Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Feelgood Club leest: 19% kans op geluk - Yvanka van der Zwaan

op 17 september 2018 door

Of wij een feelgooddebuut willen lezen van Nederlandse bodem: ja graag! Onlangs verscheen 19% kans op geluk van Yvanka van der Zwaan. Bij Marieke, Helma, Nathalie, Renate, Sanne, Lore en Janneke viel dit prachtig vormgegeven boek op de deurmat en ze begonnen snel met lezen.

Door Janneke

650ac9c0fbd91d418e2657d312274ebf.jpg

Het verhaal

Alleenstaande moeder Ava leidt met haar dochter Cléo een overzichtelijk en gestructureerd leven als dat van de ene op de andere dag helemaal overhoop raakt. Door een overname op haar werk dreigt ze haar baan te verliezen en tot overmaat van ramp komt haar ex Thijs weer thuis wonen.

Alsof dat nog niet genoeg is, raakt ze met dank aan haar beste vriendinnen verzeild in de wereld van online daten, waar ze niks van begrijpt. Maar Ava zou Ava niet zijn als ze er op geheel eigen wijze iets van probeert te maken. Of dat lukt is nog maar de vraag, hilarisch is het in ieder geval wel.

Sprankelende cover

Onze eerste indruk was al snel gebaseerd op de drukke, kleurrijke cover. Waar zouden al die afbeeldingen op de cover mee te maken hebben? Is het versiering of een directe link naar het verhaal?

Helma: “Op de gezellige, kleurige cover van 19% kans op geluk is een aantal dingen uit het leven van Ava gesymboliseerd: de blauwe pinguïn, de gele vlinder, de smartphone en de wijnglazen van haar wekelijkse vriendinnenuitje om er maar een paar te noemen. Vooral de ondertitel lijkt erop te wijzen dat het boek voornamelijk gaat over het vinden van een nieuwe partner voor Ava. Maar eigenlijk maakt dat maar een heel klein onderdeel van het verhaal uit. Het gaat voornamelijk over Ava’s dwang om alles wat in haar leven gebeurt, en niet alleen een toekomstige man, te vangen in cijfertjes, lijstjes en tabellen. Het grappige is eigenlijk dat juist deze gestructureerde werkwijze volkomen tegenovergesteld werkt en voornamelijk zorgt voor chaos in het leven van Ava.”

Renate: “De cover is er een die in het oog springt. Het is een heerlijke cover lekker kleurig en heel erg vrolijk. Het maakt je gelijk nieuwsgierig naar hoe de partnerprognoses zijn van Ava Villepein.”

Nathalie: “De cover vind ik lekker vrolijk en kleurrijk. Geeft mij het gevoel dat dit een lekker zomerboek gaat zijn en zou ik in een boekenwinkel ook wel oppakken. De titel begreep ik voor het lezen niet zo en deze sprak mij eigenlijk niet echt aan. Maar na het boek te hebben gelezen vind ik dit een geweldige titel en absoluut de perfecte titel voor het boek.”

Lore: “De cover valt meteen op. Meestal ben ik niet zo'n fan van drukke covers en covers met de titel zo duidelijk, maar bij dit boek kan het! Het oogt heel vrolijk en geeft toch al een beetje de humor in het verhaal weer. De chaos op de cover is dan helemaal tegenovergesteld van het hoofdpersonage Ava.”

Sanne: “De cover is vrolijk en uitbundig. Een beetje chaotisch, wat aan de ene kant pas bij hoofdpersoon Ava, die op mij overkomt als een wervelwind, maar aan de andere kant ook niet, omdat ze alles voor zichzelf heel goed geordend en georganiseerd heeft.

De 'functionele omslag', een papieren omslag die om het boek heen zit, kan worden omgedraaid. Mocht je je schamen voor het lezen van feelgood, dan draai je hem om en staat er op de oersaaie witte omslag: "Ik lees uitsluitend literatuur". Dát kon ik natuurlijk niet zomaar negeren, dus ik heb de omslag wat gepimpt haha.

