Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Fabulous Feelgood ontmoet Nicola May

op 29 september 2022 door

Afgelopen zaterdag vertrokken wij (Renate en Helma) naar Amsterdam om bestseller feelgood auteur Nicola May te interviewen. We gingen vroeg op pad, omdat er een dag eerder nogal wat bussen waren uitgevallen en wilden natuurlijk niet te laat komen. Na nog even snel een souvenirwinkel ingedoken te zijn om de ‘Fabulous Feelgood roze’ houten tulp te kopen die we altijd als cadeautje meenemen, kwamen we bijna een uur voor de afgesproken tijd in het prachtige Ambassade Hotel in Amsterdam aan.

- door Renate en Helma -

38e5e45945adc20aff4c99eb66ec7c02.png

Onder het genot van een kopje koffie en thee vloog dat uurtje voorbij en was het tijd om kennis te maken met Nicola, die ons te midden van grote stapels boeken, die allemaal nog door haar gesigneerd moesten worden, verwelkomde. De energie spat van haar af als ze zichzelf in vijf woorden beschrijft: “Friendly, fun, talented, ambitious, family-oriented.” Met de eerste drie kwalificaties zijn we het in ieder geval volkomen eens.

Als we het gesprek beginnen vertelt ze lachend dat ze een Nederlands woord kent, dat haar ex-vriend haar ooit geleerd heeft: “Pantoffels! Ik heb werkelijk geen idee waarom hij nou juist dat woord heeft onthouden. Inmiddels heb ik gisteren nog een paar andere Nederlandse woorden geleerd: proost, stroopwafels en bitterballen.”

Nicola heeft inmiddels zestien boeken op haar naam staan, waarvan er nu tien in het Nederlands vertaald zijn. Na de succesvolle ‘Cockleberry Bay’-serie mag ze zich full time schrijfster noemen. “De serie is al in vijftien landen vertaald en heeft vijftien weken op nummer 1 bij Amazon gestaan”, vertelt ze trots. Haar vorige baan als IT event-manager, waar ze grote Europese events organiseerde, komt haar nu goed van pas. “Ik regel zelf de marketing en ben niet afhankelijk van dure marketingbureaus. Ik weet zelf als geen ander wat er nodig is om mijn boeken onder de aandacht te brengen. De social media zijn daarbij onontbeerlijk. Ik heb vanmiddag nog een TikTok-event met enthousiaste booktokkers. Ik kijk nu al uit naar de filmpjes die daarvan online komen.”

Snelle schrijfster

Nicola vertelt dat ze een snelle schrijfster is en in ongeveer drie maanden een nieuw boek aflevert. Dat komt omdat ze als ze in het schrijfproces zit lange dagen maakt: “Ik schrijf dan elke dag minimaal acht uur achter elkaar. Dat werkt voor mij. Ik zit dan helemaal in het verhaal en heb nog vers in mijn geheugen wat mijn personages zeggen en doen. Als ik dat niet zou doen, moet ik terug gaan lezen en me weer opnieuw in het verhaal en de personages verdiepen. Als het boek klaar is, neem ik weer tijd voor mezelf en pak ik de marketing op.” Als ze met een nieuw boek begint, weet ze vaak wel al de eindplot, maar vraagt ze zich geregeld af of ze wel genoeg materiaal heeft om er een volwaardig boek van te maken. Dat deze vrees ongegrond is heeft ze inmiddels bewezen, door heerlijke feelgoodboeken af te leveren waarin meer dan genoeg gebeurt.

"Voor mijn boeken put ik uit mijn eigen leven"

De personages in Nicola’s boeken zijn levensecht en een afspiegeling van het echte leven. Ze zijn mollig, slank, blank, gekleurd, hetero, homo en alcoholverslaafd; het komt allemaal voorbij zonder dat het te zwaar of te veel benadrukt wordt, net als spiritualiteit, relatiebreuken, tienerzwangerschappen en natuurlijk wordt de romantiek niet vergeten. De boeken hebben allemaal wel een onverwachte twist, waardoor het verhaal geen standaard feelgood is.

