Advertentie

Feelgood clichés ontkracht (+ boekentips!)

op 15 april 2019 door

Als er een genre is dat floreert dan is het Feelgood wel. Er verschijnen jaarlijks honderden boeken en heeft als geen ander genre zoveel subgenres. Inmiddels zijn we ruim twee jaar trotse en enthousiaste aanjagers van het feelgoodgenre, dat zal niemand zijn ontgaan. Toch stuiten we nogal eens op clichés. Niet op clichés in de feelgood boeken zelf, maar óver de feelgood boeken! Tijd dat we die eens ontkrachten. En misschien raak je in de maand van 'lees eens wat anders' overtuigd om een feelgoodboek op te pakken?

We love feelgood! Het zou ook gek zijn als wij als ambassadeurs van dit genre iets anders zouden verkondigen. Maar we merken ook dat er nog zoveel oordelen zijn over "ons" genre. Je geneert je haast als je zegt dat je feelgood leest. Dat moet nu maar eens afgelopen zijn! Vandaag ontkrachten we de meest besproken vooroordelen over ons fantastische genre!

Feelgood is niets meer dan Bouquet-reeksen

Niet waar! Wellicht wordt er als eerste gedacht aan Bouquet-reeksen als je geen feelgood leest, maar wist je dat Feelgood een heel breed genre is? Niet alleen lees je over het dagelijks leven van de mensen van nu, maar wat dacht je van de levens van de mensen van vroeger? De historische roman! Ook zijn er steeds meer boeken die aandacht besteden aan diversiteit of die een stuk spanning bevatten. En ja, ook de bouquet-reeksen behoren tot feelgood en boeken met een min of meer pikant tintje.

Personages maken geen groei door en zijn heel oppervlakkig

NIET WAAR! Juist de personages in feelgood boeken maken enorme veranderingen door. Natuurlijk zijn er boeken waarin dit minder sterk is uitgevoerd, maar over het algemeen hebben personages een sterk verhaal te vertellen. Of ze hebben in het verleden iets meegemaakt en proberen het leven weer op de rit te krijgen, of het volwassen leven gaat niet over rozen, of muurbloempjes ontpoppen zich tot daadkrachtige vrouwen. Feelgood gaat namelijk bijna altijd over ijzersterke vrouwen (in de dop).

Het draait altijd om girl meets bad boy

Niet waar. In feelgood boeken kan en mag alles. Boy meets girl, girl meets girl, boy meets boy. Het gaat niet altijd om meisjes die voor de verkeerde jongens vallen. Ja, soms ook wel, maar vaak zat ook niet. Natuurlijk heeft een verhaallijn wel iets waardoor een liefde in eerste instantie niet mogelijk lijkt te zijn, bijvoorbeeld door familie die roet in het eten gooit, of werkgerelateerde verhoudingen die er eerst waren, maar zelden draait het om vrouwen die onderdanig blijven of jongens die écht fout zijn. Je zal goed moeten zoeken wil je die vinden. En daarnaast, het leven zit vol elementen die niet over liefde gaan, zo ook feelgood. Maar daarover later meer.

Je weet van tevoren hoe het afloopt

WAAR! Waar? Ja, waar. Feelgood is net zo voorspelbaar als het leven. Je wordt geboren en gaat dood. Dat zijn twee vaststaande feiten, maar daarbinnen is een heleboel mogelijk! Elk plot, zowel in het leven als in feelgood, verrast weer.

Het gaat alleen maar om liefde

Een beetje waar. Er komt een heleboel liefde bij kijken, maar is dat niet waar het leven om gaat? Maakt dat het leven niet een heel stuk fijner, met veel liefde? Maar feelgood gaat daarnaast ook nog om een heleboel andere dingen. Over opgroeien, over volwassen worden, over voor jezelf kiezen, over werk, over geschiedenis, over vriendschap, over overleven, over familie, over heftige thema's als (ongewenst) kinderloos, ziekte, overlijden, mishandeling en over zoveel andere dingen nog meer.

Boekentips

Ben je overtuigd, of wil je een ander aan feelgood krijgen? Misschien dat onderstaande tips wat voor je zijn:

Voor de liefhebbers van geschiedenis:

 • De geheime vrouw - Gill Paul (over de Russische Tsaren)
 • Het schaduwspel - Simone van der Vlugt (over de Oost Indische compagnie)
 • Witte chrysant - Mary Lynn Bracht (over vrouwelijke oorlogsslachtoffers)
 • Het laatste uur - Minette Walters (over het leven in de 14e eeuw)

Voor de liefhebbers van spanning:

 • Miss communicatie - Astrid Harrewijn
 • Dochter van Frankrijk - Carol Drinkwater 
 • De geheimzinnige tuin - Sarah Jio 
 • Crash - Ellen Lina 

Voor de liefhebbers van iets pikanters:

 • Knopen en kant - Penelope Sky
 • Zomer - Lis Lucassen
 • Mijn verlangen - Jodi Ellen Malpas
 • De deal - Elle Kennedy

 

Voor diegenen die meer willen van #diversiteit:

 • De witte veer - John Boyne 
 • Liefde op Lowlands - Lily Frank
 • Helemaal het einde - Lisette Jonkman
 • Zij, jij en ik - Julie Cohen

En tot slot, boeken over het leven:

 • Mijn beeld van jou - Susan van Eyck (over ziekte)
 • Een jaar met jou - Julia Whelan (over studeren)
 • Zeven perfecte dagen - Rosie Walsh (over familie)
 • Samen - Julie Cohen (over samen oud worden)

Als je nog overtuigd moest worden, dan is dat nu gebeurd, ja toch? Vertel ons hieronder alles dat je kwijt wil over ons o zo mooie feelgood genre. 

Liefs,

OnsReacties op: Feelgood clichés ontkracht (+ boekentips!)

Meer informatie

Gerelateerd