsten wij op Fabulous Feelgood zomerverhalen. Een van deze verhalen was geschreven door Saskia MN Oudshoorn. Haar verhaal Toeval bestaat niet werd zeer positief ontvangen en vroeg om een vervolg. Saskia besloot om het verhaal uit te breiden tot een novelle en die is er nu. De dames van Fabulous Feelgood mochten het samen lezen.

Toeval bestaat niet

Anneloes is door haar vriend Emiel aan de kant gezet, net nadat de wereld na beëindiging van de lockdown er weer een stuk zonniger uit leek te gaan zien. Haar leventje dat bijna perfect was, stort als een kaartenhuis in elkaar en tot overmaat van ramp laat hij haar zonder woning en met een flinke schuld achter. Noodgedwongen neemt ze er naast haar baan op een reclamebureau een weekendbaantje in de snackbar bij.

Haar vriendinnen - ze noemen zichzelf de Spice Girls - vinden na een tijdje dat ze lang genoeg heeft binnen gezeten en regelen een blind date. Ze gaat met tegenzin om van het gezeur af te zijn en verwacht een middelbare man met witte sportsokken, sandalen en zweetplekken onder zijn armen aan te treffen. Eentje die net als Emiel niet te vertrouwen is en maar op één ding uit is...
Maar dan ontmoet Anneloes - Loe voor vrienden - de man van haar afspraakje: Gianluca. Hij is charmant, grappig en eigenlijk te knap en te aardig om waar te zijn.

Na die onverwacht heerlijke date, krijgt Anneloes een uitnodiging van Gianluca om het weekend mee te gaan naar Milaan. Hij is niet zo maar een man, hij blijkt de eigenaar van een grote keten restaurants te zijn. Na die ontdekking kan Anneloes moeilijk geloven dat zijn interesse in haar oprecht is. Anneloes is vastbesloten om het spel dat 'Luc' duidelijk met haar speelt, mee te spelen en besluit om mee te gaan.

Dan staat op Schiphol in plaats van Gianluca zijn bloedmooie maar bloed-onder-je-nagels-vandaan-halend-arrogante Persoonlijk Assistente Constance haar op te wachten...

b06dfaea88c6c12a4fb1ef4f445c855c.jpeg

Wat wij ervan vonden

Marieke:

Het is een heerlijke novelle om te lezen. Toen ik het zomerverhaal las, was ik er al fan van. Nu het verhaal is uitgebreid, is het nog leuker geworden. Het begin is helemaal nieuw en ik was alweer vergeten dat het oorspronkelijk een kort verhaal was, tot ik bij de blind date kwam en er een deja-vu gevoel opkwam. Toch is er ook aan dat deel wat gesleuteld en hoewel de verrassing die aan het einde van het korte verhaal zat nu weg is, is er een heel mooi deel bijgekomen dat speelt in Milaan. Ik vond het erg leuk om nu de personages beter te leren kennen en heb het dan ook met zeer veel plezier gelezen. Het had van mij nog wel meer mogen zijn. Toeval bestaat niet, de novelle, krijgt van mij vier sterren.

Lizzie:

Ik had in der tijd het zomerverhaal gelezen en was al fan, nu ik de novelle heb gelezen en het verhaal uitgebreid is ben ik nog steeds fan. Wat een leuke novelle is dit geworden! Heel leuk is ook dat het verhaal helemaal actueel is gemaakt en de coronacrisis er aan toegevoegd is. Voor een kort verhaal had ik toch onmiddellijk een band met de personages en voelde ik hun emoties. Moet het verhaal 100 pagina's meer geweest zijn ik zou dit zeker niet erg gevonden hebben. 
Ik geef deze novelle vier sterren. 

Antoinette:

Toeval bestaat niet: Ik was door de titel nieuwsgierig geworden en doordat het een novelle was, kon ik het verhaal lekker snel weg lezen. Oudshoorn heeft een leuk actueel verhaal geschreven die de lezer heerlijk laten genieten van Anneloes. Ondanks alle negativiteit, die zich ook nog eens tegelijk aanbiedt in haar leven, probeert ze er wel wat van te maken. De blind date is heerlijk beschreven en de opbloeiende vlinders en liefde maken dat het verhaal nog wel even had mogen voortduren. Ondanks de beperkt aantal bladzijde weet Oudshoorn een leuke feelgood aan de lezer voor te schotelen.
Ik sluit me aan bij Lizzie en Marieke en geef ook vier sterren.