2e908b1a3063dbf2bc463f18d64e7bc2.png

Personages

Ava is de hoofdpersoon in dit verhaal. Daarnaast spelen ook andere personages een rol, zoals haar ex Thijs, haar dochter Cléo en haar vriendinnen. Wat vonden wij van de personages en hoe ontwikkelde Ava zich?

Marieke: “Het is heel mooi om te zien hoe Ava zich ontwikkelt. Is ze eerst nog redelijk star en onbuigzaam, langzaamaan wordt ze losser. En dat ene Jerry daar een grote rol in speelt had niemand kunnen denken. Ook de andere personages kloppen, de flierefluitende ex, die toch enig verantwoordelijkheidsgevoel blijkt te hebben, de vriendinnen en hun mannen, trouw aan elkaar, de bezorgde moeder, de collega’s en de nieuwe baas, het klopt gewoon allemaal.”

Renate: “Het zijn stuk voor stuk herkenbare en leuke personages, behalve haar nieuwe baas. Maar zij is ook gewoon wel een beetje koekoek. Ava heeft leuke vriendinnen die haar met alles wat ze doet steunen, maar ook soms met goedbedoelde adviezen komen.”

Sanne: “Alle personages zijn sterk door Yvanka van der Zwaan neergezet. Stuk voor stuk zijn het bijzondere typetjes, met sterke persoonskenmerken. Hierdoor zie je ze duidelijk voor je en ken je vast wel iemand die je op de personages vindt lijken. Alle personages zijn wel heel verschillend van elkaar, en dat maakt het tot een leuke gevarieerde mix aan mensen, die het verhaal enigszins verrassend houden.”

Helma: “Omdat het verhaal vanuit het perspectief van Ava wordt verteld, leer je ook de andere personages kennen zoals Ava ze ziet en in een hokje plaatst. Als Ava’s manier van kijken naar haar omgeving verandert, beïnvloedt dit ook de zienswijze van hoe je als lezer tegen die personen aankijkt. De zeurderige buurvrouw Gerda verandert in een eenzame vrouw, Ava’s bemoeizuchtige moeder in een vrouw die het na de vroege dood van haar man ook niet makkelijk heeft en zelfs ex-man Thijs komt in een iets beter blaadje te staan evenals oud-klasgenootje Rogier die opeens weer in haar leven komt en aan wie ze een bloedhekel heeft.”

Janneke: “Ik vind het knap gedaan van Yvanka van de Zwaan dat de personages zo levensecht overkomen. Er zaten veel momenten in waarop ik moest lachen, maar vooral tijdens de situaties waarin Ava helemaal in paniek was en het niet meer wist, maakten indruk op mij. Ik voelde haar paniek. Maar ook de oprechtheid van haar vriendinnen kwam echt zo over.”

650ac9c0fbd91d418e2657d312274ebf.jpg

Schrijfstijl

19% kans op geluk is de debuutroman van Yvanka van der Zwaan. We wisten dus van tevoren niets over haar schrijfstijl en dat is altijd even spannend. Gelukkig zijn we het er allemaal over eens. Van der Zwaan heeft een prettige schrijfstijl en we vlogen door het verhaal heen!

Renate: “De schrijfstijl van Yvanka van der Zwaan is gewoon echt heel fijn! Het leest prettig, afwisselend met af en toe sms'jes, appjes of mailtjes ertussen. Ze gebruikt hele dagelijkse dingen in haar boek die iedereen herkent, misschien iets onder vergrootglas, maar daarom juist erg grappig.”

Marieke: “Yvanka van der Zwaan heeft een fijne stijl van schrijven. Elke zin is raak en elke dialoog is realistisch en op de juiste plek. Ook de humor is op perfecte wijze gedoseerd, waardoor het verhaal een logisch geheel is en gewoon heerlijk leest.”

Sanne: “Op maandag begon ik in het boek en ik had de eerste veertig bladzijden gehad, maar ik kon er niet inkomen. Ik legde het opzij, tot mijn feelgoodmaatjes zondags zeiden: dit is echt leesvoer voor een luie zondag. Ik probeerde het opnieuw en het was alsof ik ineens in een heel ander boek zat. En zo ineens was het boek uit! Het klopt dus toch dat niet elk boek geschikt is voor elk moment. Het is een heerlijk geschreven boek, niet al te ingewikkeld, met leuke personages en grappige situaties.”

