Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Feelgood Friday Tussendoortje: De kerstspecial

op 24 november 2023 door

Ik doe mee met de leesclub van Julia, het Hebban boek van deze maand. Het is een feministische hervertelling van het iconische boek 1984 van George Orwell. Hoewel het verhaal intrigerend is, is het allesbehalve vrolijk. Dus als tegenwicht had ik echt even een fijne, ontspannende feelgood nodig om tussendoor te lezen. Toen ik zag dat De Kerstpecial van Marloes Berghege vandaag het licht zag, kreeg ik spontaan zin om die te gaan lezen en meteen maar te nomineren als Feelgood Friday Tussendoortje. Dat het boek zowel als lees- als luisterboek binnen het KoboPlus-abonnement valt is mee meegenomen.

- door Helma -

2e239ecad6fe0f2dbc83fa03e2b9510d.png

Over De Kerstspecial

Hanneke kijkt reikhalzend uit naar haar allereerste kerst met Sil. Een royaal versierde kerstboom, romantisch samen kerstkoekjes bakken, onder een dekentje op de bank kerstfilms bingen… Ze kan niet wachten! Toch is dat precies wat ze iedere keer weer moet doen, want er moet ook nog gewerkt worden. En sinds Sil mede-eigenaar is geworden van Boon is dat alles wat hij lijkt te doen.

Ondertussen komt Keet, een nieuwe medewerker van Boon, naar de stad met hoop op een nieuw begin. Wat onzeker probeert ze haar plekje te vinden in de kleine koffiezaak. Sil, altijd bereid om te helpen, schiet haar te hulp, maar dit wekt onverwachte gevoelens op bij Hanneke…

Alsof de concurrentie binnen de muren van Boon nog niet genoeg is, vestigt De koffiebar zich tegenover Boon. Wat begint als een onschuldige concurrentiestrijd tussen de twee koffiezaken, escaleert tot een epische 'Battle of the Beans'. Terwijl Boon en De Koffiebar elkaar proberen te overtreffen met hun koffiecreaties en opvallende kerstversieringen, wordt de kerstsfeer steeds grimmiger. Ho ho hopeloos...

Kan de magie van kerst en een flinke dosis koffie uiteindelijk alles weer goed laten komen? Of brandt iedereen deze kerst zijn mond aan een kop te heet gezette koffie?

Mijn mening

De Kerstspecial is een novelle van rond de 100 pagina's, dus precies goed om onder het genot van een paar cappuccino's te nuttigen. Een toepasselijk drankje want het verhaal speelt zich af in koffiezaak Boon. Het verhaal is het vierde deel in de 'Koffiesalon'-serie waar het verhaal van Hanneke, Sil en Vic uit de eerste drie delen een vervolg krijgt. Ook als je (net als ik) de eerste drie delen niet hebt gelezen is het verhaal prima te volgen. Hoewel het verhaal rond kerstmis speelt is er van een vredige kerstgedachte weinig te werken als Vic en Sil de strijd aangaan met de tegenover Boon gevestigde concurrent De Koffiebar van Jonathan. Nieuwe medewerker Keet wordt erop uitgestuurd om bij De Koffiebar te spioneren, maar dat is toch lastiger dan gedacht. De strijd barst pas echt los als de plaatselijke krant lucht krijgt van de koffiestrijd en de halve stad zich ermee gaat bemoeien: #teamboom en #teamkoffiesalon zorgen voor de nodige drukte (en overlast). De komst van culinair journalist Antoon die op een hilarische manier volledig uit de hand loopt zorgt uiteindelijk wel voor het feelgood einde en alsnog een vredige Kerst.

Het verhaal wordt verteld vanuit zowel Hanneke als nieuwkomer Keet met ruimte voor de columns van culinair journalist Antoon. In zijn vileine columns schrijft hij de restaurants die hij bezoekt regelrecht het graf in. Behalve dat het een leuke afwisseling binnen het verhaal is, voert Berghege hiermee ook de spanning op of een bezoek van Antoon al dan niet positief voor Boon zal gaan uitvallen. Hoe verder je in het verhaal komt, hoe meer je daarvoor gaat vrezen. Het leuke van de perspectiefwisseling naar Keet is dat je hierdoor alles te weten komt over haar spionageactiviteiten en je Jonathan op een andere manier leert kennen dan alleen als vervelende concurrent van Boon. Hanneke is vooral aan het piekeren over haar relatie met Sil die door alle perikelen behoorlijk onder druk komt te staan.

De Kerstspecial is vooral een lekker humoristisch en ongecompliceerd verhaal. Dat had ik echt even nodig als tegenhanger van Julia. Door de soepele schrijfstijl met de nodige humor, vloog ik door het boek heen. Dat de personages wat oppervlakkig bleven, stoorde me niet. Om niet te spoileren kan ik natuurlijk niet vertellen wat er precies gebeurt, maar vooral de gebeurtenissen rond het bezoek van Antoon in Boon vond ik uitermate grappig. Ik heb het zelf nooit zo bont gemaakt, maar de onhandigheid van Hanneke op dat moment is mij niet vreemd. Tegenwoordig valt het mee, maar in mijn jonge jaren was onhandigheid 'my middle name'. Ik weet nog dat ik tijdens een werkdiner een vol glas rode wijn omstootte dat terecht kwam op het hagelwitte overhemd van een van de Amerikaanse gasten. Oeps! Ik zag Hannekes hilarische onhandigheid dus helemaal voor me.

Terwijl de regen met bakken uit de hemel kwam en de wind om het huis gierde bezorgde dit korte verhaal mij precies hét juiste Feelgood Friday-gevoel toen ik het na krap twee uurtjes dichtsloeg. Een heerlijk begin van het weekend!

Kennen jullie de boeken van Marloes Berghege al?Reacties op: Feelgood Friday Tussendoortje: De kerstspecial

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Marloes Berghege

Marloes Berghege

Marloes Berghege (1986) is schrijfster en woont en werkt in Amsterdam. Ze schrij...