Helma:

Ik was benieuwd of Saskia het korte zomerverhaal alleen had uitgebreid of dat ze ook nog iets had veranderd. Er zijn inderdaad een paar wijzigingen: Saskia heeft het verhaal geactualiseerd door het gedeeltelijk tijdens de Corona-crisis te laten afspelen, de Franse Julien is veranderd in de net zo prettige ogende Italiaanse Gianluca en de verrassende twist aan het eind is weg, maar daar komt een leuke uitbreiding van het verhaal voor in de plaats. Het is een heerlijke feelgood en ik heb regelmatig met een glimlach op mijn gezicht zitten lezen. Het zijn leuke personages, behalve dan de verschrikkelijke personal assistant Constance, wat een draak zeg! Ik had al genoten van het zomerverhaal, en deed dat met deze novelle nog eens dunnetjes over. Het wordt saai, maar ik ben het met iedereen hierboven eens en geef Toeval bestaat niet ook vier sterren.

Mandy:

Ik had het zomerverhaal nog niet gelezen en dus begon ik blanco aan de novelle. Wel heb ik Recept voor geluk gelezen en ik vind dat Saskia erg leuk kan schrijven. Dit komt voornamelijk door de woordkeuze die ze soms gebruikt en de humoristische manier waarop ze zaken kan omschrijven en die me echt laat lachen. De hoofdpersoon is de lekker nuchtere Anneloes uit Rotterdam die zich niet zoveel meer waard voelt sinds ze werd bedrogen. Zeker niet als daar ineens de knappe Gianluca is. Tegen het einde van het boek wilde ik echt heel graag weten welk addertje er onder het gras zat, want het lijkt alsof er iets niet klopt. Daarom wilde ik maar door blijven lezen, zodat ik daar snel achter zou komen. Dit houdt de vaart en de spanning lekker in het verhaal. Uiteindelijk vallen de puzzelstukjes in elkaar en worden de lijntjes aan elkaar verbonden. Ook van mij krijgt de novelle vier sterren. 

Sanne:

Ik kende de schrijfstijl van Saskia Oudshoorn nog niet, maar werd aangenaam verrast. Ik dacht niet zo'n fan te zijn van korte verhalen, want ze kennen maar weinig bladzijden om je echt op te slokken, maar na Toeval bestaat niet ben ik van mening veranderd. De novelle gaat de diepte in en weet me vertrouwd te laten raken met de personages. Ze worden voldoende uitgediept om er een beeld bij te krijgen, maar nergens wordt het verhaal afgeraffeld. Het tempo is goed, de ontwikkelingen zijn logisch en nergens is het geheel over de top. Het enige is dat ik best meer had gewild ;) Ik heb genoten van de personages en het plot die beiden door Saskia heel kleurrijk en realistisch zijn beschreven. Kortom; ik heb genoten van het verhaal en ook ik deel vier sterren uit!

Renate:

Ook ik had nog nooit iets van Saskia Oudshoorn gelezen en ging er helemaal blanco in, maar deze kennismaking smaakt naar meer. Het is natuurlijk een kort verhaal dat je zo uit hebt, maar het is wel een verhaal wat je ondanks het kleine aantal bladzijden meeneemt in het verhaal, het trekt je gelijk het verhaal in.
Het is gewoon een leuk verhaal, waar meer in zit dan je eigenlijk denkt, de personages zijn leuk, Italië speelt een rol, dan ben ik eigenlijk altijd gelijk al om. Maar de stijl van Saskia is ook gewoon heel fijn, ze gebruikt humor, het is realistisch en herkenbaar. Het is gewoon een fijn verhaal, om heerlijk weg te dromen.
Ook van mij 4 sterren.

b06dfaea88c6c12a4fb1ef4f445c855c.jpeg

Conclusie

Met unaniem vier sterren voor de novelle Toeval bestaat niet moge het duidelijk zijn dat we enthousiast zijn! De verhaallijn weet ons, ondanks het aantal bladzijden, volledig mee te nemen het leventje van Anneloes in. Zo sluiten we de maand waarin het korte verhaal centraal staat met een prachtige novelle af. 

Heb jij Toeval bestaat niet gelezen? Wat vond je er van? Vertel ons er over onder dit artikel.Reacties op: Fabulous Feelgood leest: Toeval bestaat niet

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Saskia M.N. Oudshoorn

Saskia M.N. Oudshoorn

Saskia M.N. Oudshoorn debuteerde in 2015 met de vrouwenthriller "Buiten Spel" d...