Helma: “De schrijfstijl van Yvanka van der Zwaan is zonder ingewikkeld taalgebruik en de dialogen zijn ongekunsteld en vaak grappig. De personages zijn allemaal wat uitvergroot, maar dat geeft net de extra sjeu aan het verhaal. Zoals de nieuwe baas van Ava, Sophie de Brau, die wel erg ver gaat in het categoriseren van de medewerkers op kleur. Hiermee steekt Yvanka van der Zwaan behoorlijk de draak met de onder consultants tegenwoordig zeer populaire indeling van leiderschapsstijlen in de kleuren rood, geel, groen en blauw. Van der Zwaan geeft hier haar eigen draai aan door aan elke kleur een dier toe te voegen en het tot in het belachelijke door te trekken door Sophie de meest idiote ideeën voor evenementen aan te laten dragen.”

Janneke: “De humor die verwerkt is in het verhaal, vind ik een van de knapste aspecten van de schrijfstijl van Van der Zwaan. Daarnaast leest het fijn. De dialogen zijn goed te volgen en de hoofdstukken zijn niet te lang. Wat er over het algemeen voor zorgt dat het verhaal niet langdradig wordt. Het zorgt voor tempo in het verhaal en zo heb je het boek uit voordat je het doorhebt.

Nathalie: “Vanaf hoofdstuk één wordt hoofdpersonage Ava al leuk neergezet en zit er vaart in het verhaal. Ze is zo lekker overdreven perfectionistisch, maar desondanks gaan dingen steeds mis bij haar. Vanaf het begin al. De schrijfstijl is hierdoor lekker vlot en bevat veel humor.”

650ac9c0fbd91d418e2657d312274ebf.jpg

Humor en herkenbaarheid

Het is al eerder genoemd, maar vooral de humor en herkenbaarheid in personages en verhaallijnen sprongen eruit!

Marieke: “Het is een heerlijk, hilarisch verhaal wat in een hoog tempo, vol humor wordt verteld. De hang naar structuur weet zich steeds weer te manifesteren, wat af en toe heerlijke komische momenten oplevert. Ik moest vooral lachen toen ze bij de dokter in de behandelkamer zat en daar het bureau maar even ging organiseren. Ik zie het zo voor me.”  

Helma: “Het meest hilarisch zijn Ava’s stappen op het datingvlak. Vooral het begin van haar date met Harro zorgde ervoor dat ik hardop lachend op de bank zat. Ook de manier waarop ze al haar toekomstige dates analyseert en in een vakje plaatst zorgt regelmatig voor een glimlach. Dat geldt ook voor haar hypochondrische trekjes en het door roeien en ruiten gaan om haar dochter Chloé te ‘redden’ en alle andere beren die ze op haar weg ziet.”  

Janneke: “Ik was nog maar net begonnen aan het verhaal en zat al af en toe hardop te lachen. Dat gebeurt mij niet vaak! Acties en denkwijze van Ava komen soms zo grappig over, terwijl Ava zelf heel serieus erover is. Maar daarnaast is het ook soms erg herkenbaar. Zeker als je zelf ook van structuur houdt. Dat zorgde ervoor dat ik enorm met Ava kon meeleven wanneer dit allemaal overhoop wordt gegooid en ze uit haar comfortzone wordt gerukt. Alhoewel ik die Thijs er wel allang had uitgegooid!”

Nathalie: “De dates van Ava zijn lekker hilarisch. Ook haar manier waarop ze het daten op een gegeven moment aanpakt om niet te veel tijd hieraan te willen verliezen is echt enorm grappig. Het verhaal voelt heel realistisch aan en er zit voor mij veel herkenning in de kleine dingetjes. Ik voel me verbonden met Ava en haar vriendinnen.”

Lore:19% kans op geluk is een boek waarmee ik van begin tot einde heb kunnen lachen. Ava is een hilarisch persoon al beseft ze het zelf niet denk ik. Haar gestructureerde leven zorgt voor vele grappige situaties. Toch denk ik dat Ava voor iedereen wel iets herkenbaars heeft. Hebben we allemaal niet een bepaalde vorm van controle of vreemde trekjes? Ook de andere personages hebben allemaal wel iets herkenbaars.”