Nicola vertelt dat ze voor haar boeken altijd put uit haar eigen leven. “Sommige vrienden herkennen weleens karaktereigenschappen van zichzelf in personages uit mijn boeken. Ook voor de vervelende of irritante mensen in mijn boeken gebruik ik mensen die ik ooit ontmoet heb. Dat kan ik rustig doen, want die spreek of zie ik toch nooit meer,” vertelt ze lachend.

Ze stopt ook stukjes van zichzelf in haar boeken en verwijst daarmee naar het drankmisbruik van een van de personages uit de “Ferry Lane”-serie. “Ik drink zelf helemaal geen alcohol meer, dus ik weet uit eigen ervaring hoe lastig het is om sterke drank af te slaan in een land als Engeland, waar een grote drankcultuur heerst en de verleidingen om de hoek liggen.”

Spiritualiteit is in meerdere boeken een terugkerend thema. Vooral Kerst met Evie, waarin Evie de vriendelijk dakloze Yves ontmoet en met hem door Londen dwaalt, ligt haar nauw aan het hart. “Mijn moeder overleed toen ik zeventien jaar was. Toen ik Kerst met Evie schreef dacht ik heel veel aan haar en hoe fijn ik het zelf gevonden zou hebben om met haar als spirituele gids door Londen te trekken, bezienswaardigheden te bezoeken en te praten ze over van alles en nog wat.”

Ze schrijft graag feelgood boeken: “Ik hoop dat ik er mensen blij mee maak en dat ze mijn boeken met een goed gevoel kunnen dichtslaan. Een ander genre zou ik niet zo snel overwegen, alhoewel mijn nieuwste boek, het nog niet vertaalde The Hub, een cosy crime is, waarin hoofdpersoon August Saunders een thriller schrijft. Misschien dat ik die specifieke thriller ooit nog eens onder pseudoniem ga schrijven. August Sanders lijkt me wel een mooi alter ego in dat geval. ‘Never say never’, dus,” besluit ze lachend.

“Een verfilming of televisieserie zou de kroon op mijn werk zijn”

Haar grote droom is dat een van haar boeken verfilmd zal worden. “Een film, maar ook een televisieserie zou in geweldig vinden. Dat is toch de kroon op je werk en ik denk dat mijn boeken zich daar prima voor lenen. Ik weet niet of ik zelf het script zou willen schrijven, hoewel mijn uitgever in Engeland denkt dat ik dat zeker wel zou kunnen.”

Als wij Nicola tot slot vragen welke vraag haar nooit gesteld is en waarop ze heel graag antwoord zou willen geven, zijn we verrast door haar originele antwoord: “Wat zou je heel graag willen kopen van het geld dat je met het schrijven verdient? Dan kan ik antwoorden dat ik een racepaard zou kopen,” zegt ze met een twinkeling in haar ogen. “Die zou ik dan Nicola May noemen en daarmee hopelijk heel veel wedstrijden winnen. Ik ben namelijk dol op paardenraces, en op het wedden daarop. Het zou toch geweldig zijn om daar met mijn eigen paard onderdeel van uit te maken?”

Instagram winactie

Voordat we afscheid nemen, signeert Nicola nog Welkom in Ferry Lane, het eerste deel van de ‘Ferry Lane’-serie, voor een speciale winactie op ons Instagram account. Kijk daar snel wat je moet doen om kans te maken.

38e5e45945adc20aff4c99eb66ec7c02.png

Listmania

Natuurlijk kan een lijst van haar boeken niet ontbreken. Klik op de afbeelding voor meer informatie over het boek.

5ddf63bac6d6c7.03420221.jpg  5ddf63baefca43.09882103.jpg  5e82cf4c58a6e1.72610920.jpg  5faa304b972429.18603823.jpg

60dbfb0fdecbe7.10849868.jpg  60dbfb55e3ba30.00011405.jpg  9789020545876_front.jpeg 

5ddf643fde6638.78926303.jpg  5fb75d988255a3.58540790.jpg

Welk boek van Nicola May heb jij al gelezen of komt op je Wil-ik-lezen-lijst?



Reacties op: Fabulous Feelgood ontmoet Nicola May

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Nicola May

Nicola May

Nicola May is een self-made schrijver, die haar eerste boeken uitbracht in eigen...