Renate: “Denk dat dit boek zeker voor vrijgezellen heel herkenbaar is. Hoe je vriendinnen willen dat je gaat daten bijvoorbeeld. Ava gaat dankzij haar vriendinnen vol het datingleven in met alle gevolgen van dien.”

Marieke en Renate viel het nog op dat het verhaal niet alleen vol met humor zit. Tussen de regels door worden ook heel wat zwaardere, serieuze thema’s behandeld.

Marieke: “Toch is het niet enkel en alleen humor in het verhaal. Yvanka van der Zwaan weet ook wat zwaardere thema’s in het boek te verwerken, ook al vallen die niet direct op. Het gebeuren loverboy is wel duidelijk, maar er zit ook eenzaamheid in bij de buurvrouw die niemand meer heeft, rouw en verdriet, door het verliezen van een partner en de zorgzaamheid (bezorgdheid) van moeders die nooit stopt. Ik houd er wel van als er in een luchtige roman toch net iets meer te vinden is dan enkel onbezorgde liefde. Het is in dit boek mooi verweven.”

Renate: “Het niet allemaal alleen maar lang leve de lol, maar het draait ook om serieuze problemen. Waar je zelf niet altijd bij staat stil staat, maar op deze manier wel aan herinnerd wordt.”

650ac9c0fbd91d418e2657d312274ebf.jpg

Conclusie

Je raadt het denk ik al: wij zijn razend enthousiast over 19% kans op geluk en hopen op nog veel meer heerlijke feelgoods van Yvanka van der Zwaan!

Marieke: “Echt een boek voor een zondagmiddag op de bank, met een dekentje, een hapje en een drankje en dan ongestoord genieten van Ava en haar verhaal. Ik heb het met veel plezier gelezen, ik heb zachtjes gelachen, ik heb sympathie gekregen voor de personages en van mij mag er best een deel twee komen.”

Renate: “Dit is echt een heel leuk boek, heel vrolijk, met een boodschap. Het is een boek dat je echt met een lach leest. Het is lang geleden dat ik echt zoveel moest lachen bij een boek, heerlijk! Na het lezen dacht ik echt: dit zou ook wel een leuke serie of film zijn! Het smaakt naar meer boeken van Yvanka van der Zwaan!”

Sanne: “Het was een leuk boek, met humor waar ik wel van hou. Het sprak me aan dat het boek niet ging over een vrouw die nog aan het begin van het volwassen leven staat, maar juist gaat over iemand die eigenlijk alles op orde heeft. Zo ineens kan alles anders zijn. Ik heb van het boek genoten en zal een volgend boek van Yvanka van der Zwaan zeker oppakken in de boekhandel.”

Janneke: “Ik kan niet anders dan positief zijn over 19% kans op geluk. Een heerlijk, realistisch verhaal vol met humor, fijne dialogen en personages. Ik zou zeggen lees dat boek en ik hoop op een vervolg of een nieuw verhaal!”

Lore:19% kans op geluk is een heel leuk feelgood boek. Ik heb zelden zo goed kunnen lachen met een boek. Het is dan ook voor iedereen een aanrader! Iedereen lacht toch wel eens graag? Ik ben nu al heel benieuwd naar volgende boeken van Yvanka van der Zwaan!”

Helma: “Al met al een geslaagde debuutroman waarmee Yvanka van der Zwaan de lat voor haar volgende boek hoog gelegd heeft.” De recensie van Helma lees je hier.

Nathalie: “Ik vond 19% kans op geluk een heerlijke chicklit met een goede overdosis aan humor en foute mannendates.”

Wij hebben het boek met veel plezier gelezen! Wist je trouwens dat er ook een hele leuke test bij dit boek hoort? Klik op deze link en bereken jouw eigen kans op geluk! Reacties op: Feelgood Club leest: 19% kans op geluk - Yvanka van der Zwaan

Meer informatie

Gerelateerd

Over